Spre ce se îndreaptă Rusia după 16 zile de război în Ucraina? Cât mai poate menţine dezinformarea internă? Cine sunt adevăraţii agenţi ai informării din Rusia?
Cu doar două zile înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, unii analişti vorbeau despre relaţia bună dintre ruşi şi ucraineni, despre faptul că ambele popoare sunt slave, lucru care le-ar înfrăţi. Acum, aceiaşi analişti vorbesc despre sondajele în care Vladimir Putin, preşedintele Federaţiei Ruse, este în creştere, despre faptul că liderul de la Kremlin nu va cădea nici în eventualitatea unui eşec în Ucraina. Sunt exact aceiaşi oameni care au spus că Putin nu va invada, că este doar un bluf.
În ultimele 16 zile, am aflat exact cine sunt agenţii dezinformării: presa rusească strict controlată de Kremlin, care împrăştie dezinformări precum 'operaţiune militară specială în Ucraina', pentru ca azi Putin să ceară ajutorul voluntarilor sirieni pe front (VEZI MAI MULTE AICI). Tot discursul Kremlinului, într-o negare a evidenţei, a arătat de parcă trupele ucrainene ar fi la porţile Moscovei, nu invers.
În marea de dezinformare, care sunt agenţii informării în Rusia? Cine informează, în teren, populaţia Federaţiei Rusiei cu privire la realitate? Mai ales după ce Instagram şi Facebook au fost blocate în Rusia, iar toate mediile de informare sunt controlate.
Un exemplu de agenţi de informare ar fi cei 60.000 de angajaţi McDonalds din Rusia, care au aflat că firma îşi suspendă activitatea din cauza războiului din Ucraina. Lor li se adaugă cei peste 100.000 de soldaţi ruşi care s-au trezit în mijlocul unui conflict, dar fără prea multă protecţie. Apar imagini cu tancuri acoperite cu carton, veste anti-glonţ care nu oferă acoperire nici cât o baveţică. Soldaţii ruşi nu au voie să sune acasă, astfel că am ajuns să vedem cum ei comunică cu familiile abia când sunt capturaţi de armata ucraineană. A ajuns, de altfel, să aibă sens şi formula ucraineană "predaţi-vă ca să vă sunaţi mama". De altfel, iahturile şi avioanele miliardarilor ruşi pe ce s-au construit, dacă nu pe jaf şi pe corupţie în toate ramurile industriei? Soldaţii care vor reuşi să se întoarcă acasă vor vorbi cu familia la un moment dat, nu pot fi reduşi toţi la tăcere. O să le spună apropiaţilor că au fost pe front cu protecţie cât o cravată, că restul s-a dus pe bogăţia oligarhilor.
E drept şi admitem că nu mai sunt posturi de radio pe care să le asculte lumea pe ascuns, aşa cum era Europa Liberă în comunism, dar populaţia vede ce se întâmplă în jur, vede că Netflix nu mai merge, Disney nu mai dă filme pentru copii, Sony nu mai trimite console PlayStation sau jocuri, Apple nu mai vinde iPhone, McDonalds s-a închis.
Rusia exportă vodcă, cereale, diamante şi petrol. Nu produce nimic, într-o lume în care predomină tehnologia. Este exact ca o ţară africană. Ce model cultural poate exporta Rusia? Mine şi exploatarea resurselor naturale. Toate astea ies acum la iveală. Oamenii au rămas fără Apple, fără firmele japoneze. Poate vor veni variante chinezeşti, dar cu ce le plătesc? Rubla a scăzut, bursa nu mai funcționează. Spre ce se îndreaptă Rusia?
Revenind la analişti, să sperăm că vor avea la fel de multă dreptate acum, când spun că Putin va rezista, aşa cum au avut şi atunci când au spus că Rusia nu va invada Ucraina.
*acest articol reprezintă o opinie
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News