Ioana Ancuța Popoviciu, magistrat în cazul lui Vlad Pascu, autorul tragediei de la 2 Mai, a recunoscut că se confruntă cu probleme medicale de natură psihiatrică.
Magistrata din cazul lui Vlad Pascu ar avea probleme psihiatrice.
Apar dezvăluiri importante despre judecătoarea care a șocat întreaga opinie publică. Ioana Ancuța Popoviciu, magistrat în cazul lui Vlad Pascu, autorul tragediei de la 2 Mai, ar fi recunoscut că se confruntă cu probleme medicale de natură psihiatrică. În urmă cu mai mulți ani aceasta a făcut obiectul a numeroase sesizări către Inspecția Judiciară, fiind acuzată atât de atitudini nepotrivite în sala de judecată, dar și de faptul că întârzia enorm soluționarea dosarelor. Când s-a întâlnit cu inspectorii judiciari, Popoviciu s-a apărat invocând probleme medicale psihiatrice. A prezentat documente în acest sens, conform Antena 3 CNN.
Fosta președintă a judecătoriei Ineu, Mariana Nicoleta Luciu, a fost una dintre primele persoane care și-au pus întrebări cu privire la activitatea de atunci a judecătoarei Popoviciu.
Sunt mai multe surse care afirmă că Ioana Ancuța Popoviciu se confruntă cu probleme de ordin psihiatric. Aveți cunoștință despre subiect?
"În calitatea mea de președinte de la acel moment, da, a fost colega mea, iar când s-a revelat, undeva în 2016-2017, că a luat concedii medicale repetate din care au reieșit documente ce afirmau că dânsa are unele afecțiuni. Mă rog, a lipsit pe motive medicale foarte multe luni de la serviciu. Sunt undeva pe la 9 luni de concediu medical", susține aceasta.
Au fost mai multe sesizări cu privire la activitatea profesională a Ioanei Ancuța Popoviciu. CSM-ul ori altă instituție a evaluat documentele care atestă problemele de natură psihiatrică?
"La un moment dat eu am solicitat inițierea unei cercetări disciplinare pentru activitatea dumneaei. În urma acelei cercetări nu s-a aplicat nicio sancțiune, însă datorită faptului că, la acel moment, doamna judecător a prevalat niște acte medicale, mi s-a sugerat că ar fi oportun ca eu în calitate de președinte, în baza legii, să solicit efectuarea unei evaluări medicale psihiatrice. Fapt care s-a și întâmplat. Dânsa și-a continuat activitatea pentru că s-a întocmit un referat care spunea că dumneaei este aptă din punct de vedere medical. Practic, după și-a continuat activitatea și nu a mai solicitat alte concedii medicale. Actul care spunea că era aptă era, totuși, revizuibil. Doar o comisie de specialitate ar putea să justifice decizia (...)", a spus Mariana Nicoleta Luciu.
Au fost primite reclamații în legătură cu activitatea Ioanei Ancuța Popoviciu?
"(...) Dânsa a făcut obiectul mai multor cercetări disciplinare la sesizarea unor domni avocați, prin urmare a și fost sancționată disciplinar după sesizare. Practic, procedura spune că atunci când un justițiabil sau altcineva face o sesizare la capacitatea, comportamentul, conduita unui magistrat, însă suntem obligați să înaintăm toate acele documente către Inspecția Judiciară. Este singura abilitată să dispună de începerea cercetării disciplinare. (...) A avut două astfel de cercetări, în afară de cea inițiată chiar de mine (...)", a continuat fosta președintă a judecătoriei Ineu.
Astfel, din această discuție se deduce că Inspecția Judiciară, CSM și Ministerul Justiției ar trebui să știe de problemele de sănătate cu care se confruntă Ioana Ancuța Popoviciu. Fosta președintă a judecătoriei Ineu nu este singura persoană care s-a îndoit de capacitatea în muncă a magistratei. Mai mulți avocați care au trecut prin instanța din Ineu s-au lovit de atitudini cel puțin nepotrivite, similare cu cele manifestate la Mangalia recent.
Nicolae Căscătău, avocat din Ineu a declarat: "Am reclamat faptul că avea un comportament neadecvat față de toate persoanele prezente, atât cu părțile din dosare, cât și cu avocații care erau în sală. Pentru acest motiv s-a luat decizia de a face sesizare. S-au făcut 3 sesizări. Una către președintele judecătoriei din Ineu, la momentul respectiv era doamna Marian Nicoleta Luciu, apoi la tribunal și la Inspecția Judiciară. În urma sesizărilor mele, Inspecția Judiciară ne-a comunicat în 32 de pagini răspunsul. Deși avea un comportament foarte urât, ei au considerat că nu sunt chestiuni care să aducă atingere actului de justiție. (...) O dată a intrat în sala de judecată fără robă. Ea a deschis ședința de judecată fără robă și fără să suspende s-a dus afară, și-a luat roba, și a continuat după câteva minute. La un moment dat a plecat vreo două-trei săptămâni, nu pot să vă zic exact și nu s-a mai întors. Apoi, au venit părinții dânsei și i-au recoltat obiectele din birou (...)."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu