A început EXPLOATAREA cu cianuri a aurului în România

mina_aur_certej_89776500
mina_aur_certej_89776500

Proiectul de la Roșia Montană s-a lovit de protestatari și parlamentari și a rămas în stand-by. În schimb, exploatarea resurselor aurifere ale județului Hunedoara a primit undă verde. Canadienii vor putea demara Proiectul Certej, după ce Ministerul Mediului a renunțat la procesul pentru anularea avizului. 

Exploatările de la Certej sunt incluse într-un proiect al canadienilor de la Eldorado Gold. Valoarea este estimată la 200 de milioane de euro.

Lucrările se vor întinde pe o suprafață de 456 hectare și presupun procesarea a 45 milioane de tone de minereu cu o concentrație de 1,8 grame de aur pe tonă, precum și utilizarea unei cantități de cianură de sodiu de 1.653 tone pe an, timp de 16 ani, scrie ecomagazin.ro. Rezidurile vor fi depozitate într-un iaz de decantare în aer liber pe o suprafață de 63 de hectare.

Activitatea este derulată prin Deva Gold. A primit avizul în 5 iulie 2012.

Probleme cu privire la acest aviz au apărut după ce trei asociații de protecție a mediului au protestat față de acest aviz. Asociațiile au considerat inacceptabilă defrișarea a 187 de hectare de pădure, măcinarea a doi munți și distrugerea a 108 hectare din situl Natura 2000 – ROSPA 0132 Munții Metaliferi, cu care se suprapune proiectul minier.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel