A doua zi de Paști. Ce trebuie să facă toți credincioșii în Lunea Albă din Săptămâna Luminată

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

În prima zi după Duminica Paștilor, se spune că porțile Raiului și ale iertării se deschid. Așa că, în Lunea Albă din Săptămâna Luminată, credincioșii respectă anumite tradiții și obiceiuri.

Astăzi, nu e momentul să refuzi vizitele rudelor. De asemenea, este momentul perfect pentru a stropi casa cu agheasmă și a oferi băutură oaspeților. Este cunoscută și sub denumirea de "umblarea cu pască", atunci când oamenii vizitează rudele apropiate pentru a împărtăși vestea Învierii lui Iisus Hristos. De obicei, nașii primesc vizita finilor cu colaci, pască și ouă roșii, iar copiii merg la părinți. Nașii sunt cei care trebuie să-i ospăteze pe fini, iar aceasta era o tradiție în care se spune că mergeau împreună la hora satului.

În Lunea Albă, apare și tradiția stropirii cu apă. Se spune că acest obicei își are originile în povestea unei fete evreice care a leșinat la auzul veștii Învierii lui Hristos și a fost adusă înapoi la viață de câțiva tineri care au stropit-o cu apă. În unele zone din Transilvania, fetele sunt stropite cu parfum de către băieți îmbrăcați în costume tradiționale. Fetele, la rândul lor, oferă băieților de băut și mici cadouri.

Lunea din Săptămâna Luminată este cunoscută sub numele de Lunea Albă. În această perioadă, miercurea și vinerea sunt zile de "dezlegare", în care Biserica permite consumul de dulce în onoarea Învierii Domnului. Conform Tipicului Sfântului Sava, în perioada cuprinsă între Învierea Domnului și Duminica Tuturor Sfinților (prima după Rusalii), se permite consumul de pește miercurea și vinerea.

Rugăciunea din Lunea Albă

"Şi acum Te rugăm, Stăpâne, pentru robii Tăi aceştia, care vin sub acoperământul casei Tale celei sfinţite, primeşte pocăinţa lor şi‑i iartă pe dânşii, pentru învierea Ta, de mulţimea păcatelor celor nenumărate, ştiute şi neştiute, de voie şi fără de voie; curăţeşte‑i ca pe desfrânata ce plângea, şi ca pe Petru care se lepădase şi plângând cu amar iarăşi l‑ai primit.

Primeşte smerenia şi mărturisirea robilor Tăi, precum ai primit pe vameşul care cu suspin se ruga. Pune frica Ta în inimile lor ca să se teamă de Tine şi să Te iubească din toată inima lor. Dă‑le lor să păzească toate poruncile Tale în toate zilele vieţii lor, umblând după voia Ta. Învredniceşte‑i pe dânşii fără osândă să vină şi să se împărtăşească cu preacuratul Tău Trup şi cu cinstitul Tău Sânge, ca, primindu‑le cu vrednicie, să fie părtaşi împărăţiei Tale, lăudându‑Te şi slăvindu‑Te pe Tine, împreună cu Cel fără de început al Tău Părinte şi cu Preasfântul şi bunul şi de‑viaţă‑făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel