10 candidați pentru Primăria Bacău la alegerile din 2024. Ce controverse au ridicat aceștia de-a lungul timpului

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

Cei 10 candidați la Primăria Bacăului prezintă istorii foarte diferite. În timp ce unii dintre ei nu s-au înțeles cu legea, alții abia acum își fac debutul în lumea politicii. Mai jos aveți principalele detalii despre fiecare dintre candidați.

Cei 10 candidați, în ordinea alfabetică sunt:

Ștefan Brăila (S.O.S România)

Ștefan Brăila este medic la SJU Bacău și și-a depus candidatura pentru funcția de primar al Bacăului. Încă nu sunt valabile mai multe date despre candidatul SOS.

Dorin Chirilescu (Independent)

Dorin Chirilescu, născut pe 30 octombrie 1981, este consilier local independent în cadrul Consiliului Local al Municipiului Bacău. Acesta și-a început cariera academică prin absolvirea a două facultăți la Universitatea din Bacău, în specializările "Marketing" și "Informatică". Ulterior, și-a continuat studiile obținând două mastere, unul la aceeași universitate, în specializarea "Informatică aplicată în Științe și Tehnologie", și celălalt la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în specializarea "Administrarea Afacerilor".

De-a lungul timpului, Dorin Chirilescu a fost implicat în diverse acțiuni civice și sociale. A fost unul dintre organizatorii protestului din noiembrie 2015 din Piața Tricolorului din Bacău, manifestare ce a avut ca scop atragerea atenției asupra tragediei de la "Colectiv" și a corupției generalizate din România. În mai 2016, a organizat manifestații publice privind problemele sistemului medical din țară, după scandalul dezinfectanților diluați ai firmei Hexi Pharma.

În începutul anului 2017, a reușit să convingă Primăria Bacău să implementeze un proiect prin care băcăuanii pot achita taxele și impozitele direct la ghișeele oficiilor poștale ale Poștei Române din Bacău.

În 2020, după 7 ani de activitate dedicată comunității, Dorin Chirilescu s-a înscris în competiția electorală. În alegerile pentru Consiliul Local al Municipiului Bacău, a obținut 3.034 de voturi, clasându-se pe locul al patrulea, fiind depășit doar de listele a două alianțe și a două partide. În timpul mandatului său ca și consilier local independent, a devenit cunoscut ca fiind un avertizor de integritate și a semnalat diverse probleme legate de activitatea administrativă în Bacău.

Adrian Găzdaru (Independent)

Adrian Găzdaru este managerul Teatrului Excelsior din București începând cu anul 2014. Înainte de această poziție, a ocupat funcția de manager al Teatrului Municipal Bacovia din Bacău între anii 2005 și 2014. Are o licență în actorie și a interpretat numeroase roluri la Teatrul Bacovia în perioada 1995-2014, inclusiv roluri în filme și regizii de piese de teatru. De asemenea, a fost actor la Teatrul ”Maria Filotti” din Brăila între 1988 și 1991.

Adrian Găzdaru este secretarul general al Asociației Internaționale de Teatru pentru Copii și Tineri, filiala România, începând cu anul 2011. Din 2017, îndeplinește funcția de director al Festivalului ”Buzău Iubește Teatrul”.

În ceea ce privește averea sa, Adrian Găzdaru deține un teren intravilan în Giurgiu, achiziționat în 2020, cu o suprafață de 1.800 de metri pătrați. Deține de asemenea un apartament în Bacău, cumpărat în 2010, și unul în Brăila. Conduce un automobil Kia, fabricat în 2017. În declarația de avere din 2021, a declarat trei conturi bancare, cu un total de 12.626 de lei. Veniturile sale anuale sunt de 109.955 de lei ca manager al Teatrului Excelsior, echivalentul a aproximativ 9.162 de lei pe lună, și 5.800 de lei anual în calitate de membru al comisiei de evaluare a managerilor în cadrul Teatrului Dramatic Ploiești.

Cristian Ghingheș (SENS)

Cristian Ghingheș ocupă locul de viceprimar în cadrul Primăriei Bacău și a accesat această funcție în cadrul USR. Ulterior, el a fost exclus de trei ori din partid, deși este unul dintre cei mai tineri funcționari publici. În urmă cu mai mulți ani, el a fost trimis ca delegat de tineret din partea României la ONU. Motivul excluderii din USR nu a fost lămurit, Cristian Ghingheș spunând că a fost vorba despre „prejudicierea imaginii USR”, după cum a scris și presa locală. Acesta a transmis la vremea respectivă că motivul real al excluderii ar fi fost o anumită înțelegere politică între primarul Bacăului (USR) și partidul Pro România Bacău, cu care el nu a fost de acord.

Este căsătorit cu o judecătoare și are întreaga avere a „familiei” publicată.

Gabriel Iulian Ichim (Alianța Etocrată pentru Reformă Bacău)

Presa l-a indicat pe Gabriel Iulian Ichim drept preotul care, în urmă cu mai bine de zece ani, exorciza o femeie. În afară de atribuțiile preotești, informațiile destinate publicului nu prezintă și alte detalii. Acesta era angajatul Unităţii de Jandarmi Bacău și s-a confruntat cu legea, după incidentul cu femeia „posedată”.

Valentin Ivancea (PSD-PNL)

Este președinte al Consiliului Județean Bacău. Valentin Ivancea a avut o carieră extinsă în administrația publică, începând cu funcția de Subinginer la S.C. IMSAT S.A. București în perioada 1994-1996 și continuând cu poziții de conducere la Administrația Națională a Rezervelor de Stat din Orbeni / Bacău între 1996 și 2009. A fost Director General al Administrației Naționale a Rezervelor de Stat în București în perioada septembrie 2009 - octombrie 2009. Între 2001 și 2009, a ocupat funcția de Director Executiv la aceeași unitate teritorială din Orbeni / Bacău. Mai târziu, a deținut funcții înalte în administrația locală și centrală, cum ar fi Director Executiv la Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Subprefect al județului Bacău între aprilie 2017 și septembrie 2019. De asemenea, a fost implicat în educație, deținând funcția de Profesor suplinitor la Școala cu clasele I-VIII din Orbeni / Bacău între 1989 și 1991. 

Controversele lui Valentin Ivancea: 

Valentin Ivancea, candidatul Coaliției pentru funcția de primar al Bacăului, a fost implicat în multiple situații. A fost acuzat de mită electorală și a devenit cunoscut pentru decizia sa controversată în scandalul cimitirului din Valea Uzului. În timpul mandatului său ca președinte de Consiliu Județean, a fost acuzat de ipocrizie și gestionare defectuoasă a problemelor majore din județ, inclusiv lipsa apei în municipiul Bacău. În ceea ce privește averea sa, deține o indemnizație lunară de 13.755 de lei, conturi bancare în valoare de 302.842 de lei, însă are și datorii de 138.579 de lei. Deține, de asemenea, un teren, un apartament și o mașină.

Cristinel Manolache (Partidul Ecologist Român)

Cristinel Manolache, zis și Legionarul, s-a făcut cunoscut pentru numărul partidelor politice schimbate de-a lungul timpului. Plecat în Legiunea Străină în anii 1990, Cristinel Manolache spune că s-a întors în anii 2000 în Bacău, acolo unde și-ar fi investit toți banii câștigați. El a schimbat 7 partide politice, având activitate și ca indepedent: PSD, PC, PER, UNPR, PSRO și PMP.

În afară de un scandal local privind compatibilitatea cu funcția de consilier local, Cristinel Manolache nu prezintă alte informații publice accesibile.

Sergiu Sechelariu (Partidul Verde)

Sergiu Sechelariu este un fost senator român în legislatura 2000-2004 ales în județul Bacău. Sergiu Sechelariu a demisionat la data de 14 ianuarie 2001 și a fost înlocuit de senatorul Melu Voinea. Acesta a mai candidat, însă în calitate de independent, până la intrarea în Partidul Verde, din 2024. Informații publice arată că Sergiu Sechelariu ar fi încercat să candideze din partea PNL și chiar AUR, însă nu ar fi fost acceptat.

Controversele lui Sergiu Sechelariu:

Chiar dacă promovează aparent o agendă ecologică, are o pasiune cunoscută pentru vânătoare. La 70 de ani și fără sprijinul unui partid puternic în Bacău, candidatura sa pare să aibă șanse reduse, cu surse care indică o posibilă înțelegere cu actualul primar USR, Lucian Viziteu. Trecutul său controversat include acuzații de folosire a funcției fratelui său (fost primar de Bacău) pentru a obține contracte publice. După o perioadă de distanțare de viața politică, Sechelariu revine acum cu planuri mari, deși acestea par să intre în contradicție cu pasiunile sale costisitoare, cum ar fi vânătoarea de animale exotice - FOTO aici.

Dragoș Ștefan (AUR)

Dragoș Ștefan ocupă funcția de viceprimar în cadrul Primăriei Bacău, intrând pe acest post în 2020, din partea PMP. Fiind fost ALDE, despre Dragoș Ștefan nu sunt precizate prea multe informații de ordin personal. În schimb, acesta a fost implicat în mai multe „probleme” de-a lungul anilor.

Acum, în 2024, va candida din partea AUR.

Controversele lui Dragoș Ștefan:

În anul 2023, fostul primar Cosmin Necula (PSD) și fostul vice Dragoș Ștefan (PMP, ex-ALDE), au condamnați la 3 ani de închisoare cu suspendare, pentru abuz în serviciu. Cu toate acestea, cei doi au fost achitați cu numai o lună înainte, în aprilie 2024, chiar înainte de stabilirea candidaturilor. Inițial, procurorii susțineau că cei doi inculpați ar fi determinat consilierii locali prezenți să adopte o hotărâre cu încălcarea flagrantă a legii, generând un prejudiciu de peste un jumătate de milion de lei.

Lucian Daniel Stanciu Viziteu ( Alianța Dreapta Unită)

Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu (n. 10 septembrie 1984) este un deputat român, ales în 2016. Actualmente este primar al municipiului Bacău, funcție câștigată la alegerile locale din 2020, din partea USR.

Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu este un profesionist cu o educație solidă în finanțe și statistică. A obținut un doctorat în Finanțe la Universitatea Pierre Mendes-France din Grenoble, Franța, cu calificativul summa cum laude. În plus, are un master în Finanțe specializare cercetare în finanțe de piață și un altul în Statistică, ambele tot la Universitatea Pierre Mendes-France.

Experiența sa profesională cuprinde diverse domenii, începând cu activitatea actuală ca deputat în Parlamentul României din circumscripția electorală Bacău, ales pe listele partidului ”Uniunea Salvați România” începând cu anul 2016.

În perioada 2014-2016, a activat ca liber profesionist, fiind consultant în proiecte multidisciplinare în domeniile finanțelor, statistică și informatică, lucrând pentru clienți internaționali.

În anii 2013-2014, a fost consultant pentru SIF Moldova, unde a contribuit la dezvoltarea de unelte și metode pentru tranzacționarea și analiza investițiilor în cadrul burselor de valori mobiliare.

Controversele lui Lucian Daniel Stanciu Viziteu:

Lucian Daniel Stanciu Viziteu se confruntă cu acuzații grave într-un dosar investigat de procurorii DNA Bacău, legat de atribuirea ilegală a unui apartament către un angajat al Primăriei Bacău. A fost informat de procurori că are statut de suspect în acest dosar și a folosit această situație în discursul său de campanie electorală.

Mai multe acuzații de corupție îl vizează, inclusiv angajări ilegale și gestionarea defectuoasă a fondurilor publice. Printre acestea se numără și un dosar în care este implicat un grup infracțional organizat care ar fi fraudat procedurile de achiziții publice și ar fi obținut avantaje necuvenite.

De asemenea, este investigat în legătură cu modul în care au fost efectuate lucrările de asfaltare în Bacău, care, potrivit acuzațiilor, ar fi fost executate în mod nelegal și fără respectarea normelor prevăzute de proiectul inițial cu finanțare europeană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel