Victor Ponta este prietenul meu, a declarat premierul Li Keqiang

Ceremonie oficială la Consiliul de Stat al RP Chineze cu ocazia semnării unor acorduri între China și România. După semnarea documentelor oficiale, premierul chinez, Li Keqiang a ținut să-l gratuleze, în cadrul conferinței de presă comune, pe Victor Ponta ca prietenul său.

Reprezentanții României și cei ai Republicii Populare Chineze au semnat, în prezența premierilor Victor Ponta și Li Keqiang, mai multe contracte de colaborare.

Vicepremierul Liviu Dragnea a semnat cu omologul chinez contractul de colaborare în vederea folosirii pașnice a energiei nucleare, după care, edilul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu a semnat un contract de colaborare cu o companie chineză în vederea construirii unui număr de 1.800 de apartamente la Craiova.

Directorul Termocentralei Deva a semnat, la rândul său, un contract pentru reabilitarea complexului, iar, în încheiere Liviu Dragnea, a semnat un document de colaborare financiară cu partea chineză. 

După această ceremonie, premierii Ponta și Li Keqiang au ținut să facă declarații de presă.

Citește și: Victor Ponta, primire la nivelul unui șef de stat la Beijing

"Stimate domnule Victor Ponta, stimați invitați, bine ați venit la această conferință de presă", și-a început alocuțiunea premierul chinez în fața delegației României de la Consiliu de Stat. "Aceasta este a treia întâlnire dintre mine și premierul Ponta. Premierul Ponta este prietenul meu bun, așa cum am declarat de mai multe ori", a continuat liderul chinez. 

"România are o influență importantă în Europa Centrală și de Est. China este cea mai mare țară în curs de dezvoltare din lume, iar cele două țări au o importanță în stabilirea păcii și stabilității regionale și pentru promovarea colaborării și dezvoltării internaționale", a declarat premierul Li Kiaqing.

"În timpul celui peste o jumătate de secol de colaborare, chiar dacă au avut loc schimbări la nivelul celor două țări, popoarele noastre s-au tratat reciproc cu respect și s-au sprijinit. Prietenia a rămas neclintită. Anul acesta se împlinesc 65 de ani de la stabilirea relațiilor dintre România și China, fapt pentru care vom consolida această colaborare în toate domeniile. Cele două țări trebuie să folosească oportunitățile și să înainteze în colaborarea din domeniile energiei, agriculturii, pentru a avea rezultate concrete", a mai spul Li Kiaqing. 

La rândul său, premierul Victor Ponta a ținut să mulțumească liderului chinez pentru primirea extrem de călduroasă făcută. 

"Vizita oficială efectuată anul trecut la București și participarea la summit-ul China-Europa de Est a fost un moment extrem de important pentru întărirea relației dintre China și regiunea din care România face parte.

Am avut întâlniri cu reprezentanții principalelor companii care au investiții în România și Europa. Marți voi merge la Tianjin să vedem ce înseamnă o cale ferată rapidă, unde vom discuta cu posibili investitori interesați în comerțul bilateral.

De asemenea, vom avea onoarea să fim primiți de președintele Republicii Populare Chineze.

Aceste întâlniri reflectă execelenta relație de colaborare și prietenie între România și China într-un moment aniversar: 65 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice și 10 ani de la semnarea parteneriatului "Actul de prietenie și colaborare", a declarat Victor Ponta.

"Este un moment, care dincolo de relațiile politice excepționale, și relațiile economice se dezvoltă într-un ritm fără precedent.

Dacă în 2013, nivelul schimburilor noastre comerciale a fost de doar 4 miliarde de dolari, pe primul semestru se constată deja o creștere de 30 la sută. Vreau să mulțumesc premieruli Li Keqiang pentru sprijinul în dezvoltarea celorlalte proiecte stabilite la Bucurtești, în domeniul energiei, al agiculturii și al infrastructurii. România are încredere în nivelul tehnologic pe care companiile chineze îl dețin deja și în competivitatea proiectelor pe care le desfășurăm împreună", a mai declarat premierul Victor Ponta.

"China știe că are în România, în cadrul Uniunii Europene, un prieten și un partener pentru toate proiectele importante pentru China și Europa. 

Pe plan regional von continua să milităm pentru dezvoltarea tuturor proiectelor lansate în cadrul parteneriatelor China-Europa de Est, și vreau să mulțumesc pentru inițiativa de a organiza la București, în luna octombrie, întâlnirea miniștrilor agriculturii din China și cele 16 țări din Europa Centrală și de Est, ca un semn pentru importanța pentru care România și China o acordă dezvoltării sectorului agricol".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel