Băsescu, predicție sumbră pentru Erdogan

Fostul președinte Traian Băsescu afirmă că a avut "o relație excelentă" cu Recep Tayyip Erdogan când acesta era premier, dar consideră că acum "aburii puterii iluzorii'' îl fac pe șeful statului turc să rateze relația bilaterală cu SUA. În plus, Traian Băsescu se arată convins că, în cazul în care președintele Turciei nu va reveni "la principiile sfinte ale Întemeietorului Kemal Ataturka", Armata nu va mai rata următoarea lovitură de stat.

În cea mai recentă postare pe pagina sa de Facebook, intitulată "Prietena noastră Turcia!", Traian Băsescu punctează caracteristicile geostrategice ale acestui stat.

"Turcia este a 17-a economie a lumii;
Armata Turciei este a 2-a armată a NATO (peste un milion de militari bine instruiţi, sub arme);
Turcia este un nod energetic esenţial datorită terminalului de la Ceyhan, pe unde trec gazele din Azerbaijan şi ţiţeiul din Irak înspre Europa;
Turcia este tamponul de securitate pentru UE şi NATO faţă de Islam, dar şi faţă de Federaţia Rusă;
Turcia este una din cele 5 ţări nedeţinătoare de arme nucleare, dar pe teritoriul căreia se află 90 de focoase nucleare pentru descurajarea altor puteri nucleare, gata de a fi utilizate de SUA în caz de criză majoră;
Turcia este ţara de care depinde exportul de ţiţei al Federaţiei Ruse din Marea Neagră (porturile Novorosisk şi Batumi), prin strâmtorile Bosfor şi Dardanele, către Europa;
Turcia este ţara care controlează exodul islamist către Europa", subliniază fostul președinte al României.

Băsescu: Aburii puterii iluzorii îl fac pe președintele Erdogan să rateze relația bilaterală cu SUA

În continuare, Traian Băsescu vorbește și despre problemele cu care se confruntă Turcia la momentul acutal, după eșuarea loviturii de stat.

"Și, totuși, cum stă Turcia astăzi? Armata Turciei, care nu a dat greș niciodată de la Kemal Ataturc încoace, ratează o lovitură de stat militară. Președintele în funcție al Turciei, care iese aparent învingător din tentativa unei lovituri de stat militare, ratează, recurgând în mod inexplicabil la o brutalitate excesivă în raport cu justiția, armata și jandarmeria, toate instituții fundamentale în procesul de consolidare și stabilizare a țării. Președintele Turciei ratează relația cu armata turcă, umilind zeci de generali și amirali și mii de soldați pe care i-a dezbrăcat de uniforme și i-a lăsat să fie umiliți de civili și polițiști. Aburii puterii iluzorii îl fac pe președintele Erdogan să rateze relația bilaterală cu SUA, trecând linia roșie și amenință, ca un cocoș în călduri, SUA", mai scrie Traian Băsescu.

În opinia fostului șef de stat, președintele Recep Tayyip Erdogan, prin comportamentul abuziv în deciziile interne, prin nerespectarea statului de drept, a ratat relația cu Uniunea Europeană, iar prin accelerarea procesului de re-islamizare a țării distanța între UE și Turcia devine tot mai mare.

"Tentația restabilirii influenței Turciei către frontierele din hărțile vechi ale fostului Imperiu Otoman nu a însemnat decât ratarea, în primul rând, a relațiilor cu vecinii. Tratamentul aplicat kurzilor, care reprezintă 18% din populația Turciei, a făcut ca președintele Erdogan să rateze pacea internă, iar atentatele sângeroase de la Istanbul, Ankara și alte localități din Turcia nu reprezintă altceva decât rezultatul unei politici agresive împotriva unei minorități ce trebuia respectată", spune Băsescu.

Băsescu avertizează: Strada nu-ți dă decât o putere iluzorie

Traian Băsescu este de părere că, dacă președintele Erdogan nu va reveni "la principiile sfinte ale Întemeietorului Kemal Ataturk", Armata nu va mai rata următoarea lovitură de stat și acesta "va fi istorie în următorii doi, trei ani". 

"După atîtea rateuri, am două certitudini :
1. Din păcate, dacă Preşedintele Erdogan nu va reveni la principiile sfinte ale Întemeietorului Kemal Ataturk, Armata nu va mai rata următoarea lovitură de stat, iar
2. Erdogan va fi istorie în următorii doi, trei ani şi, tot atunci, amiralii şi generalii arestaţi azi, vor deveni eroi . Şi nu din alt motiv, ci pentru că aşa va vrea poporul ieşit în stradă.

PS — spun aceste lucruri în condițiile în care, ca președinte al României, am avut o relație excelentă cu premierul Erdogan. În mod sincer îi doresc să fie înțelept în aceste zile cruciale pentru viitorul țării prietene Turcia. Strada nu-ți dă decât o putere iluzorie", mai spune Băsescu.

[citeste si] 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel