Victor Ponta: Reducerea TVA, o măsură economică, dar și una socială

Premierul Victor Ponta, prezent luni seară la România TV, a afirmat că măsura reducerii TVA la alimente de la 24% la 9% nu este doar o măsură economică, ci și una socială.

"Este o zi simbolică pentru că de azi intră în vigoare ceea ce cred că şi-au dorit toţi miniştrii agriculturii din ultimii 15 ani: un TVA diferenţiat. Şi tot azi intră în vigoare dublarea alocației pentru copii", a declarat premierul Victor Ponta.

Prim-ministrul a adăugat că cei 15% din TVA redus aduc un impact negativ la bugetul de stat, însă acesta a menţionat că în 2014 s-au încasat mai mulţi bani decât în alţi ani, fapt ce a dus la un excedent bugetar.

"S-au plătit mai multe taxe, cel puțin de la 2015, un miliard de euro în plus la buget sunt mulţi, șomajul a scăzut, pensia și venitul minim și mediu au crescut. Cu siguranță nu guvernului, cei 15% îi avem ca impact negativ, e un calcul făcut cu specialiști serioși, evaziunea fiscală va fi mai mică", a mai precizat Victor Ponta.

Ce spune Ponta despre reducerea TVA la alimente 

"Pentru oamenii cu venituri foarte mari sau medii, reducerea aceasta de 15 procente sigur e vizibilă, dar nu e ceva extraordinar. Avem însă o mare parte din populație care folosește 33% din venituri pentru mâncare. Pentru acei oameni, practic le-am crescut salariile și pensiile cu 15%. E foarte important. (...) E o măsură economică foarte bună, dar e și o măsură socială categoric", a arătat premierul Ponta.

Despre impactul social al reducerii TVA la alimente a vorbit în cadrul aceleiași emisiuni și ministrul Muncii, Rovana Plumb. 

Rovana Plumb: Alocațiile dublate se vor plăti din luna iulie

"Scăderea TVA-ului la mâncare are impact în primul rând asupra populației cu venituri mici, nu numai pensionari, ci și șomeri, și salariați care au majoritatea lor venituri sub salariul mediu pe economie, familii monoprentale, familii defavorizate, avem un prim efect creșterea puterii de cumpărare - de 4% pentru familiile cu venituri foarte mari și de până la 15% pentru familiile cu venituri mici și medii. La nivelul fiecărei familii amintite, avem economii în buget, ceea ce conduce la posibilitatea de a-și cumpăra și alte bunuri de care au nevoie. Impactul acestei măsuri nu trebuie văzut numai din punct de vedere al fiscalității, ci în special din punct de vedere social. De exemplu, la o familie de pensionari, care au o pensie socială minimă de 400 de lei, se face o economie lunară de 90 de lei. Nu este mult, dar este o economie", a precizat ministrul Rovana Plumb.

Codul Fiscal s-a modificat începând cu 1 iunie. Taxa pe valoarea adăugată a scăzut de luni la 9%, de la 24%, la toate alimentele, reducerea aplicându-se fără diferenţieri, chiar şi la băuturile nealcoolice şi la serviciile de alimentaţie publică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel