Vezi ce zic liderii liberali din teritoriu despre alianța PNL - PC

pnl
pnl

Mai mulţi lideri liberali din teritoriu şi-au exprimat, luni, opiniile referitoare la realizarea Preşedintele PNL Bistriţa-Năsăud, deputatul Ioan Ţintean, a declarat că este nevoie de o coalizare a forţelor politice de opoziţie, şi anume Alianţa de Centru Dreapta şi PSD, acest lucru urmând să se producă cel mai probabil, în opinia sa, înainte de intrarea în vacanţa parlamentară de vară. ”Sunt convins că românii, la un moment dat, trebuie să-şi pună speranţa într-o altă variantă de guvernare. Cu certitudine trebuie să existe o coaliţie a forţelor politice din opoziţie şi să fie oarecum înţelegerea în care românii să îşi pună speranţa. Este clar că trebuie găsită o formă care să inspire electoratului mai multă încredere sau încredere totală în ceea ce vor forţele de opoziţie să construiască şi care să ia locul actualei puteri, cu care nu se mai poate merge înainte”, a fost de părere Ţintean. El crede că alianţa politică dintre ACD şi PSD nu va fi înregistrată mai devreme de luna mai sau iunie, şi nu în maximum trei luni, cum s-a exprimat preşedintele PSD Victor Ponta pe blogul personal. ”Eu cred că aceasta se va parafa, nu ştiu, domniile lor spun până la sfârşitul lui februarie-martie, eu am spus poate mai-iunie, dar, oricum, până la vacanţa parlamentară din vară, când se va intra în linie dreaptă în precampanie, părerea mea că trebuie făcută”, a mai spus Ioan Ţintean.

Preşedintele PNL Harghita, Stelu Platon, a declarat că protocolul care se va încheia între liberali şi conservatori, precum şi o posibilă platformă între Alianţa de Centru Dreapta (ACD) şi PSD reprezintă o alternativă rapidă şi posibilă la actuala putere. Liderul liberalilor harghiteni consideră că, din punct de vedere pragmatic, Alianţa de Centru Dreapta este o soluţie viabilă, iar din punct de vedere politic nu reprezintă nicio problemă pentru liberali, atâta vreme cât PNL îşi va păstra identitatea. ”Sunt convins, aşa cum s-a mai spus, că scopul acestei alianţe este o alternativă rapidă şi posibilă la actuala putere”, a spus Stelul Platon. În legătură cu posibilitatea realizării unei platforme politice între ACD şi social democraţi, Stelu Platon a afirmat că "aceasta nu reprezintă o noutate deosebită" şi are acelaşi rol, ”de a crea o alternativă la actuala putere”.”Relaţia dintre PSD şi PNL nu e nouă, pentru că a fost experienţa de la prezidenţiale. (...) În fond, şi PSD şi ACD fac parte din opoziţie şi o platformă juridică între cele două va lua naştere tot în contextul creării unei alternative viabile şi posibile la actuala guvernare”, a spus preşedintele PNL Harghita.

Octgavian Popa, PNL Tulcea: o regrupare doctrinară, dar în acelaşi timp şi un prim pas pentru asigurarea stabilităţii politice în România

Alianţa care se va încheia între PNL şi PC este, în opinia deputatului PNL Tulcea Octavian Popa, o regrupare doctrinară, dar în acelaşi timp şi un prim pas pentru asigurarea stabilităţii politice în România. ”Alianţa de Centru Dreapta (ACD) care se va încheia este o regrupare doctrinară şi un pas spre răsturnarea actualei puteri, lucru care sper să se întâmple cât mai curând. Este în acelaşi timp şi începutul unei construcţii politice noi care va lua măsuri urgente pentru ieşirea din criză şi pentru câştigarea puterii”, a declarat parlamentarul tulcean. În ceea ce priveşte declaraţia liderului PSD, Victor Ponta, privind intenţia sa de a pune bazele juridice ale unei platforme PSD-ACD, deputatul liberal Octavian Popa a afirmat că acest lucru este necesar în condiţiile în care se doreşte o alianţă de cel puţin şase ani. ”Este nevoie e o alianţă care să câştige alegerile, care să asigure stabilitate politică în România şi care să înlăture eventualele lupte din interiorul unei coaliţii nou-create. Pentru că ştiu că există disponibilitate şi bună-credinţă din partea conducerii PNL, sper ca aceleaşi considerente să stea la baza alianţei şi din partea PSD, astfel încât viitoarea Alianţă să aibă şanse de reuşită. Sper de asemenea ca anumite manevre pe care dl Băsecu le va încerca pentru a influenţa decizia unor membri importanţi din PSD să nu aibă succes şi astfel Alianţa să nu fie torpilată”, a menţionat deputatul PNL Octavian Popa.

Liderul PNL Ialomiţa, Ioan Martin, a apreciat că noua Alianţă de Centru Dreapta care va fi constituită între PNL şi PC este "un prim pas spre formarea unei opoziţii unite şi hotărâte". "Situaţia economică este dezastruoasă, iar România şi românii nu mai pot aştepta încă un an-doi până la viitoarele alegeri parlamentare. Este necesară unirea întregii opoziţii pentru a se reuşi găsirea unei soluţii de a forma un guvern performant care să readucă prosperitatea în România", a declarat Ioan Martin. El consideră că protocolul între cele două formaţiuni politice "trebuie gândit în aşa fel încât să înlăture orice fel de disensiuni şi posibilele contradicţii, pentru ca această formă de alianţă să funcţioneze eficient şi să redea încrederea românilor în clasa politică autohtonă". Ioan Martin a adăugat că liberalii sunt "dornici şi capabili" să formeze alianţe cu 'orice partid, formaţiune politică sau politician independent care doreşte să se implice activ în rezolvarea problemelor sociale, politice şi economice din această perioadă'.

Organizaţia PNL Braşov susţine că alianţa între liberali şi conservatori va fi una "benefică" pentru forţele opoziţiei

„Din punctul nostru de vedere este o alianţă benefică pentru forţele opoziţiei mai ales că respectă toate procedurile, inclusiv înscrierea la Tribunal, pentru a nu lăsa loc de interpretări. Se dă dovadă încă o dată de seriozitate între cele două partide care, de acum încolo vor gândi strategii comune, fezabile pentru următoarea perioadă“, a declarat, Claudiu Coman, vicepreşedinte al organizaţiei judeţene PNL Braşov. El spune că cele două partide au ideologii comune de centru dreapta iar programele sunt asemănătoare.

Referindu-se la posibilitatea formării unei platforme politice comune cu PSD, Coman a precizat că este posibil să apară "unele mici chestiuni" referitoare la cele două ideologii, de stânga a PSD şi cea de centru-dreapta a PNL şi PC, dar "cu siguranţă fără a afecta puterea de decizie".

Preşedintele PNL Sălaj, Radu Căpîlnaşiu, crede că realizarea unei platforme politice comune între PSD şi PNL ţine foarte mult de voinţa politică şi spune că are unele reţineri legate de "armonizarea platformelor" celor două partide, în condiţiile în care programele de guvernare propuse de liberali şi social-democraţi sunt foarte diferite. "Diferenţele, totuşi, între propunerile PNL pentru un program de guvernare vis-a-vis de ceea ce propune PSD - sunt diferenţe destul de mari. E clar că trebuie să se ajungă, dacă se doreşte realizarea unei opoziţii consistente, realizarea unui program de viitor în comun, aceste lucruri trebuie amornizate într-un fel sau altul. Sunt lucruri la care noi ţinem în mod expres, cum ar fi cota unică sau nivelul de impozitare. Lucrurile astea, până la urmă trebuie să le clarifici pentru a putea ajunge la consens. Rămâne de văzut cum se va ajunge la toată treaba asta. (...) Depinde foarte mult de voinţa politică însă eu, mă rog, am anumite reţineri legate de armonizarea platformelor politice", a precizat Radu Căpîlnaşiu. Pe de altă parte, acesta a adăugat faptul că alianţa PNL cu PC este mai uşor de realizat, deoarece "acest partid este mai de centru şi lucrurile se pot mai uşor reglementa".

Senatorul PNL Buzău Cristi Bâgiu spune că alianţa care va fi realizată între PNL şi PC nu va afecta protocolul pe care liberalii îl au în judeţul Buzău, la nivelul CJ, cu PDL. "Protocolul cu Partidul Conservator întăreşte ambele partide, întăreşte opoziţia în ansamblul său, precum şi locul nostru de lider al opoziţiei", a declarat Bâgiu, vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a PNL Buzău. El a adăugat că "protocolul cu Partidul Democrat Liberal la nivelul Consiliului judeţean nu este afectat". "Alianţa la nivel central dintre Partidul Naţional Liberal şi Partidul Conservator nu are legătură cu protocolul încheiat de noi cu Partidul Democrat Liberal la nivel judeţean. Dacă Partidul Conservator ar fi avut consilieri judeţeni, altfel se punea problema" a spus senatorul Cristi Bâgiu.

Gheorghe Dragomir, PNL Constanţa - Alianţa de Centru Dreapta, necesară pentru a înlocui conducerea politică actuală

Preşedintele Filialei Judeţene Constanţa a Partidului Naţional Liberal (PNL), deputatul Gheorghe Dragomir, a declarat că priveşte cu încredere noua alianţă, considerând acest demers singura construcţie ce poate coagula forţele politice capabile să dea o nouă speranţă societăţii româneşti.

„Sper din tot sufletul ca Alianţa de Centru Dreapta (ACD) să fie benefică, această nouă construcţie politică şi orice altă construcţie ulterioară fiind motivate puternic de necesitatea de a înlocui o conducere politică ce a creat României mari probleme sociale, economice şi politice, şi mă refer aici aici atât la Guvern, cât şi la preşedintele ţării. Dacă demersul actual va continua cu o altă alianţă, aceasta va fi un alt fel de înţelegere, nu pe baze de afinitate doctrinară, ci o înţelegere politică pragmatică pentru a scoate România din criza perpetuă. Cunoaştem riscurile pe care ni le asumăm, dar pentru ţelul propus nimic nu este prea mult, chiar şi pentru politicieni. Desigur, suntem conştienţi că vor fi şi colegi sau susţinători mai puţin înţelegători cu astfel de compromisuri. Pentru un partid sau pentru altul pot fi şi pierderi de imagine, de simpatie, dar, repet, pentru România nimic nu este prea mult“, a declarat Dragomir.

Cornel Popa, PNL Bihor doreşte o alianţă cu PSD, pentru a-i „mai tăia din gheruţe“ şefului statului

De asemenea, preşedintele PNL Bihor, senatorul Cornel Popa a declarat că alianţa PSD - ACD se impune de la sine în vederea înlocuirii de la guvernare a partidului-stat PDL şi cu întreaga lui clasă portocalie, precum şi pentru a mai tăia „din gheruţe“ autoritarului şef de stat, care se consideră şeful tuturor instituţiilor din România distrugând tot ce înseamnă act democratic. În acest sens, spune senatorul, se pot vedea decizii ale Curţii Constituţionale, din Ministerul de Justiţie, Parchetului General. 'Până la urmă, toate aceste acaparări ale regimului totalitar Băsescu-Boc pun în pericol viaţa cetăţenilor de rând, care nu au altă vină decât că s-au născut în România', a precizat senatorul Popa.

În ce priveşte protocolul PNL-PC, liderul liberalilor bihoreni consideră că acesta va urma îndeaproape reformarea instituţiilor din România, în ceea ce înseamnă reforma propusă de aceste partide instituţiilor statului. 'Este poate primul pas serios al coagulării opoziţiei din România, de-adevăratelea', consideră senatorul. Al doilea pas va fi, în opinia sa, protocolul semnat între PNL şi PC cu PSD, celălalt pol care să vină într-un tot unitar.

Potrivit lui Marcel Vela, preşedintele PNL Caraş-Severin, Alianţa PNL - PC reprezintă primul pas în realizarea unei alte majorităţi parlamentare.

'Am votat începutul realizării sub umbrela PNL a unui pol puternic de centru-dreapta deschis şi pentru alte forţe politice de dreapta care doresc să vină alături de noi. Este primul pas pentru realizarea unei alte majorităţi parlamentare care să scoată românii din criză şi să conducă România într-un proiect comun pe următorii şase ani', spune liderul liberalilor din Caraş-Severin.

La rândul său, preşedintele PC Caraş-Severin, Ioan Ţundrea, consideră că Alianţa PNL - PC va ajuta cărăşenii să iasă din starea de criză. 'Cred că va fi un pact politic benefic pentru toţi românii. În plus, le mulţumesc colegilor din PSD pentru colaborarea din ultimii ani', a precizat Ioan Ţundrea.

Florin Oancea, PNL Deva - Avem mult mai multe lucruri în comun cu PC

Conducerea organizaţiei PNL Deva, una dintre cele mai puternice din ţară, susţine încheierea alianţei cu PC şi coalizarea cu PSD, apreciind că în acest mod cele trei partide vor putea câştiga alegerile viitoare, iar PDL va ajunge în opoziţie. 'Suntem de acord cu încheierea unei alianţe politice împreună cu Partidul Conservator (PC) pentru că, astfel, forţele de centru-dreapta se vor întări. Avem mult mai multe lucruri în comun cu PC, care ne leagă din punct de vedere doctrinar decât altele care ar putea să ne despartă', a declarat, luni, preşedintele PNL Deva, Florin Oancea.

Potrivit acestuia, urmează ca, în plan local, consiliile judeţene de coordonare să stabilească modalităţile concrete de lucru în perspectiva alegerilor locale din 2012 şi candidaţii ce vor fi susţinuţi. Cât priveşte colaborarea Alianţei de Centru Dreapta cu PSD, liderul PNL Deva a fost de părere că în acest fel pe eşichierul politic se vor cristaliza forţele de dreapta şi cele de stânga. 'Într-o democraţie politică solidă este nevoie de o cristalizare a forţelor politice. În speţă, pe eşichierul dreptei este nevoie de o forţă politică solidă construită în jurul unui partid istoric, care este PNL. Pe de altă parte, PSD este partidul care poate coaliza, în jurul său, alte forţe politice de centru-stânga. Scopul nostru este de a scoate de pe scena politică cel mai nociv partid înfiinţat după 1990, adică PDL', a spus liderul PNL Deva. În urmă cu trei săptămâni, în judeţul Hunedoara a fost semnat un protocol lărgit de colaborare între PNL, PC, PSD şi PRM în perspectiva alegerilor pentru funcţia de primar al comunei Baru, din 16 ianuarie. Cele patru partide au anunţat atunci că vor susţine în alegeri pe candidatul PNL, Axente Bolesc.

Preşedintele PNL Argeş, Ion Popa, a afirmat că România are nevoie de o alianţă politică puternică, iar liberalii şi-au asumat rolul de iniţiatori ai unei astfel de structuri, care include PC şi PSD. 'România are nevoie de un proiect politic naţional de anvergură, pentru înlăturarea actualei puteri. Alianţa PNL-PC este o construcţie politică deschisă, care va prelua şi proiectul nostru privind statul liberal, cu care rămânem consecvenţi în faţa cetăţenilor ţării şi care presupune reformarea instituţiilor statului prin depolitizare, eliminarea clientelei politice, capitalism şi un mediu privat puternic', a declarat Popa. În opinia sa, reunirea tuturor forţelor politice 'care doresc să scoată ţara din mână şi de sub autoritatea unui partid-stat cum e PD şi a unui om ca Traian Băsescu' este în interesul României şi al tuturor cetăţenilor săi.

Preşedintele PNL Sibiu, deputatul Mircea Cazan a declarat că 'orice formulă prin care se întăreşte opoziţia este benefică nu doar opoziţiei, ci şi României, pentru că oferă o alternativă la PDL şi Traian Băsescu'. 'Protocolul PNL - PC este necesar şi credem că adunarea forţelor opoziţiei este importantă într-un moment ca acesta pentru a da speranţă cetăţenilor, pentru o schimbare în bine. Cred că prin unirea partidelor de opoziţie, cu PC-ul, cu PSD-ul, opoziţia devină mai puternică şi aşa o să putem da jos puterea PDL', a menţionat liderul PNL Sibiu.

Deputatul Cazan a recunoscut că are o relaţie foarte bună atât cu liderul local al PSD, deputatul Ioan Cindrea, dar şi cu preşedintele PC Sibiu, fostul liberal Gheorghe Tuluc. Mircea Cazan s-a arătat deschis şi pentru un protocol PNL-FDGR, spunând că la Sibiu este nevoie de coalizarea tuturor forţelor opoziţiei locale împotriva PDL.

Florin Ţurcanu, PNL Botoşani - realizarea unei platforme comune între PSD şi noua Alianţă de Centru Dreapta (ACD) este necesară şi realizabilă

Totodată, preşedintele filialei Botoşani a Partidului Naţional Liberal (PNL), deputatul Florin Ţurcanu, a arătat că va sprijini şi o alianţă cu Partidul Social Democrat (PSD). El a declarat că realizarea unei platforme comune între PSD şi noua Alianţă de Centru Dreapta (ACD) este necesară şi realizabilă. 'Cred că după alianţa cu PC vom face o alianţă şi cu PSD. Am discutat şi cu preşedintele partidului (n.r.- Crin Antonescu) şi el are în vedere acest lucru. De aceea, cred că se va împlini', a afirmat Ţurcanu.

Parlamentarul liberal consideră că actualul context politic impune crearea unei alianţe puternice,care să poată asigura îndepărtarea Partidului Democrat Liberal de la putere. 'În politică este posibil orice. De multe ori nu faci cum vrei, ci cum trebuie', a apreciat Ţurcanu, adăugând şi că susţine alianţa cu conservatorii. El a menţionat că această structură politică este în avantajul ambelor partide, dar mai ales în avantajul actualei opoziţii parlamentare. 'Sunt 'pentru', pentru că este un proiect care a fost deja discutat şi a primit votul Biroului Permanent Central al PNL. El va crea avantaje pentru ambele partide şi cred că acestea vor fi resimţite la alegerile locale viitoare, mai ales dacă amândouă partidele vor avea un singur candidat în fiecare localitate', a afirmat Ţurcanu. Liderul PNL din Botoşani este convins şi că la nivel judeţean colaborarea cu PC va fi foarte bună, în condiţiile în care preşedintele organizaţiei, Paul Onişa, a fost, până de curând, membru PNL.

Preşedintele PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară a declarat că alianţa cu PC va fi pe placul electoratului. 'Alianţa PNL-PC este o alianţă firească, reprezintă o întărire a dreptei în România. Aşa cum, de-a lungul istoriei, PNL s-a străduit să adune şi să polarizeze dreapta în jurul său, aşa a făcut-o şi acum. Am convingerea că electoratul va percepe pozitiv această unire a forţelor de dreapta în România', a precizat Marius Nicoară.

El a adăugat că PC are oameni valoroşi în judeţul Cluj, deşi vizibilitatea organizaţiei nu este pe măsură. 'În judeţul Cluj, deşi nu este puternic în sondaje şi cu o vizibilitate publică puternică, PC are totuşi oameni valoroşi, care sunt convins că vor ajuta la întărirea dreptei şi în judeţul nostru', a precizat preşedintele PNL Cluj.

În ceea ce priveşte o eventuală alianţă cu PSD, Marius Nicoară spune că aceasta ar putea fi discutată numai după alegerile locale. 'Ceea ce pot să vă spun e că o construcţie politică pe termen mediu şi lung pentru România este o idee bună. Pe de altă parte, cred că până după alegerile locale nu trebuie să vorbim despre o alianţă cu PSD, iar după alegerile locale rezultatele vor împinge către o soluţie', a precizat Marius Nicoară. El spune că la nivelul judeţului Cluj, PNL şi PSD se pot susţine reciproc după primul tur de scrutin al alegerilor locale. 'PSD este un partid în creştere şi în judeţul Cluj, este un partid cu care pe plan local, la alegerile locale, după primul tur, vom putea să purtăm discuţii de susţinere reciprocă, în funcţie de cei care au candidaţii cei mai bine plasaţi', a evidenţiat preşedintele PNL Cluj.

De asemenea, preşedintele PNL Timiş, senatorul Nicolae Robu, care este şi membru în BPC al PNL, a declarat că salută obiectivele propuse de liderul PSD, Victor Ponta, în 'Agenda 2019', 'pentru că, într-adevăr, România are nevoie, de urgenţă, pe de o parte, de reinstaurarea mecanismelor democraţiei parlamentare şi de depolitizarea justiţiei şi a administraţiei centrale şi locale de tip neelectiv, pe de altă parte, de relansarea economiei şi asigurarea bunăstării cetăţeanului şi, nu în ultimul rând, de recredibilizare şi revenire ca actor important pe plan extern'.

În opinia lui Robu, alianţa dintre PNL, PC şi PSD 'trebuie să funcţioneze, din punct de vedere electoral, doar până în anul electoral 2016, la alegerile din 2016 fiind mai bine ca cele două partide să reintre în competiţie, în spirit de fair-play, fiecare pe culoarul său doctrinar'. Senatorul liberal crede, de asemenea, că 'la alegerile locale din 2012 fiecare partid trebuie să aibă liste proprii de candidaţi la Consiliile Locale şi Judeţene şi că acolo unde nu există 'raţiuni solide' de a se proceda altfel, chiar şi candidaţi proprii la funcţiile de primar şi preşedinte de Consiliu Judeţean, pentru turul I, ar fi foarte bine dacă legea electorală ar putea fi modificată, astfel încât alegerea preşedinţilor de Consilii Judeţene să se facă în două tururi sau indirect, de către Consiliu'.

Totodată, preşedintele fililalei liberale din municipiul Timişoara, Petru Ehegartner, a menţionat că semnarea Protocolului privind constituirea Alianţei de Centru Dreapta (ACD) dintre PNL şi PC 'este o chestiune foarte corectă'. El a precizat, însă, că prezentarea în alegerile locale din 2012 pe liste separate a candidaţilor celor două formaţiuni 'va fi un motiv de evaluare corectă şi reală a ponderii celor două partide'. 'Este o chestiune raţională şi foarte corectă. La locale, fiecare merge pe liste proprii, ceea ce ar însemna un test de evaluare, care să evidenţieze potenţialul fiecăruia şi, astfel, dacă se vor face listele comune la parlamentare va fi mult mai uşor, deşi în protocol s-a stipulat pretenţia PC de a-şi putea stabili un număr de colegii sau locuri eligibile, în aşa fel încât să se poată stabili grupul parlamentar', a spus Ehegartner.

În ceea ce priveşte aderarea şi a PSD la ACD, liberalii timişeni nu par să fie deranjaţi, deoarece şi până acum între PSD-PNL-PNŢCD a existat un Protocol de colaborare locală pe linie administrativă, prin care social-democraţii şi liberalii fac front comun împotriva PDL pentru promovarea proiectelor din Consiliile Local şi Judeţean, care sunt în interesul cetăţenilor. 'Un protocol oficial, încheiat la nivel naţional între PSD şi PNL ar fi benefic şi nu ar face decât să confirme protocolul local semnat deja între cele două formaţiuni', a declarat Ehegartner.

Alianţa PNL cu PC este singura soluţie pentru a scăpa ţara de această guvernare este părerea vicepreşedintelui PNL, giurgiuveanul Lucian Iliescu. 'Astăzi la Bucureşti am votat pentru binele României, cred că numai este nevoiede această întrebare dacă era necesară această alianţă pentru că, cred că este singura soluţie pentru a scăpa România de această guvernare', a declarat vicepreşedintele PNL, Lucian Iliescu. El crede că această schimbare de guvernare care va îndeplini aşteptărilor românilor se va produce în maximum trei luni de zile.

La Delegaţia Permanentă a PNL privind semnarea protocolului de colaborare cu PC au fost prezenţi şapte reprezentanţi din partea PNL Giurgiu care au votat în unanimitate pentru alianţa cu PC. În opinia lui Dragoş Ujeniuc, vicepreşedintele organizaţiei judeţene a PNL Giurgiu, Alianţa PNL cu PC este o completare deosebit de fericită în perspectiva viitoarelor alegeri pentru că PC este ca o 'bijuterie mică şi valoroasă'. 'Deşi nu mă aflu în ţară acum, în momentul semnării protocolului între PNL şi PC, m-am bucurat la aflarea acestei veşti şi pot spune că a fost un lucru aşteptat de mine şi m-a bucurat semnarea acestui protocol. PC este o bijuterie, e mică şi valoroasă şi această alianţă combinată cu o atitudine serioasă a PSD poate ajunge la înlăturarea monstruoasei guvernări cu acest cap otrăvit, Traian Băsescu', a declarat Ujeniuc.

În opinia lui Ioan Cristina, preşedintele PNL Arad, semnarea protocolului de înfiinţare a Alianţei de Centru - Dreapta este firească, înscriindu-se pe linia unificării dreptei la nivel naţional. 'Înfiinţarea ACD e un lucru benefic care am convingerea că se va simţi în mod favorabil şi pe scena politică din judeţul Arad. Personal însă, sunt de părere ca această alianţă trebuie să evolueze spre o fuziune între cele două partide, într-un viitor cât mai apropiat', a declarat Ioan Cristina. Liderul liberalilor arădeni a precizat că în cursul acestei săptămâni se va întâlni cu liderul PC Arad, Mircea Purcaru, pentru a stabili detaliile viitoarei colaborări în cadrul ACD. În ceea ce priveşte viitoarele alegeri, Ioan Cristina a spus că protocolul semnat la Bucureşti nu prevede obligativitatea de a merge pe liste comune, dar aceasta nu înseamnă că în unele localităţi, acolo unde se consideră oportun, nu se va putea face acest lucru. 'Întotdeauna am spus că trebuie să se facă totul pentru înlăturarea de la putere a PDL-ului, motiv pentru care apreciez favorabil declaraţia lui Victor Ponta cu privire la necesitatea punerii bazelor juridice de înfiinţare a unei platforme PSD - ACD. În principiu însă cred că atât PSD, cât şi ACD, vor trebui să candideze în nume propriu', a conchis Ioan Cristina.

Totodată, vicepreşedintele PNL Teleorman, Alexandru Iliescu, a declarat că protocolul semnat între liberali şi conservatori reprezintă „finalizarea unui demers normal în procesul de coagulare a forţelor politice din opoziţie“. În opinia sa, 'PNL este un partid de dreapta, dar nu radical, aplecarea spre centru fiind o adaptare la condiţiile din România, care impun măsuri sociale'.

Potrivit lui Alexandru Iliescu, ceea ce lipseşte României este un consens al tuturor partidelor politice pe termen scurt şi mediu, care să vizeze materializarea unui program cu priorităţi de ordin social. El crede că temerea democrat-liberalilor că PNL se îndreaptă spre stânga politicii româneşti este 'falsă', aceştia uitând că în anul 2009 au făcut o alianţă cu PSD. 'Liberalii din Teleorman, care colaborează foarte bine cu PSD mai ales la nivelul Consiliului Judeţean, consideră alianţa dintre PNL şi PC un prim pas spre elaborarea unui program comun, ca alternativă la actuala putere', a mai afirmat Alexandru Iliescu.

Protocolul de alianţă dintre Partidul Conservator şi Partidul Naţional Liberal a fost semnat, luni, la Palatul Parlamentului, în prezenţa conducerilor celor două formaţiuni. Liberalii şi conservatorii au decis, în document, ca denumirea noii construcţii politice să poarte numele de 'Alianţa de Centru - Dreapta Partidul Naţional Liberal-Partidul Conservator', cu denumirea prescurtată 'ACD', având ca semn permanent o săgeată înscrisă în pătrat sub care se află denumirile prescurtate ale celor două partide PNL-PC.

sursa: Agerpres

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel