Un social democrat a fost bătut de 4 tineri. Atacul ar putea fi motivat politic și să aibă legătură cu partidul de extremă dreaptă AfD

Foto cu rol ilustrativ: ToNic-Pics / Pixabay
Foto cu rol ilustrativ: ToNic-Pics / Pixabay

În orașul estic Dresda din Germania, un candidat pentru partidul de centru-stânga al cancelarului Olaf Scholz a fost bătut și rănit grav în timp ce făcea campanie electorală pentru alegerile Parlamentului European, a anunțat partidul sâmbătă.

Patru adolescenți germani sunt investigați în legătură cu un atac violent asupra unui politician german care l-a lăsat pe acesta internat în spital cu leziuni grave, declanșând un dezbatere națională cu privire la modul de a aborda o creștere accentuată a agresiunii îndreptate împotriva persoanelor în funcții publice, scrie The Guardian.

Poliția a declarat luni că a identificat trei suspecți după ce un adolescent în vârstă de 17 ani s-a predat poliției duminică, recunoscându-și implicarea în atacul asupra lui Matthias Ecke, membru al Parlamentului European pentru Social Democrați și principalul candidat pentru alegerile din 7 iunie.

Incidentul a ridicat tensiuni politice în Germania înaintea scrutinului, într-un moment în care partidele de centru-stânga din Europa îndeamnă partidele de centru-dreapta să nu coopereze cu partidele de extremă-dreapta, așteptate să câștige mai multe locuri în Parlamentul European.

Matthias Ecke, un candidat pentru Social Democrați, a fost atacat în timp ce lipea afișe în Dresda vineri seara. Partidul a declarat că a fost transportat la spital și a necesitat intervenție chirurgicală pentru rănile sale. Poliția a declarat că bărbatul în vârstă de 41 de ani a fost bătut de patru bărbați și că aceeași grupare a atacat aparent un membru al partidului Verzilor câteva minute înainte, în aceeași stradă.

Ministrul de Interne Nancy Faeser, care este și ea social-democrată, a declarat că, dacă se dovedește că agresiunea împotriva lui Ecke a fost motivată politic, acest lucru ar reprezenta "un atac serios asupra democrației".

„Trăim o nouă dimensiune a violenței anti-democratice”, a spus Faeser. Ea a promis "măsuri mai dure și mai multe măsuri de protecție pentru forțele democratice din țara noastră".

Partidele de guvernare și de opoziție spun că membrii și susținătorii lor au fost supuși unui val de atacuri fizice și verbale în ultimele luni și au cerut poliției să intensifice protecția pentru politicieni și mitinguri electorale.

Multe dintre incidente au avut loc în fosta Germanie comunistă, unde guvernul lui Scholz este profund impopular. Ministerul de Interne din landul Saxonia, care include Dresda, a declarat că a înregistrat 112 infracțiuni legate de alegeri până în prezent în acest an, inclusiv 30 împotriva oficialilor sau reprezentanților aleși.

Partidul de extremă-dreapta și anti-establishment Alternativa pentru Germania, sau AfD, se așteaptă să facă câștiguri mari, în special în est, atât în alegerile europene, cât și în alegerile statale germane din toamnă.

AfD aparține grupului Identitate și Democrație, unul dintre cele două grupuri de extremă-dreapta din Parlamentul European, alături de Conservatorii și Reformiștii Europeni. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a sugerat săptămâna trecută că ar putea colabora cu acest ultim grup pentru a-și asigura un al doilea mandat.

Principala grupare de centru-stânga, Partidul Socialiștilor Europeni, care include și Social Democrații germani, a emis sâmbătă o declarație în care a calificat creșterea extremei-drepte drept "o amenințare la adresa proiectului european" și a drepturilor cetățenilor.

„Cerem tuturor partidelor democratice europene să respingă ferm orice normalizare, cooperare sau alianță cu extrema-dreaptă”, au declarat ei în declarație, emisă după o întâlnire în Berlin. „Ne așteptăm ca acestea să includă acest lucru formal și fără echivoc în manifestele lor electorale și în declarațiile partidului”.

Partidele de centru acuză AfD, care dorește să inverseze integrarea europeană, de legături cu grupuri neo-naz##te violente și de încurajarea unui climat politic tot mai intimidant. Un lider prominent AfD, Bjoern Hoecke, este în prezent judecat sub acuzația de a folosi un slogan nazist interzis.

Tino Chrupalla, co-președintele AfD, a declarat că partidul său „condamnă profund atacurile fizice împotriva politicienilor din toate partidele”.

„Campaniile electorale trebuie să fie dure și constructive în ceea ce privește conținutul, dar fără violență”, a spus Chrupalla într-o postare pe rețelele sociale, dorindu-i lui Ecke o recuperare rapidă.

AfD, ale cărui mitinguri atrag adesea contra-demonstrații, susține că membrii săi sunt și ei supuși atacurilor și hărțuirii.

Sâmbătă, poliția a declarat că a reținut un bărbat care a lovit și a rănit ușor un deputat local pentru AfD în timp ce făcea campanie în Norden, un oraș aproape de coasta Mării Nordului din Germania. Agresorul a aruncat și ouă spre deputat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel