Mai multe discuții au loc cu privire la un împrumut pentru Ucraina.
Uniunea Europeană este pregătită să compenseze financiar ieșirea Statelor Unite dintr-un acord multilateral negociat de mult timp pentru a oferi Ucrainei un împrumut de 50 de miliarde de dolari pentru a sprijini lupta acesteia împotriva Rusiei, a declarat un înalt oficial polonez.
Vorbind miercuri la un eveniment care marchează viitoarea președinție poloneză a Consiliului UE, Paweł Karbownik, ministrul adjunct al finanțelor din Polonia, a declarat că „există riscul ca Donald Trump (n.r. președintele ales al SUA) să se retragă din acordul de 50 de miliarde de dolari”.
Această declarație vine în contextul în care președintele Camerei Reprezentanților a SUA, Mike Johnson, a respins miercuri cererea administrației demisionare Joe Biden de a include 24 de miliarde de dolari în ajutorul legat de Ucraina într-o lege de cheltuieli pe care Congresul trebuie să o adopte până pe 20 decembrie.
„Avem un președinte nou ales și vom aștepta să primim indicațiile noului comandant suprem în legătură cu toate acestea, așa că nu mă aștept ca acum să se vorbească despre o finanțare pentru Ucraina”, a declarat Johnson.
După mai multe luni de negocieri, țările G7 au convenit în octombrie să acorde Ucrainei un împrumut în valoare de 50 de miliarde de dolari, care este structurat pentru a fi rambursat cu dobânzi provenite din peste 200 de miliarde de euro din active rusești imobilizate aflate sub control occidental.
În conformitate cu acordul încheiat înainte de alegerile americane din 5 noiembrie, Bruxelles-ul și Washingtonul vor contribui cu câte 20 de miliarde de dolari fiecare, iar Regatul Unit, Canada și Japonia cu restul.
Deși SUA și-au exprimat inițial îngrijorarea cu privire la viabilitatea financiară a împrumutului, administrația Biden s-a angajat în cele din urmă să contribuie cu 20 de miliarde de dolari în încercarea de a-l convinge pe Trump să continue sprijinul american pentru Ucraina.
Având în vedere nivelul de incertitudine, Karbownik l-a îndemnat pe Trump să își facă cunoscute intențiile cât mai curând posibil, pentru a da timp UE să creeze un plan de urgență.
Dacă se va întâmpla cel mai rău scenariu, a adăugat Karbownik, „vom lua măsuri ca UE pentru a ne asigura că cele 50 de miliarde de dolari vor ajunge în Ucraina indiferent de decizia lui Trump”.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a semnalat anterior că UE ar putea furniza singură până la 35 de miliarde de euro, în cazul în care SUA nu s-ar putea angaja să își asume partea sa.
De atunci, UE a indicat că ar putea să își mărească finanțarea Ucrainei folosind drept garanție bugetul pe șapte ani al blocului, în valoare de 1,2 trilioane de euro.
Cu toate acestea, Bruxelles-ul nu poate depăși termenul limită de la sfârșitul anului pentru a emite împrumutul, în conformitate cu propriile sale norme bugetare.
Karbownik a declarat că suma finală a UE „va fi decisă până la sfârșitul anului”, conform POLITICO.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu