Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski, a semnat un proiect de lege pentru a reduce vârsta minimă de recrutare de la 27 la 25 de ani, în contextul în care forțele țării, depășite numeric și depășite în armament de Rusia, au fost forțate pe defensivă după un asalt eșuat în vara trecută și cu o oboseală răspândită în rândul trupelor și în societatea în general.
Proiectul de lege extinde numărul de civili pe care armata îi poate mobiliza în rândurile sale pentru a lupta în stare de asediu, care este în vigoare de la lansarea invaziei cu adevărat în februarie 2022 și a stârnit dezbateri aprinse. Acesta a fost pe masa lui Zelenski de când a fost aprobat de parlamentari în mai 2023. În primele săptămâni după invazie, sute de mii de ucraineni obișnuiți s-au oferit voluntari pentru a sluji în prima linie, într-o explozie de patriotism care a contribuit la menținerea independenței țării și la respingerea atacului inițial, relatează The Guardian.
Mai mult de doi ani mai târziu, însă, mulți dintre acei recruiți inițiali sunt morți, răniți sau pur și simplu epuizați, iar armata are nevoie de noi recruți pentru a umple rândurile. Până acum, cei mai mulți dintre cei care doresc să lupte s-au înrolat deja, lăsând armata să recruteze dintr-un bazin mult mai reticent de bărbați.
Kievul se confruntă și cu o penurie de muniție, în condițiile în care finanțarea vitală din partea SUA rămâne blocată de republicani în Congres.
Clipuri video virale au arătat bărbați luați de pe stradă pentru a fi recrutați, iar au fost numeroase scandaluri de corupție în care oficiali au luat mită pentru a acorda scutiri. În august, Zelenski a demis fiecare șef regional de recrutare.
Zelenski a declarat în decembrie că armata sa a propus mobilizarea a până la 500.000 de ucraineni în plus în forțele armate.
Nu este clar câți bărbați vor fi afectați de noua lege. Date despre populația masculină a Ucrainei, citate de Financial Times, arată că din cei 11,1 milioane de bărbați ucraineni cu vârsta între 25 și 60 de ani, doar aproximativ 3,7 milioane sunt eligibili pentru mobilizare. Ceilalți luptă, sunt invalizi, sunt plecați din țară sau sunt considerați lucrători critici.
Zelenski a semnat și separat un al doilea proiect de lege care cere bărbaților care au primit scutiri militare pe motive de dizabilitate să treacă printr-o nouă evaluare medicală, o altă măsură care ar putea ajuta armata să recruteze mai mulți luptători.
Zelenski a avertizat că Rusia ar putea planifica o altă ofensivă în lunile următoare, iar trupele de la Kiev au intensificat eforturile pentru a construi fortificații defensive solide de-a lungul unei frontiere întinse.
"Reducerea vârstei de mobilizare de la 27 la 25 de ani va sprijini capacitatea armatei ucrainene de a-și restaura și reconstitui unitățile existente și de a crea unități noi", a scris Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un think tank american, în ultimul său raport de miercuri.
Dar ISW a declarat că întârzierile în ajutorul militar din SUA "pot afecta viteza cu care Ucraina își poate restaura și ridica unitățile deteriorate".
"ISW continuă să evalueze că materialele furnizate de vest continuă să fie factorul decisiv cel mai mare pentru capacitatea armatei ucrainene de a-și restaura și de a-și întări puterea de luptă."
Conducerea militară rusă continuă să respingă zvonurile conform cărora planifică propria mobilizare.
Vladimir Putin a ordonat o "mobilizare parțială" a 300.000 de rezerviști în septembrie 2022, după o serie de înfrângeri militare care au dus la retragerea forțelor rusești din regiunea Harkov din estul Ucrainei și sub presiunea crescândă în regiunea Herson din sud.
De atunci, a reînnoit rândurile prin recrutarea deținuților, precum și atragerea zecilor de mii de recruți din regiunile mai sărace ale Rusiei cu promisiunea de salarii mari.
La sfârșitul anului 2023, Putin a declarat că 486.000 de recruți noi s-au alăturat armatei în acel an și că 1.500 semnează contracte în fiecare zi. Ministerul rus al apărării a pretins marți că alți 100.000 de recruți s-au alăturat armatei în 2024.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu