Trump promitea că în 24 de ore va încheia războiul din Ucraina. Răspunsul Kremlinului, după ce timpul s-a scurs

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Victoria republicanului Donald Trump în alegerile prezidențiale din Statele Unite a generat reacții prudente la Kremlin, unde promisiunile acestuia de a pune rapid capăt războiului ruso-ucrainean sunt privite cu un amestec de scepticism și interes. 

Purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a declarat joi că Rusia „ține minte” promisiunile noului președinte american, dar le consideră exagerate. Peskov a făcut aceste afirmații în cadrul conferinței de presă zilnice, subliniind că Moscova va analiza atent orice propunere viitoare a administrației Trump, în special în privința conflictului din Ucraina.

Promisiunea lui Trump de a pune capăt conflictului din Ucraina „în 24 de ore” a fost privită cu scepticism la Kremlin, unde oficialii consideră această afirmație drept o exagerare. „În mod evident, a fost într-un fel o exagerare când a spus că va reuși într-o singură noapte”, a comentat Peskov, subliniind că Moscova înțelege complexitatea situației de pe teren și nu se așteaptă la o soluție imediată. Totuși, oficialul rus a subliniat că „Rusia nu uită” promisiunile președintelui ales al SUA și că este interesată de o potențială colaborare cu administrația americană dacă aceasta va căuta pacea, nu continuarea conflictului.

Referindu-se la poziția președintelui Vladimir Putin, Peskov a precizat că acesta este „dispus să dialogheze cu toate părțile pe baza egalității și respectului reciproc”, o poziție repetată în discursurile oficiale ale liderului rus. De asemenea, Peskov nu a exclus posibilitatea unor contacte între Putin și Trump înainte de învestirea acestuia din 20 ianuarie, lăsând deschisă ușa pentru discuții informale care ar putea pregăti terenul pentru negocieri oficiale în viitor.

Reticența Kremlinului

În mod surprinzător, Vladimir Putin nu a transmis încă un mesaj de felicitare lui Donald Trump, deși numeroși lideri mondiali, inclusiv președintele belarus Aleksandr Lukașenko, principalul aliat al Kremlinului, au făcut-o deja. Peskov a explicat absența unui astfel de mesaj, sugerând că relațiile tensionate dintre SUA și Rusia joacă un rol important în această decizie. „Vă sugerez să vă amintiți că vorbim despre alegeri desfășurate într-o țară care este neprietenoasă față de noi, o țară care este implicată în conflictul asupra Ucrainei”, a menționat purtătorul de cuvânt, justificând astfel reticența Kremlinului de a oferi felicitări președintelui ales al SUA.

Această atitudine prudentă reflectă poziția Kremlinului de a nu interpreta prea entuziast victoria lui Trump, chiar dacă acesta a declarat de mai multe ori că dorește să restabilească relațiile bilaterale și să pună capăt conflictului din Ucraina. Rezervele Moscovei sunt alimentate și de incertitudinile legate de politicile protecționiste ale lui Trump, care ar putea afecta interesele economice și comerciale ale Rusiei pe scena internațională.

Întrebat despre o declarație făcută de candidata democrată Kamala Harris, care afirmase că „Putin îl va mânca pe Trump la masa de prânz”, Peskov a răspuns cu o notă ironică: „Putin nu mănâncă oameni”. Gluma a fost primită cu amuzament de cei prezenți, dar și ca o respingere simbolică a retoricii agresive promovate de unii politicieni occidentali cu privire la Putin.

Declarația lui Harris a fost percepută de Kremlin drept o tentativă de intimidare a președintelui american ales, sugerând că Trump ar fi vulnerabil în fața lui Putin. Însă răspunsul ironic al lui Peskov arată că Kremlinul tratează cu umor astfel de comentarii și încearcă să transmită un mesaj de calm și răbdare în fața unei schimbări politice majore în SUA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel