Tinerii sunt mai expuși riscului de a muri din cauza căldurii în acest secol – studiu

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Noile cercetări estimează o creștere de 32% a deceselelor în rândul persoanelor sub 35 de ani dacă emisiile de gaze cu efect de seră nu sunt reduse radical.

Căldura extremă provocată de criza climatică este adesea privită ca o problemă care afectează în principal segmente vulnerabile ale populației, cum ar fi persoanele vârstnice. Însă, conform unui nou studiu, persoanele sub 35 de ani sunt cele care vor suferi cel mai mult din cauza deceselor legate de căldură pe măsură ce temperaturile cresc. 

Deși persoanele în vârstă sunt susceptibile la valuri de căldură, ele constituie în prezent majoritatea deceselor cauzate de frig. Pe măsură ce lumea se încălzește, tinerii vor suferi disproporționat, deoarece povara mortalității se va deplasa, iar studiul nou sugerează o creștere de 32% a deceselor în rândul persoanelor sub 35 de ani în acest secol din cauza căldurii, dacă emisiile de gaze cu efect de seră nu vor fi reduse semnificativ.

75% din decesele cauzate de căldură au avut loc în rândul persoanelor cu vârsta sub 35 de ani

„Majoritatea discuțiilor despre vulnerabilitatea la căldură se concentrează pe vârstnici, dar am găsit o sursă surprinzătoare de inegalitate, și anume faptul că majoritatea mortalității cauzate de căldură este în rândul tinerilor,” a spus Andrew Wilson, cercetător la Universitatea Columbia, care a condus studiul publicat în Science Advances, alături de un grup de nouă alți cercetători. „Nu ne-am așteptat să descoperim acest lucru.”

Studiul se bazează pe date extrase din decesele din Mexic, o țară cu registre extinse de mortalitate și temperaturi ridicate „wet bulb” (temperaturi umede), care reprezintă o măsură ce ia în considerare umiditatea pentru a determina nivelul de stres termic asupra oamenilor.

Cercetătorii au descoperit că, în decursul celor două decenii până în 2019, 75% din decesele cauzate de căldură au avut loc în rândul persoanelor cu vârsta sub 35 de ani, în timp ce, dimpotrivă, aproape toate decesele cauzate de frig au fost în rândul celor cu vârsta de peste 50 de ani.

Deși majoritatea deceselelor legate de temperatură din Mexic, ca și în majoritatea țărilor, au loc din cauza vremii reci, problema în creștere a căldurii extreme este susceptibilă să schimbe echilibrul, ducând la un număr mai mare de decese în rândul tinerilor, sugerează cercetarea. Acest tipar ar putea fi replicat și în alte țări, precum Statele Unite și Europa, a spus Wilson, datorită similarităților fundamentale în modul în care diferite grupuri de vârstă reacționează la temperaturi.

„Vedem că decesele legate de frig vor scădea, în principal în rândul persoanelor vârstnice, în timp ce decesele din cauza căldurii vor crește în rândul tinerilor,” a adăugat el. „Schimbările climatice sunt deja aici și modul în care ne vom adapta la ele va fi un factor foarte important în sănătatea umană în viitor. Nu ar trebui să mutăm resursele de la persoanele vârstnice, dar cu siguranță trebuie să reflectăm mai mult asupra riscurilor cu care se confruntă tinerii.”

Nu există un răspuns unic la întrebarea de ce tinerii sunt expuși unui risc mai mare 

Nu există un răspuns unic la întrebarea de ce tinerii sunt expuși unui risc mai mare, dar cercetătorii au spus că există probabil mai mulți factori, cum ar fi diferențele fiziologice – de exemplu, bebelușii nu pot transpira pentru a elibera căldura și depind de îngrijitorii lor – precum și riscuri ocupaționale, cum ar fi populația activă care muncește în aer liber, în domenii precum agricultura și construcțiile.

În Statele Unite, administrația Biden a petrecut ultimii trei ani formulând primele reglementări federale pentru protejarea lucrătorilor de căldura extremă, deși aceste reglementări sunt susceptibile de a fi retrase de viitorul președinte, Donald Trump.

Morbiditatea mai mare a tinerilor din cauza căldurii într-o țară precum Mexicul este influențată de faptul că există mai mulți tineri decât vârstnici în populație, precum și de riscuri precum munca în câmp, sub soarele arzător, a spus Kristie Ebi, epidemiolog la Universitatea din Washington, care nu a fost implicată în cercetare.

„Totuși, expunerea de rutină la temperaturi mai mari crește și aclimatizarea, ceea ce ar trebui să ducă la un risc mai scăzut,” a spus Ebi, adăugând că sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin acest tipar și dacă acesta se aplică și altor țări.

„Această cercetare aduce o nuanțare mai mare în înțelegerea modului în care diferite segmente ale populației ar putea fi afectate de creșterea temperaturilor și este posibil ca, cel puțin în Mexic, schimbările climatice să conducă la un număr mai mare de decese cauzate de căldură în rândul tinerilor,” a spus Sameed Khatana, medic și cercetător la Penn Medicine, ale cărui cercetări proprii au arătat că decesele cardiovasculare legate de căldură vor crește în decadele următoare din cauza crizei climatice.

Khatana a spus că tinerii sunt expuși la căldură prin muncă, școală și activități recreative și „prin urmare, pot experimenta un impact disproporționat din cauza schimbărilor climatice”.

„Aceasta subliniază importanța gândirii unor măsuri țintite, precum pauzele de lucru pentru persoanele care lucrează în medii fierbinți sau reprogramarea evenimentelor sportive pentru a evita căldura extremă,” a spus el, potrivit The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel