Liderii Congresului SUA au ajuns la un acord bipartizan pentru a acorda un ajutor de urgență de 13,6 milioane de dolari pentru Ucraina și pentru a oferi 15,6 miliarde de dolari împotriva pandemiei de Covid-19.
Liderii Congresului SUA au decis printr-un proiect de lege, să acorde un ajutor de urgență de 13,6 milioane de dolari pentru Ucraina, precizează Reuters.
Vastul proiect de lege va oferi 1,5 trilioane de dolari în cheltuieli discreționare pentru apărare și nu numai și va finanța guvernul federal până pe 30 septembrie.
"Nu putem sta departe de televizor și să urmărim ce se întâmplă în Ucraina... iar acest proiect de lege răspunde războiului de agresiune nejustificată al Rusiei (și) crudei invazii a Ucrainei”, se arată într-un comunicat scris de Rosa DeLauro, președintele Camerei Comitetul de alocare.
„Acordul bipartizan ne va ajuta să abordăm multe din provocările majore cu care ne confruntăm acasă și în străinătate: de la COVID-19, la atacul brutal și imoral asupra Ucrainei, la nevoia de a scădea costurile pentru familiile americane care muncesc din greu”, au declarat într-un comunicat comun liderii democrați Nancy Pelosi și Chuck Schumer. Congresul are termen până vineri miezul nopții pentru a adopta proiectul de lege.
Steny Hoyer, liderul majorității Camerei Reprezentanților, a declarat ieri presei că se intenționează să discute și să aprobe proiectul de lege astăzi. Cu toate acestea, el nu a exclus posibilitatea unui decret interimar, pe termen scurt, dacă proiectul de lege pentru asigurarea unei finanțări guvernamentale nu va fi finalizat la timp.
Președintele american Joe Biden a cerut 10 miliarde de dolari în ajutor militar, umanitar și economic săptămâna trecută, iar sprijinul democrat și republican a fost atât de ferm încât cifra a crescut la 12 miliarde de dolari luni și la 13,6 miliarde de dolari a doua zi.
„Îi vom sprijini împotriva tiraniei, a opresiunii, a actelor violente de supunere”, a declarat Biden la Casa Albă.
Pe 26 februarie, la două zile după invazia rușilor, Casa Albă a cerut alocarea a 6,4 miliarde de dolari pentru Ucraina sub formă de asistență de securitate și umanitară.
Deși conflictul din Ucraina nu este nici pe departe de a lua sfârșit, iată că și premierul britanic Boris Johnson a cerut marți elaborarea unui „Plan Marshall” pentru reconstrucția Ucrainei, sursele de finanțare ale acestuia urmând a fi discutate în perioada următoare, conform Kievindependent.com
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu