EXCLUSIV  Strică sistemul VAR meciurile de fotbal? "Arbitrii dădeau farmec sportului. Era un cult şi pentru arbitrii mari, nu doar pentru Messi şi Ronaldo"

Image by master1305 on Freepik
Image by master1305 on Freepik

Sistemul de video-arbitraj, folosit şi la Cupa Mondială din Qatar, a fost unul dintre subiectele de discuţie la Nod în papură. Sociologul Alfred Bulai şi jurnalistul Val Vâlcu au vorbit despre defectele tehnologiei, dar şi despre impactul acesteia asupra fotbalului. 

"Nu sunt de acord cu ce se întâmplă. Vezi chestia recentă cu VAR-ul, care a minţit evident. Dacă te-ai uitat la unul dintre meciurile de zilele trecute, Spania - Japonia, a fost o fază în care au făcut fotografie jurnaliştii, din păcate pentru VAR. E clar că a ieşit mingea, e evident, se vede linia întreagă. Iar VAR a zis că era în regulă. Avem 10 arbitri, dă-o încolo...", a punctat Alfred Bulai la Nod în Papură. 

"Nu e că a greşit VAR-ul sau nu. Dom'le, greşeala arbitrului făcea parte din joc. Dădea un farmec sportului. Ăsta era jocul, că a greşit arbitrul, că a furat meciul, etc. Să bagi atâta tehnologie... nu mai e joc, nu mai e sport, e fabrică. Vine unul, măsoară cu şublerul şi aia e...", a spus şi Val Vâlcu. 

"Mai mult decât atât, nu există ideea de competiţie. Poţi să faci totul tehnologie. Pui fire electrice pe toate liniile terenului, le pui şi la jucători în ciorapi, şi închipuie-ţi că cineva spune că fotbalistul a ratat pentru că a lovit prost mingea, iar un calculator spune că mingea o să zboare la 7 metri pe deasupra porţii. Ce sens are?", a continuat Bulai. 

"Tu mai ţii minte acel gol de la Campionatul Mondial, cu mâna lui Maradona, despre care s-a zis că e mâna lui Dumnezeu? A dat cu mâna, arbitrul nu a văzut că era henţ...", a intervenit Vâlcu. 

"Este exact cum ai zis, arbitrajul face parte din joc. Era un cult nu doar pentru Messi, sau Ronaldo, ci şi pentru arbitrii mari. Pentru că arbitrul mare era ăla care dădea exact henţ, şi după zeci de reluări îţi dădeai seama că a avut dreptate. Mă aştept ca nişte hackeri acum să le spună arbitrilor aiurea în cască. De ce am nevoie de atâta incompetenţă, 10 oameni? 5 oameni la VAR? E debilitate absolută. Ideea este că aduc tot felul de personaje care nu au competenţă, dau de lucru la tot felul de oameni, apropo de cheltuieli...", a mai spus Alfred Bulai. 

VEZI MAI MULTE ÎN VIDEO: 

FIFA, verdict final: Mingea nu a depăşit cu întreaga circumferinţă linia de fund la golul Japoniei cu Spania

Mingea care a permis joi Japoniei să înscrie golul victoriei în meciul cu Spania, ceea ce a dus la eliminarea Germaniei de la Cupa Mondială de fotbal 2022, "nu a depăşit în întregime linia de fund", a asigurat vineri FIFA pentru a susţine decizia arbitrilor, informează AFP.

Joi. arbitrajul video a considerat că mingea nu ar fi depăşit linia de fund cu toată circumferinţa sa şi golul a fost acordat.

"Este posibil ca unele camere să fi prezentat imagini înşelătoare, însă potrivit probelor disponibile, mingea nu a depăşit în întregime linia de fund", a indicat forul fotbalistic mondial într-un tweet.

Într-un al doilea mesaj postat pe reţeaua de socializare, FIFA a precizat că "al doilea gol al Japoniei a fost verificat de VAR pentru a stabili dacă mingea era în afara terenului. Oficialii responsabili cu analiza video au folosit tehnologia pentru linia porţii pentru a şti dacă mingea era încă parţial pe linie sau nu".

FIFA a prezentat de asemenea un scurt videoclip care arată o minge ce pare plasată în afara unui teren.

Videoclipul arată că există un spaţiu între partea mingii de pe sol şi marginea exterioară a liniei, părând să acrediteze teza că mingea a depăşit linia de fund. Imaginea arată de asemenea că partea rotunjită a mingii care nu atinge pământul se situează de această dată vertical în interiorul liniei, susţinând astfel demonstraţia FIFA.

În minutul 51, când mingea era în această poziţie, japonezul Kaoru Mitoma i-a centrat lui Ao Tanaka, care a marcat. După consultarea VAR, arbitrul sud-african Victor Gomes a acordat golul.

Regulamentul IFAB prevede ca mingea este considerată în afara jocului atunci când "a depăşit în întregime linia de poartă sau linia de margine, pe sol sau în aer", scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel