Statele Unite ameninţă cu sancţiuni. Beijingul, lege referitoare la securitate

Statele Unite ameninţă cu sancţiuni dacă Beijingul impune în Hong Kong o lege referitoare la securitate.

Consilierul american pentru securitate naţională Robert O'Brien a avertizat că Washingtonul va impune sancţiuni Hong Kong-ului şi Chinei dacă Beijingul impune o lege a securităţii naţionale asupra acestui teritoriu, spunând că aceasta va însemna o preluare a acestuia, relatează dpa, scrie Agerpres. 

"Este greu să vezi cum poate Hong Kong să rămână centrul financiar asiatic care a devenit dacă China îl preia", a declarat Robert O'Brien duminică pentru postul NBC, adăugând că ar fi o "mare greşeală" a Beijingului. "Comunitatea financiară" nu va rămâne în Hong Kong, a avertizat el.

”Grad ridicat de autonomie"

O'Brien a explicat că Departamentul de Stat nu va fi capabil să certifice faptul că Hong Kong "menţine un grad ridicat de autonomie" faţă de Beijing, ceea ce duce la implicaţii legale conform legislaţiei SUA. Dacă se întâmplă asta, vor exista sancţiuni care vor fi impuse Hong Kong-ului şi Chinei ", a spus el.

"China este dependentă de capitalul din restul lumii", a mai spus O'Brien. "Dacă îşi pierde accesul la acesta, prin Hong Kong, este o mare lovitură pentru Xi Jinping şi Partidul Comunist Chinez, a adăugat el, referindu-se la preşedintele Chinei.

Lege a securității naționale

Beijingul a anunţat vineri planuri de a impune o lege a securităţii naţionale, care ar ocoli legislativul local, stârnind furia politicienilor pro-democraţie, precum şi a cetăţenilor din Hong Kong.

Mii de persoane au manifestat duminică pe străzile din Hong Kong pentru a denunţa acest proiect de lege chinez pe care îl consideră un atentat la adresa libertăţilor, declanşând o puternică ripostă din partea forţelor speciale, în scene care nu au mai fost văzute de câteva luni în această fostă colonie britanică. Poliţia din Hong Kong a anunţat arestarea a cel puţin 180 de protestatari pentru infracţiuni mergând de la adunare ilegală şi neautorizată şi până la conduită incorectă în spaţiul public.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel