EXCLUSIV  Sondaj ACCEPT: Ce cred românii despre familiile de același sex. Faiar, pentru DC News: Șoferul din București nu are un partid al șoferilor de la care așteaptă să-i astupe gropile. Așa și cu LGBT

Cel mai recent studiu sociologic al Asociației ACCEPT indică un trend ascendent cu privire la acceptarea persoanelor LGBT și a familiilor de același sex în România, iar formatorii de opinie și experții nu au ezitat să discute subiectul.

70% dintre români consideră că toate familiile ar trebui protejate de lege, inclusiv familiile formate din persoane de același sex. Cel mai recent studiu sociologic al Asociației ACCEPT indică un trend ascendent cu privire la acceptarea persoanelor LGBT și a familiilor de același sex în România.

Parteneriatul civil, o necesitate pentru întreaga societate

De asemenea, 72% dintre români consideră că familia heterosexuală nu are nimic de pierdut dacă familiile LGBT primesc drepturi egale. Mai mult decât atât, 68% dintre românii sondați consideră că parteneriatul civil este o necesitate pentru întreaga societate, nu doar pentru membrii comunității LGBT.

A crescut și vizibilitatea persoanelor LGBT în societatea românească. Dacă în 2021, doar 19% dintre români cunoșteau o persoană din comunitate, în ultimii ani procentul a crescut cu 10%, până la 29%. Majoritatea celor care au răspuns afirmativ au colegi sau prieteni LGBT, semn că a crescut numărul persoanelor care se simt în siguranță să își asume identitatea în mod public.

Politologul Cristian Pîrvulescu, decan al facultății de științe politice din cadrul SNSPA:  ”Societatea românească e pregătită, clasa politică românească refuză să fie pregătită. Clasa politică românească este reacționară și a ales să fie astfel. Inclusiv partidele ”socialiste” sunt reacționare, ei vorbesc despre o societate conservatoare care nu se regăsește în studii. Societatea românească a evoluat cu ajutorul europenizării care a accelerat acest fenomen. În 2007 când am intrat în Uniunea Europeană, România era cea mai homofobă societate, 9% dintre persoane erau de acord cu căsătoriile persoanelor de același sex. Situația s-a schimbat radical și într-un timp istoric foarte scurt.”

Foto: Larisa Baltă

”Politicienii români ar trebui să răspundă la acest semnal al românilor, că da, România este pregătită. Dacă politicienii vor să fie asociați cu Vladimir Putin, este alegerea lor, pentru că poziția pe care a adoptat-o România la Strasbourg este cea a Rusiei. Kremlinul vorbește în aceeași măsură despre tradiții creștine care trebuie respectate. România are o singură tradiție, cea constituțională liberală. Altă tradiție nu cunoaștem, iar în tradiția asta nu există nici o încălcare a drepturilor individuale.

Democrația înseamnă protecția minorităților, nu tirania majorității pe care politicienii o fabrică. Politicienilor le este frică pentru că societățile se liberalizează. Într-un an electoral este important ca această problemă să fie pusă pe agendă. Grecia, o țară mult mai conservatoare decât România, a avut curajul să legalizeze căsătoria între 2 persoade de același sex. Asta în pofida Bisericii Ortodoxe care a amenințat.”, declară politologul.

1. Foto: Lari... (conferinta-accept-28-martie---foto-larisa-balta_78433200.jpg)

Foto: Larisa Baltă

Silviu Istrate (Faiar): ”Sute de mii de tinerii mă urmăresc chiar dacă de la început am fost foarte vocal în susținerea comunității LGBTQ. Vorbesc constant despre asta, merg la paradele Pride și mă întâlnesc acolo cu sutele de mii de oameni care îmi împărtășesc valorile progresiste și de toleranță și chiar dacă nu suntem pe aceeași felie, sunt dispuși să învețe. România mea este pregătită pentru căsătoria persoanelor LGBT, se pare că și România din acest studiu este pregătită, iar în contextul acesta este absolut rușinos ce se întâmplă cu decizia CEDO. Cred totuși că nu ar trebui să consultăm oamenii când vine vorba de drepturile omului. Este o ”tremurare de chiloți” colectivă atunci când vine vorba de comunitatea LGBT și sper să nu rămânem la coada Europei când vine vorba de drepturi egale.”

Putem să mai vorbim despre democrație dacă drepturile și interesele unei comunități întregi de 7-10% nu sunt reprezentate în parlament? întreabă Mihai Preda, reporterul DC News.

Cristian Pîrvulescu: ”Nu putem vorbi despre democrație în principiu în România deoarece suntem în procesul de democratizare. Democrația este o stare de spirit care pleacă de la ideea de egalitate. Faptul că tot mai mulți români sunt dispuși să accepte egalitatea, că minoritățile au drepturi e foarte important. Dar democrația impune și un sistem de guvernare, iar acest sistem de guvernare nu acceptă protejarea minorităților. Cei din comunitate sunt puși sub o permanentă presiune la care nu fac față”.

Silviu Istrate (Faiar): ”Eu nu consider că trebuie să existe reprezentare în parlament pentru a exista drepturi egale pentru toți cetățenii. Șoferul din București nu are un partid al șoferilor de la care așteaptă să-i astupe gropile. Așa și aici, cred că ar trebui să existe drepturi egale pentru toți indiferent dacă există sau nu reprezentare în parlament.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel