Snowden, o peliculă terifiantă, incitantă

Snowden, cu premiera pe 18 noiembrie,este un thriller politic biografic regizat de Oliver Stone și bazat pe două cărți. The Snowden Files, de Luke Harding, (ziarist la The Guardian) şi Time of the Octopus, scrisă de Anatoly Kuscherena. Acesta din urmă este însuși avocatul rus al lui Edward Snowden.

Oliver Stone, care are în palmares trei premii Oscar (și patru nominalizări), pentru ”Cel mai bun regizor” - Platoon (1986) și Born on the Fourth of July (1989), precum și pentru ”Cel mai bun scenariu” - Midnight Express (1978), prezintă  povestea fostului agent CIA și NSA ale cărui dezvăluiri în mai 2013 au produs frisoane în lumea serviciilor secrete. Regizorul narează cea mai mare acțiune de supraveghere în masă. E multă pasiune în cuvintele lui Oliver Stone. ”Americanii sunt preocupați doar de iPhone-ul lor. Guvernul ne controlează, terorismul e doar o scuză. Guvernul, de ani de zile, nu face altceva decât să spele creierele”. Snowden arată care sunt riscurile acestui Big Brother, așa cum este definit de Stone, ”omul pe care unii l-au implicat și alții l-au făcut să candideze la Nobel”. Filmul narează 9 ani cruciali din viața informaticii, a Agenției de Siguranță Națională.

La câteva luni după ce Edward Snowden a găsit azil în Rusia, avocatul Anatoly Kucherena, l-a contactat, dorind ca Stone să povestească istoria lui. „Nimeni nu avea aceste informații, nici măcar jurnaliștii care dețineau ceva date, și mi-am dat seama că multe dintre lucrurile spuse nu erau înțelese în profunzime, fiind foarte complicate. Într-un anumit fel, mesajul a fost ucis de mesager, iar eu eram forțat să-l redau cât mai clar posibil. Ce știa, cum obținuse informațiile...”, explica Oliver Stone.

Situația, după părerea regizorului, e gravă și periculoasă pentru că nu este vorba de Pokemon. E mult mai mult decât atât. Nu este vorba despre o supraveghere în masă pentru a preveni terorismul, ci de un sistem de control asupra civililor din întreaga lume... Aceasta e tema. ”Toate informațiile pe care guvernul Statelor Unite le strânge despre alte țări sunt utilizate pentru a influența politica nu numai a regimurilor totalitare din Siria, Irak, Libia, dar și ceea ce se întâmplă în Rusia, China, Iran. Și acest lucru îți trezește într-adevăr frica. Este o tendință de a vrea să sistematizeze totul în manieră americană”, afirma el la Festivalul Filmului de la Roma, din luna octombrie.

Parcursul lui Edward Snowden, de la de la fiul unei familii cu tradiţii militare la ceea ce a fost considerat drept „cel mai mare act de trădare din istoria Statelor Unite” este asemănător, într-o oarecare măsură, cu cel al lui Oliver Stone: „Există asemănări între viaţa lui şi a mea, chiar dacă la mine  lucrurile au evoluat mai lent. Am crescut într-un mediu conservator, experienţa din Vietnam a fost un şoc pentru mine, dar mi-a trebuit mult timp să-i înţeleg importanţa. Când, în anii 90, în timpul administraţiei Reagan, am fost în America Centrală, am înţeles ce se petrece şi a fost ca o trezire din somn. Apoi, am petrecut mulţi ani studiind istoria americană. La puţin timp după, a izbucnit cazul Snowden”, mărturiseşte Stone.

Avocatul Anatoly Kucherena, personalitate publică la Moscova, profesor și doctor în drept, are 56 de ani și s-a născut în Republica Moldova, raionul Călărași, satul Mândra. Din 2013 el îl reprezintă din punct de vedere juridic pe azilantul politic în Rusia Edward Snowden. Pro bono. Între timp a scris și o carte despre fostul agent american.

În aprilie 2015, WikiLeaks a publicat sumele vehiculate în jurul filmului: Kucherena a primit un milion de dolari, iar ziaristul de la The Guardian, 700.000 de dolari pentru drepturile de ecranizare a cărților. Regizorul Oliver Stone ar fi încasat 600.000 de dolari pentru scenariul filmului.

Prima oară când i s-a propus lui Oliver Stone subiectul Snowden, acesta s-a arătat destul de circumspect. La momentul acela era ocupat cu alt subiect controversat: ultimii ani din viața lui Martin Luther King, cu Jamie Foxx în rolul principal. Ulterior, anulat. Regizorul a spus că deocamdată nu-și dorește încă un proiect la fel de sensibil. Tocmai fusese criticat masiv pentru filmul său W. (2008), în care îl portretiza pe George Bush ca fiind ”cel mai rău președinte al SUA din toate timpurile, e drept, după Nixon”.

O serie de de evenimente ulterioare l-au convins pe Stone să facă filmul. Mai întâi, Glenn Greenwald (unul din jurnaliștii contactați anonim de Edward Snowden încă dinainte de „trădare”) l-a rugat pe Oliver Stone să-l ajute cu niște sfaturi în legătură cu o eventuală ecranizare după cartea sa. Apoi, câteva luni mai târziu, însuși avocatul lui Snowden, Anatoly Kucherena, l-a sunat pe regizor și i-a oferit spre vânzare drepturile de ecranizare a cărții sale. Cei doi s-au întâlnit la Moscova, într-o locație secretă, iar Oliver Stone a apreciat cartea ca fiind foarte ”dostoievskiană”. La momentul respectiv, regizorul nu se hotărâse dacă filmul său va fi ficțiune, precum cartea (mai precis, cu numele personajelor schimbate), sau povestea reală.

În ianuarie 2014 a avut loc prima întâlnire dintre Oliver Stone și Edward Snowden, la Moscova. S-a hotărât că filmul trebuie făcut. Snowden nu a primit niciun ban pentru implicare. În schimb, a cerut ca banii săi să meargă către ziarul The Guardian.

Întrebat ce șanse sunt ca Edward Snowden să se întoarcă vreodată acasă, regizorul american Oliver Stone a răspuns că, din păcate, pragmatismul e la putere în America zilelor acestea.

Joseph Gordon-Levitt (Inception, The Dark Knight Rises, Looper, 500 Days of Summer) joacă rolul lui Edward Snowden. Alături de el, Nicolas Cage, Shailene Woodley (Divergent, Insurgent, The Descendants), Melissa Leo (Oblivion, The Equalizer, The Big Short), Zachary Quinto (Spock din Star Trek, Margin Call, Hitman: Agent 47 și din serialele CSI, 24, The Agency, Six Feet Under), Tom Wilkinson (Batman Begins, Shakespeare in Love, The Grand Budapest Hotel, Mission: Impossible - Ghost Protocol, RocknRolla, The Full Monty).

 

„Joseph Gordon-Levitt a fost prima mea opțiune”, spune Oliver Stone. „Într-o oarecare măsură mi s-a părut că-i și seamănă adevăratului Snowden. Dar, cel mai important, mi s-a părut că simte la fel ca Snowden. Unul dintre cele mai bune filme ale sale mi se pare a fi Don Jon, din 2013. Un film mai puțin cunoscut publicului”.

La rândul său, actorul Joseph Gordon-Levitt își amintește: „Era prin 2014… numele Snowden îmi părea cunoscut, dar nu știam exact ce anume făcuse. Apoi am primit un telefon de la Oliver și am început să mă documentez. Dacă dai «Edward Snowden» în Google ai să vezi că sunt tot felul de păreri despre el… Am avut și șansa să-l cunosc. Am fost la Moscova și am stat puțin cu el și cu prietena lui. Unul din primele lucruri pe care le-am observat la Snowden este că e un tip foarte manierat și politicos. Tipul de gentleman de modă veche. Adică, începând cu modul în care te salută, îți strânge mâna”.

Întrebat fiind dacă el personal îl consideră pe Snowden “erou sau trădător”, Gordon-Levitt a recunoscut că toată lumea îi pune aceeași întrebare. “Este foarte relevant pentru modul în care am început să gândim… Totul a devenit foarte simplist. Trebuie să fie alb sau negru. Ei bine, lucrurile nu stau chiar așa… Nu orice poate fi redat într-un tweet de 140 de litere. Lumea e mult mai complicată de-atât. A încălcat el legea? Da, a încălcat-o! Mă avantajează faptul că el a încălcat legea? Da, e clar că mă avantajează asta!

Citește și: „Punte între două lumi – Florile lui Luchian", o expoziție-medalion la MNAR

Snowden spune povestea fostului agent CIA și NSA ale cărui dezvăluiri în mai 2013 au dat peste cap comunitatea de informații din întreaga lume. Mai exact, povestea a nouă ani zbuciumați din viața lui Snowden: de la racolarea în cadrul CIA și până la fuga sa peste hotare, împreună cu o mulțime de informații compromițătoare despre modul în care serviciile încalcă dreptul la libertate și viață privată în SUA.

Cei nouă ani în care tânărul dornic să-și servească patria cu orice preț (inițial s-a înscris în US Army pentru a lupta în Irak) s-a transformat în “cel mai mare trădător al tuturor timpurilor”, un adevărat Most Wanted al vremurilor noastre.

Actorul american a anunțat că va dona întreaga sumă obținută pentru rolul din film pentru “facilitarea unei mai bune relații între democrație și tehnologie”. “A devenit din ce în ce mai clar că internetul, smartphone-urile și tot valul de gadget-uri vor schimba totul. Întrebarea e: pentru noi vor schimba în bine sau în rău?” 

Pentru actorul Gordon-Levitt, Snowden (2016) este al doilea film consecutiv bazat pe un documentar de Oscar. Snowden a apărut în urma documentarului Citizenfour (2014). Iar anul trecut el a jucat în The Walk, bazat pe documentarul Man on Wire (2008). 

Joseph Gordon-Levitt a devenit cunoscut publicului încă din copilărie, pentru rolul său din serialul de comedie A treia planetă de la Soare

Snowden (2016) este adus în România de Independenţa Film, casă de distribuţie care promovează filme independente de referință, de nișă sau câștigătoare ale unor premii internaționale prestigioase.

După vizionare, ActiveWatch, Asociația pentru Tehnologie și Internet și Independența Film vor găzdui o dezbatere despre film, avertizori de integritate, legislația/acțiunile guvernamentale de tip „Big Brother” și rolul presei în dezvăluirea abuzurilor la adresa drepturilor cetățenești.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel