Sfântul Ştefan. De ce trebuie să evităm deplasările în această zi

În a treia zi de Craciun, creștinii în sărbătoresc pe Sfântul Ştefan, unul dintre ucenicii lui Iisus şi primul martir al Bisericii. În această zi există credinţa că acesta îi ajută pe bolnavi şi pe cei care se judecă de multă vreme, dar şi că în această zi persoanele certate trebuie să se împace. Peste 450.000 de români își vor sărbători onomastica în a treia zi de Crăciun.

SFÂNTUL ŞTEFAN. Sfântul Arhidiacon Ştefan care a vestit şi a mărturisit credinţa în Hristos. Asemenea cu Apostolii, Sfântul Ştefan îi întărea pe credincioşi în credinţă, îi mustra pe iudeii cei necredincioşi, spunându-le tuturor din legi şi din prooroci, că din zavistie şi din nedreptate au omorît pe Fiul lui Dumnezeu, Mesia cel aşteptat din veac. De aceea, el a fost condamnat la moarte de autorităţile iudaice în anul 33. Numele său de origine greacă înseamnă "coroană". Ştefan este primul creştin care a deschis drumul nesfârşitului şir de martiri creştini.

SFÂNTUL ŞTEFAN provenea dintr-un neam ales, din seminţia lui Avraam. În Noul Testament se menţionează că Ştefan a fost ales pentru calitatea de diacon chiar de apostoli. De asemenea, Ştefan a fost unul dintre ucenicii lui Iisus Hristos, urmându-l pe Acesta pretutindeni, asistând la faptele Sale misionare.

Pentru că predica public învăţăturile lui Iisus, chiar după numirea lui în funcţia de diacon, Ştefan a stârnit mânia evreilor, care l-au chemat la judecată în faţa Sinedriului, în urma căruia tribunalul l-a acuzat pe Ştefan de blasmefie contra lui Moise şi a lui Dumnezeu.

SFÂNTUL ŞTEFAN. În faţa lui Caiafa, cel care-l judecase şi pe Iisus, Sfântul Ştefan a ţinut o remarcabilă cuvântare, acuzându-i pe cei care voiau să-l omoare că ei procedează ca şi părinţii lor: "Cum au fost părinţii voştri aşa sunteţi şi voi! Pe care dintre prooroci nu i-au prigonit părinţii voştri? Şi au ucis pe cei care au vestit mai dinainte sosirea Celui Drept ai Cărui vânzători şi ucigaşi v-aţi făcut voi acum?. Voi care aţi primit Legea întru rânduieli de la îngeri şi n-aţi păzit-o!" se menţionează în Faptele Apostolilor VII, 51-53).

SFÂNTUL ŞTEFAN. Diaconul i-a înfruntat pe judecători alegând argumente solide din scripturi, care dovedeau că Legea se împlineşte prin Hristos, adică prin Mesia, cel prezis de profeţi. Argumentele arhidiaconul Ştefan nu i-a convins pe judecători că are dreptate. Alungat din cetate şi lovit cu pietre, Ştefan s-a prăbuşit sub povara bolovanilor aruncaţi cu duşmănie asupra lui. În pragul morţii, el a avut viziunea că cerurile s-au deschis, iar Hristos, Fiul Omului, şedea la dreapta lui Dumnezeu.

[citeste si]

Strivit de pietre, Arhidiaconul Ştefan a îngenuncheat, şi cu braţele întinse sub formă de cruce, s-a rugat lui Dumnezeu să-l primească în împăraţia lui.

SFÂNTUL ŞTEFAN. Asemenea lui Iisus, în clipa morţii Sfântul Ştefan s-a rugat pentru iertarea celor care-l vor ucide. În Noul Testament, dar şi în tradiţia creştină se menţionează că, printre cei care au participat la judeca lui Ştefan, asistând şi la uciderea lui s-a numărat chiar Saul, cel care s-a convertit mai târziu la creştinism, devenind Sfântul Pavel. Prin moartea arhidiaconului Ştefan, primul mucenic care s-a jerfit pentru credinţa şi dragostea în Hristos, creştinii retrăiesc impresionanta dramă petrecută pe Golgota, unde a fost răstignit Iisus Hristos.

SFÂNTUL ŞTEFAN. După ce diaconul a murit zdrobit de pietre, trupul lui a fost aruncat spre a fi mâncat de fiare şi de păsări şi a zăcut neîngropat o zi şi o noapte. Apoi, moaştele lui au fost duse în taină departe de Ierusalim şi îngropate în taină de un grup de bărbaţi evlavioşi, la îndemnul unui învăţător al legii evreieşti, care mai târziu a crezut în Hristos.

SFÂNTUL ŞTEFAN. Patru secole mai târziu, prin anul 417 d.Hr, un grup de bărbaţi evlavioşi din cetate au descoperit moaştele primului martir creştin, le-au aşezat într-o raclă cioplită din lemn de Persia, păstrată lângă Templu. Apoi, sfintele sale moaşte au fost duse la Constantinopol de soţia unui senator. La scurt timp, moaştele sale au vindecat-o pe Eudoxia, soţia împăratului Teodosie, posedată de duhuri rele. În semn de evlavie şi de recunoştinţă, soţia senatorului a avut iniţiativa ca sfintele moaşte ale arhidiaconului Ştefan să fie duse la Roma. De atunci, din anul 425, moaştele mucenicului se odihnesc în cripta Bisericii San Lorenzo din capitala Italiei, alături de osemintele arhidiaconului roman Laurentius.

În Biserica de pe Valea Iosafat, închinată Sfântului Ştefan, se roagă pentru sănătate, împliniri şi pentru îndepărtarea duşmanilor, mii de creştini din lumea întreagă.

Tradiţii pentru spor şi sănătate

SFÂNTUL ŞTEFAN. O veche tradiţie, împlinită în ziua praznicului, se referă la icoana care-l înfăţişază pe mucenicul martir: creştinii care se confruntă cu probleme de sănătate sau se judecă de multă vreme cu persoane foarte orgolioase, este bine să aducă în casa lor o icoană cu Sfântul Ştefan, sfinţită în această zi.

În ziua praznicului, se fac pomeniri pentru sufletele celor care au murit în împrejurări dramatice, iar pachetele cu mâncare se împart şi persoanelor tinere, care poartă numele primului mucenic Ştefan.

SFÂNTUL ŞTEFAN. În unele zone din Muntenia se prepară Pâinicile lui Ştefan. Dintr-un aluat asemănător cu cel de cozonac, unse cu miere, se fac pâinici în forme rotunde. Aceste dulciuri, ce amintesc de pietrele care l-au ucis pe Sfântul Ştefan, se sfinţesc la biserică în ziua praznicului şi se împart copiilor săraci. De asemenea, de Sfântul Ştefan se prepară şi se împart mucenici cu miere şi nucă, care amintesc de moartea lui mucenicească.

SFÂNTUL ŞTEFAN. Pentru sporul casei şi pentru rudele cu probleme mari de sănătate, trebuie să-l cinstim pe Sfântul Mucenic Ştefan prin fapte bune, iar reconcilierile sunt binevenite în această zi. În ziua praznicului, este bine să evităm deplasările în zone montane şi în locuri izolate, care ne pun viaţa în primejdie.

Peste 450.000 de romani îș serbeaza onomastica de Sfântul Ștefan

Peste 450.000 de romani isi serbeaza onomastica de Sfantul Stefan, cei mai multi fiind barbati - circa 330.000, iar cele mai raspandite nume sunt Stefan, Stefania si Istvan, potrivit informatiilor transmise de Ministerul Afacerilor Interne.

De asemenea, circa 120.000 de femei poartă nume derivate din Ștefan, respectiv Ștefania, Ștefana, Fănica, Fănuța și Fana.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel