EXCLUSIV  Salariile profesorilor, insuficiente la un an de la grevă. Eugen Ilea (FNP): „Cum și-au negociat este treaba federațiilor sindicale”

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Eugen Ilea, președintele Federației Naționale a Părinților, a fost invitat în cadrul emisiunii „DC Edu”, transmisă pe canalele  DCNews, DCNewsTV și Părinții și Pitici.

„Dacă le luăm pe bucățele, s-ar putea să constatăm că scăderea calității nu este cauzată neapărat de salarizare. Ne uităm că de acum 5-6 ani salariile cadrelor didactice au crescut semnificativ. Cu siguranță avem nevoie de o salarizare adecvată a cadrelor didactice, dar ca să poți gestiona cum trebuie această finanțare ai nevoie să te lupți ca cei 6%, conform Constituției, pentru educație, să-i vedem prevăzuți în bugetul național. Nu îmi plac utopiile, cu toate că ar fi bine să se întâmple. În ultimii 10-15 ani, alocarea nu a sărit de 3-3,2%.

Reiterăm, suntem alături de cadrele didactice ori de câte ori au cerințe de acest gen, pentru că fără o salarizare adecvată nu putem vorbi de educație de calitate! Mai ales că se împlinește un an de zile de la acea grevă. Cum și-au negociat este treaba federațiilor sindicale, noi le-am oferit sprijinul cerut”, a declarat Eugen Ilea.

Nu sunt bani în bugetul pe acest an pentru a cuprinde și majorarea de la 1 iunie a salariilor profesorilor

Ministerul Educației a cheltuit deja 8,2 miliarde de lei în primele trei luni ale acestui an din bugetul alocat pentru cheltuieli de personal, conform unui raport al Ministerului Finanțelor. Informația a fost inclusă într-un memorandum aprobat de Guvern pe 25 aprilie.

Această sumă reprezintă 25,3% din bugetul total destinat cheltuielilor de personal al Ministerului Educației pentru anul 2024, care se ridică la 32,5 miliarde de lei, conform fișei bugetare din Legea Bugetului.

Memorandumul atrage atenția asupra faptului că execuția bugetară de peste un sfert din alocare în doar primele trei luni ale anului poate duce la insuficiența fondurilor pentru salarii până la finalul anului, mai ales în contextul unei majorări salariale programate pentru luna iunie.

„Prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 128/2023 pentru unele măsuri referitoare la salarizarea personalului din învățământ și alte sectoare de activitate bugetară au fost aprobate unele majorări salariale pentru anumite categorii de personal bugetar. Din analiza evoluției bugetului Ministerului Educației la nivelul primului trimestru, la titlul 'Cheltuieli de personal' se înregistrează plăți de 8,2 miliarde de lei, respectiv 25,3% din bugetul aprobat, în contextul în care începând cu luna iunie va fi acordată a doua tranșă de majorare salarială reglementată prin actul normativ mai sus menționat”, scrie Ministerul Finanțelor în memorandumul citat.

Salariile profesorilor și ale altor angajați din sectorul educației au fost majorate la sfârșitul anului trecut prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 128/2023. Conform acestui act normativ, la 1 iunie, salariile profesorilor vor reflecta valorile din grilele salariale aprobate de Executiv. În plus, restul angajaților vor beneficia de o creștere de aproximativ 4%, adițional la majorările de 7-8 procente implementate deja în ianuarie 2024, comparativ cu salariile din decembrie 2023.

Aceste majorări salariale sunt menite să îmbunătățească condițiile de muncă pentru personalul din învățământ, dar pun o presiune considerabilă asupra bugetului Ministerului Educației. Dacă trendul actual al cheltuielilor se menține, este posibil ca fondurile disponibile să nu fie suficiente pentru a acoperi toate salariile până la sfârșitul anului.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel