Robotul Curiosity, trimis de către NASA pentru a determina dacă există alte planete în sistemul solar care să susțină viața microbiană, a surprins o eclipsă pe Marte, informează Reuters.
Săptămâna trecută Curiosity a surprins Soarele și satelitul natural al lui Marte, Phobos. Fotografia a fost destul de dificilă, pentru că cei doi sateliți sunt mult mai aproape de Marte decât este Luna de Terra, așa că traversează cerul destul de repede. Phobos înconjoară Marte în mai puțin de opt ore, iar rotația lui Deimos – celălalt satelit- durează cam 30 de ore.
Robotul a surprins mai mult de 600 de imagini cu cele două camere ale sale, dar doar 100 dintre ele au surprins o parte a eclipsei. Nu toate fotografiile au putut fi trimise către Pământ. “Phobos a acoperit doar marginea Soarelui, după cum putem vedea din imagini. Practic, am avut o eclipă parțială”, a declarat astronomul Mark Lemmon într-o conferință de presă susținută ieri.
Fotografiile au rolul și de a ajuta oamenii de știință să afle mai multe despre structura internă a lui Marte. La fel ca Pământul, planeta roșie are atracție gravitațională care modifică ușor forma planetei. “Acest lucru schimbă orbitele sateliților: Phobos încetinește, iar Deimos accelerează, la fel ca Luna noastră”, mai spune Lemmon, dar este un proces foarte încet.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu