Risc devastator în blocurile reabilitate termic, la un cutremur ca în 1977

Un mesaj alarmant pentru locuitorii blocurilor reabilitate termic a început să circule pe internet. După repetatele ”prognoze” a la Mărmureanu despre un cutremur care se apropie, astfel de știri induc panică. Noua spaimă este generată de plăcile de beton turnate peste izolația termică, pe acoperișul blocurilor reabilitate.

Stratul de nisip și pietriș este înlocuit cu un strat termoizolant, pe care se toarnă o șapă de beton, pentru a permite așezarea hidroizolației. Procesul ar îngreuna acoperișul, ceea ce afecteză structura de rezistență, spun articolele răspândite pe internet.

Ce greutate are șapa de la etajul 10

O placă de beton groasă de 15 centimetri, turnată pe terasa unui bloc cu suprafața de 1000 mp, cântărește 330 tone, afectând rezistența clădirii, scrie într-un mesaj alarmist. La cutremurul din 1977, mai multe blocuri din centrul Capitalei au căzut din cauza planșeelor de beton montate în timpul războiului, pentru protecție la bombardament.

Locatarii blocurilor reabilitate sunt îngrijorați fiindcă în proiect stratul de beton trebuia să aibă 5 centimentri, dar pentru a se realiza panta de scurgere a apei de ploaie s-a ajuns la grosimi de trei ori mai mari. În plus, zăpada acumulată la vreme de iarnă ar încărca și mai mult structura.

Expert în construcții: Nu e o problemă, adevăratul necaz e altul

Specialiștii nu se arată îngrijorați de această metodă de reabilitare termică. ”Greutatea suplimentară aplicată pe acoperiș intră în coeficienții de siguranță, spune prof. Dan Lungu, expert în siguranța structurilor la Universitatea Tehnică de Construcții București. Luăm în calcul circa 200 kg/mp, adică 20 de kg pe fiecare etaj. Nu cred că se simte, la nivelul structurilor de rezistență. Grav este altceva, privind reabilitarea termică. Polistirenul în care sunt îmbrăcate clădirile s-a aplicat peste tencuiala veche. Astfel, nu am putut vedea dacă au apărut fisuri și nu știm când vor apărea fisuri, în viitor. Acesta este cel mai mare risc în caz de cutremur la blocurile reabilitate termic”.

Reparațile făcute ”gratis”, pe banii primăriilor, au dus la o treabă de mântuială: toate blocurile arată la fel, nu s-a ținut cont de arhitectura originală (s-a pus polistiren peste cărămidă aparentă, de exemplu) și, mai ales, s-au acoperit definitiv semnele de alarmă, care ar fi indicat nevoia unei consolidări seismice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel