Regulament fonduri europene, vot în PE. Chirieac: Mijloc de presiune

Uniunea Europeană
Uniunea Europeană

Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat decizia luată, astăzi, în Parlamentul European, unde s-a votat regulamentul care condiționează acordarea fondurilor europene de respectarea statului de drept.

"Ţările puternice ale Europei, din Vest, vechile democrații au simţit nevoia unui mijloc suplimentar de presiune asupra celor din Est. Nu doar România este în situaţia în care ba este stat de drept, ba nu este. În România, nefiind stat de drept, astăzi când vorbim. Şi nu este din epoca Băsescu. Începând cu 2005, statul de drept s-a depreciat. Există state în Europa Centrală şi de Est care au îndrăznit să mai spună şi NU la diferite iniţiative pe care le are Vestul. În special Polonia şi Cehia. State care au luat în serios egalitatea dintre statele europene. Atunci, care este mijlocul de coerciţie pentru aceste naţiuni sărace din Est, faţă de cele din Vest? Banul, fondurile europene. Atunci se condiţionează aceste fonduri europene de votul pe care statele respective ar trebui să îl dea, într-o mie de probleme", spune analistul politic Bogdan Chirieac.

Vezi și: Iohannis, nou refuz pentru miniștri. Scrisoarea trimisă prim-ministrului Dăncilă

"Introducerea MCV, la nivelul întregii Europe"

În acest context, analistul politic este de părere că "vor fi multe puncte în suspensie. Unele lucruri sunt favorbaile statelor din Vest - să spunem în domeniul energiei -, dar profund nefavorabile celor din Est. Alte chestiuni țin de dreptul de proprietate, de pildă, cum e direcţia asta cu motoarele de căutare pe care încearcă să o introducă . Şi alte asemenea lucruri. Ce este bine pentru presa de Vest desfiinţează presa din Est. Pentru ca lucrurile să fie cumva tranşate, se introduce acest mecanism. Dacă vreţi, este introducerea MCV, de la micul experiment românesc şi bulgăresc, la nivelul întregii Europe. Niciodată nu va fi o problemă în Germania sau în Franţa. Nici după mitingurile vestelor galbene. În schimb, în România, dacă nu ne convine, întotdeauna va fi o problemă. Este o chestiune de discriminare profundă, din nefericire, aplicabilă în Europa. România nu are acum o politică externă, nici nu are capacitatea de a se aduna şi de a riposta împreună cu alte state din Est.

Vezi și: Mesaj de la Buxelles: Domnule președinte Iohannis, interesele României trebuie să primeze, în orice situație!

"S-a umblat la săculeţul cu bani"

"Nu neapărat banii aceştia pe şapte ani sunt problema, că nu sunt aşa mulţi. Problema este ca statele din Est să nu voteze împotrivă, să nu ridice capul atunci când sunt marile interese. Cu atât mai mult cu cât s-a declanşat războiul comercial între UE şi SUA. Statele Unite au un cap de pod formidabil în Europa de Est, în România şi Polonia, de exemplu. Aceste state, având în spate SUA, pot vota chiar împotriva Bruxelles-ului, la un moment dat. Atunci s-a umblat la săculeţul cu bani", a mai spus analistul politic Bogdan Chirieac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel