Regula de politețe a istoricului Neagu Djuvara

neagu djuvara, regula de politete
neagu djuvara, regula de politete

Istoricul și filozoful Neagu Djuvara, unul dintre ultimii boieri ai României, a vorbit la "Bonton", de la Digi 24, despre cât de schimbați i-a găsit pe români când s-a reîntors în țară după 45 de ani,  despre modelul său de bună-cuviință, dar și despre regula sa de politețe.

Neagu Djuvara, în vârstă de 98 de ani, a stat departe de România aproape o jumătate de secol, din care 23 de ani i-a petrecut în Africa. Îşi aminteşte că atunci când a plecat din țară, oamenii erau îmbrăcați în straie tradiţionale, cu cămași albe brodate, iar când s-a întors i-a găsit îmbrăcați a la „Mao Zedong".

Citește și Djuvara: Băsescu, o personalitate foarte bizară. Diaconescu, un individ suspect

"Și când am sosit în România și am auzit cum se vorbește în Parlament, pe stradă, aoleu, s-a schimbat nația. Și într-adevăr, s-a schimbat nu numai la limbă, s-a schimbat și la comportament. ... am părăsit un țăran slăbuț, dar îmbrăcat în general încă în straie românești, ca săptămâna, duminica sunt albe, călcate proaspăt, dar aceeași cămașă o va purta toată saptămâna, dar e o cămașă albă, cu broderie, cu nu știu ce. Mă întorc după 45 de ani și văd pe țăran îmbrăcat a la Mao Zedong, în niște jeanși șifonați, adică cea mai urâtă calitate și cu el un tricou de lână jerpelit cenușiu, care era altă imagine a românului", și-a reamintit diplomatul.

Regula de politețe a lui Neagu Djuvara

Neagu Djuvara, considerat astăzi una dintre cele mai fascinante figuri ale vieţii intelectuale din România, a vorbit și despre regula sa de politețe.

Citește și Djuvara: Ne temem de ruși ca acum 200 de ani

„Ceea ce mi se pare mie că este cel mai important este cinstea, adică cinstea în sensul foarte larg al cuvântului. Să fii întotdeauna onest, adică să spui adevărul, să nu cauți să iei bunul altuia, să nu... eu cum să-ți spun? Personal nu am impresia că am lăudat de ceva, dar nu am avut niciodată poftă de lucrurile altuia. Pe când sunt foarte multe persoane care tânjesc după bunul pe care îl vede la vecina, nu atât de avere, dar orice: situație, reputație, mie nu mi-a fost niciodată poftă de ceea ce are altul", a mărturisit istoricul.

Cât despre modelul său de bună-cuviință, Neagu Djuvara a exprimat, concis, ca de obicei, cât de important este să deții calitatea de a interpreta toate informațiile înmagazinate.

„Eu consider că scriind istorie, nu partea de erudiție contează, adică ai înmagazinat, ai adunat cât mai multe cunoștinte, nu. Cum interpretezi, asta este important. E o problemă de inteligență, dar inteligență, nu în sensul de deștept, inteligență, comprehensiune, trebuie să ai calitatea de a pricepe toate informațiile. Deci erudiția e un bagaj, dar dacă nu știi să le interpretezi, să le pui împreună, să faci din ele o piramidă, degeaba ai această erudiție, ești un bou. Ești un bou foarte învățat", a punctat excepțional istoricul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel