Refugiul voievodului Menumorut. Săpături arheologice la cetatea de la Almaşu Mic

Foto: turismzimbor.ro
Foto: turismzimbor.ro

Au început săpăturile arheologice la o fortificaţie de pământ, care ar fi putut fi refugiul voievodului Menumorut când cetatea Biharia a fost atacată de năvălitorii unguri.

Săpăturile au fost organizate de arheologul specialist lect. univ. dr. Florin Sfrengeu, directorul Departamentului de Istorie al Universităţii Oradea. Timp de o săptămână, 10 studenţi îşi vor face practica pe acest şantier arheologic-şcoală, sub coordonarea universitarilor Florin Sfrengeu şi Laura Ardelean, supervizaţi de profesorul universitar Sever Dumitraşcu.

Pentru început, arheologii au trasat o secţiune care cuprinde şanţul şi valul de pământ, după care vor deschide casete în interiorul fortificaţiei, estimată la o suprafaţă de circa un hectar şi jumătate.

Profesorul Sfrengeu a precizat că săpăturile de la Almaşu Mic sunt făcute pentru a se putea da un diagnostic. Cetatea de pământ este, probabil, o fortificaţie medievală timpurie, care are un şanţ şi un val de apărare, posibil şi o palisadă.

"Acum noi facem o secţiune prin şanţ şi val ca să verificăm profilul şi de când datează, pe baza materialului arheologic. Este probabil o fortificaţie de refugiu sau de apărare, nu ştim exact. Vom şti la finalul cercetării", a precizat, pentru AGERPRES, Florin Sfrengeu.

Cetatea misterioasă, pentru că nu apare în niciun document de epocă, dar nici mai târziu, a fost semnalată în urmă cu opt ani de istoricul Nicolae Nistoroiu, pe atunci doctorand în Istorie la Universitatea din Oradea.

"Când eram copil am ajuns cu prietenii pe acolo, pe la 12-13 ani. Mi s-a părut curios ce vedeam - un şanţ, un val de pământ, dar nu înţelegeam ce poate fi. Noi credeam că sunt tranşee din timpul războiului. Dar nu se fac tranşee în vârful dealului, în pădure.

Am mers acolo din nou într-o duminică, în 20 iunie 2010, împreună cu un prieten din copilărie, Gelu Pantiş, şi cu tatăl lui; am urcat pe deal, am văzut şi am ajuns la concluzia că e o cetate de pământ tip 'pinten barat'. O cetate de pământ despre care nu se ştia nimic. În 4 septembrie 2010 m-am deplasat acolo cu un arheolog de la Muzeul Ţării Crişurilor, Doru Marta, care a confirmat că, într-adevăr, am dreptate, fiind vorba despre o cetate", a declarat Nicolae Nistoroiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel