Referendum justiție, întrebare PMP. Chirieac: Riscă să aducă oamenii la vot. Asta mi se pare o întrebare fundamentală!

votare
votare

Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat cele două întrebări care vor fi puse la referendum, dar şi propunerea din partea PMP pentru Klaus Iohannis.

"Cred că mai putem adăuga o întrebare, care să implice modificarea unei legi, nu modificarea Constituției. Am propus ca președintele să analizeze dacă dorește să introducă: reducerea numărului de parlamentari la 300, adică 200 de deputați și 100 de senatori, dacă sunt de acord cu eliminarea pensiilor speciale și o altă temă care ne preocupă este revenirea la alegerea primarilor din două tururi. Credem că ar mobiliza o bună parte din societate să se prezinte la referendum, a declarat Eugen Tomac, la Palatul Cotroceni, după consultările cu Klaus Iohannis.

"Unii sunt pensionari mai altfel"

"Asta cu pensiile speciale riscă să aducă oamenii la vot. Cinci milioane de pensionari cu pensii normale vin să voteze împotriva celor 180.000 cu pensii speciale. Acesta este stilul PMP, de a pune ca în cap categoriile sociale şi, până la urmă, toţi sunt pensionari, dar unii sunt pensionari mai altfel. Şi în epoca Băsescu, profesorul era împotriva studentului, pacientul împotriva doctorului, angajatul de la stat împotriva celui de la privat. Întrebarea asta chiar este susceptibilă să întrunească cvorum la referendum", a spus analistul politic Bogdan Chirieac, în emisiunea "100 de minute", de la Antena 3.

"Întrebările sunt absurde!"

Cele două teme anunțate de Klaus Iohannis pentru referendumul de pe 26 mai privesc interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție și interzicerea adoptării de către Guvern a OUG-urilor pentru infracțiuni, pedepse și organizare judiciară, corelată cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct Curtea Constituțională cu privire la ordonanțe.

"Celelalte două sunt absurde! S-au dat multe amnistii şi graţieri în România, de la Revoluţie până acum. Este o prostie! Să facem referendum să întrebăm: "Vreţi ca Pământul să fie lovit de un asteroid? Da, Nu, Poate". Am înţeles că a fost, acum un milion de ani, când au dispărut dinozaurii, dar nu toți. Că văd că unii mai sunt în politica românească. A doua întrebare este o chestiune de tehnică legislativă, care se adresează juriştilor şi e ca şi cum ai întreba pacientul cum este mai bine să facă operaţia. La paroscopic, în metoda clasică? Acestea sunt chestii ale specialiştilor. Dacă tot începem să facem un referendum, până la urmă, trebuie şi o decență aici", a mai spun analistul politic.

"Asta mi se pare o întrebare fundamentală"

"Dacă tot vreţi să facem un referendum cu 100 de întrebări, haideţi să rezolvăm toate problemele. De exemplu: "Doriţi să se revină la mandatul prezidenţial de patru ani, începând cu 2024?". Asta mi se pare o întrebare fundamentală, dar nu cred că trebuie coroborată cu europarlamentarele. Haosul, în România, a început din 2004, când, prin Constituţia validată de Adrian Năstase - care a făcut lucruri extraordinare, dar şi greşeli enorme - s-a decalat mandatul de preşedinte de cel al Parlamentului. De atunci, avem haos în România. Preşedintele se bate, în permanenţă, cu Parlamentul. Dar nu este o bătaie constructivă. Nu e o luptă de idei. De când a inventat domnul Băsescu statul subteran, cu statul subteran se bat în cap unii cu alţii şi noi achităm nota de plată. Toate aceste lucruri cred că trebuie puse la un referendum de sine stătător pentru ca fiecare dintre aceste teme să poată fi dezbătută de noi, opinia publică, de mass media, în aşa fel încât oamenii să înţeleagă foarte bine ceea ce ar putea să voteze", a spus Bogdan Chirieac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel