Recensământul dă peste cap parlamentarele. De ce creşte numărul de parlamentari

MOTIUNE DE CENZURA - OPRITI GUVERNUL SANTAJABIL - USL - PARLAMEN
MOTIUNE DE CENZURA - OPRITI GUVERNUL SANTAJABIL - USL - PARLAMEN

După scandalul de la referendum, privind numărul real al populaţiei din România discuţia se extinde şi spre alegerile parlamentare din 9 decembrie. Datele oficiale de la recensământ nu sunt prelucrate, iar acest detaliu va creşte numărul aleşilor din Parlament. Algoritmul electoral avantajează USL-ul, care ar putea obţine, conform sondajelor, peste 50% în multe judeţe ale ţării. Legea electorală prevede că un scor general pe judeţ de peste 50%, aduce locuri în plus în Parlament prin redistribuire.

Relu Fenechiu, vicepreşedinte al PNL a explicat pentru DeCe News care va fi algoritmul şi cum va creşte numărul de parlamentari. "La aceste alegeri nu se va putea micşora numărul de parlamentari. Alegerile se raportează la totalul populaţiei, nu la numărul persoanelor cu drept de vot. Cum datele de la recensământ nu sunt publicate se va merge tot pe datele vechi. Abia din 2016 se va putea micşora numărul de parlamentari".

Actuala lege electorală avantajează USL. Conform sondajelor, Uniunea are şanse mari de a lua peste 50% în mai multe judeţe ale ţării. În acest context, s-ar putea majora numărul de parlamentari în tabăra USL, pentru că ar lua mandate în plus la redistribuire. "Eu cred că va creşte numărul cu 20-30 de mandate pe tot Parlamentul", a spus Relu Fenechiu.

Fostul şef al Autorităţii electoale Permanente, Alexandru Radu a făcut şi o estimare pentru a vedea cum creşte numărul de parlamentari. “Calcule estimative şi simulările efectuate de echipa mea de cadre didactice atestă faptul că este posibil ca numărul parlamentarilor în noua legislatură să ajungă la peste 550. Reamintesc că, deja în 2008, într-un colegiu uninominal din judeţul Arad au fost aleşi doi deputaţi, dar atunci partidul care înregistra cel mai mare număr de voturi atingea doar 36% dintre opţiunile electoratului” a declarat  dr.Alexandru Radu.

Strategia după alegerile din 9 decembrie

Odată cu formarea noului Parlament, legea electorală s-ar putea schimba. La nivel politic există deja un curent de opinie care militează pentru schimbarea actualei legi electorale. Fenechiu propune revenirea la sistemul de alegeri în două tururi de scrutin. Ideea este susţinută şi de preşedintele Comisiei Juridice din Senat, Toni Greblă.

Modificarea ar urma să fie făcută la începutul anului 2013 prin adoptarea Codului Electoral. Acesta urmează să cuprindă toate tipurile de alegeri din România şi va fi aplicat începând cu alegerile pentru europarlamentare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel