Reacție dură din CNA față de ordonanţa privind cinematografia

Valentin Jucan, membru în Consiliul Naţional al Audiovizualului, dezaprobă 'cu fermitate' proiectul ordonanţei de urgenţă cu privire la completarea şi modificarea OG 39/2005 privind cinematografia, afirmând că aceasta 'nu numai că n-ar putea fi aplicată, dar ar şi genera blocarea sistemului existent în domeniul sprijinului acordat pentru dezvoltarea cinematografiei româneşti'. 

'Dincolo de observaţiile de fond, pe care le prezint, aprobarea de către Guvernul României a proiectului de ordonanţă de urgenţă în forma prezentată pe site-ul Ministerului Culturii, pentru aşa-zisa dezbatere publică, ar însemna: încălcarea prevederilor Constituţiei, ale Legii privind transparenţa decizională în administraţia publică, a celei privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, precum şi a OUG privind procedurile naţionale în domeniul ajutorului de stat', susţine Jucan, într-un comunicat, scrie Agerpres.

De asemenea, potrivit acestuia, 'instituirea unei reglementări lipsite de coerenţă, plină de contradicţii în chiar textul proiectului, care nu numai că n-ar putea fi aplicată, dar ar şi genera blocarea sistemului existent în domeniul sprijinului acordat pentru dezvoltarea cinematografiei româneşti, pentru scenarişti, producători, regizori, distribuitori şi exploatanţi de film, sprijin prevăzut şi acordat, potrivit legislaţiei în vigoare, din Fondul cinematografic, fond pentru a cărui constituire şi colectare statul român nu contribuie'.

Juncan avertizează: Este o gravă eroare

Jucan consideră că 'modalitatea de a colecta sume de bani din zona audiovizuală, pentru fondul destinat cinematografiei, este o gravă eroare, atât din punct de vedere al deciziei în sine, cât şi din punct de vedere procedural'.

În opinia sa, în dezbaterea publică legată de acest proiect a fost prezentat un set de propuneri de modificare a OG 39/2005, documentul supus dezbaterii conţinând câteva 'soluţii propuse', vagi şi cu un pronunţat caracter de imprecizie şi generalitate. 'Mai mult decât atât, la audierea publică au fost prezenţi numai oameni din domeniul cinematografiei, proiectul OUG nefiind supus analizei şi dezbaterii reprezentanţilor agenţilor economici în legătură cu care se prevăd noi contribuţii la Fondul cinematografic, potrivit propunerilor de modificare ale art. 13 alin. (1) din OG nr. 39/2005 privind cinematografia', fapt care 'a generat, deja, critici şi luări de poziţie în mass-media audiovizuală, care pot afecta imaginea prim-ministrului şi a Guvernului Cioloş, în ansamblul lui', susţine Jucan.

El spune că 'Ministerul Culturii eludează organizarea şi desfăşurarea unei dezbateri publice reale', aşa cum prevede legea, în legătură cu proiectul de act normativ. 'Întrucât, din câte se cunoaşte, proiectul de OUG a fost deja transmis pe circuitul de avizare şi se doreşte ca el să fie supus aprobării în reuniunea de Guvern de miercuri 31 august, devine clar faptul că anunţul de pe site-ul Ministerului Culturii este postat doar în scopul salvării aparenţelor. Graba redactării acestui proiect, ca şi caracterul de urgenţă al propunerii de reglementare nu se justifică, nici în fapt şi nici în drept, iar consecinţele aprobării modificărilor propuse la OG nr. 39/2005 privind cinematografia vor fi foarte grave', afirmă Valentin Jucan. 

Reprezentanții UARF dezaprobă schimbările pe care Ministerul Culturii le propune la legea cinematografiei

Tot astăzi, reprezentanții Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film (UARF) au transmis în cadul unei scrisori deschise semnată de președintele Uniunii, Ioan Cărmăzan, că schimbările propuse recent de Ministerul Culturii pentru legea cinematografiei ar aduce un "declin accelerat" al industriei și o "enormă descentralizare" în acest domeniu.

Reprezentanții UARF susțin că ordonanța de urgență, "numită generic de către Ministerul Culturii o 'variantă consolidată', prin care să fie modificată OG nr. 39 /2005 (legea care reglementează industria cinematografică română în prezent — n.r.)", supusă aprobării nu face altceva decât "să modifice un întreg domeniu de activitate, producând vizibil un declin accelerat al producției de film și o enormă descentralizare".

De asemenea, reprezentanții UARF susțin că modificările au fost făcute "peste noapte" și fără consultări și dezbateri cu uniunile din domeniu.

Respectivul proiect de modificare a Legii Cinematografiei prevede atât înființarea unei Agenții Naționale a Cinematografiei — care să fie subordonată Guvernului și coordonată de Ministerul Culturii — cât și un nou cadru de desfășurare a concursului de proiecte cinematografice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel