Fostul ministru rus de Finanțe Alexey Kudrin spune că în 2015 v-a fi retras din Rusia capital în valoare de 90-100 de miliarde de dolari. Încăpățânarea Rusiei de a sprijini separatiștii din Estul Ucrainei a creat un clivaj în interiorul cercului de apropiați ai președintelui Putin, mai mulți oligarhi alegând să scoată capital din țară din cauza crizei economice.
Pe fondul prăbușirii rublei, cei mai bogați aliați ai lui Putin solicită retragerea sprijinului rus acordat separatiștilor, însă Putin preferă să-și reducă cercul de apropiați la un grup restrâns de oficiali din zona securității care îi susțin acțiunile în Ucraina, spun surse citate de Bloomberg.
Putin este din ce în ce mai suspicios față de persoanele care au adunat avuții datorită legăturii cu el și care au acum de suferit în urma sancțiunilor impuse de UE și SUA, spune sursa citată.
Primii 21 cei mai influenți bogați ai țării au pierdut cumulat 61 de miliarde de dolari anul trecut, un sfert din averea lor adunată, potrivit Indexului Miliardarilor, realizat de Putin.
Oamenii de afaceri care au lucrat îndeaproape cu Putin "sunt în prezent la periferie", spune consultantul politic Sergei Markov.
Nucleul dur al apropiaților lui Putin este condus de secretarul Consiliului de Securitate, Nikolai Patrușev, șeful FSB, Alexander Bortnikov, șeful serviciului de informații Externe, Mikhail Fradkov, și ministrul Apărării, Sergei Șoigu, potrivit lui Markov.
Bogații Rusiei își retrag capitalul
În tentativa de a-i forța pe afaceriști ruși să-și readucă în propria țară capitalul, Putin a promulgat săptămâna trecută o taxă potrivit căreia rezidenți ruși vor trebui să plătească o taxă de 13% pentru veniturile provenite din companii și trusturi din străinătate pe care le controlează.
Un fost ministru de Finanțe al Rusiei are însă vești proaste pentru Putin. Potrivit lui, în 2015 v-a fi retras din Rusia capital în valoare de 90-100 de miliarde de dolari, conform Itar-Tass.
"Nu trebuie să subestimăm influența sancțiunilor. Ar trebui să înțelegem clar costurile și să încercăm reducerea lor", a declarat Alexey Kudrin la Forumul Economic Mondial de la Davos.
"Ei (liderii ruși - n.r) pot să spună 'facem ceva', dar este de 20 de ori mai puțin decât ceea ce este necesar pentru ca Rusia să fie competitivă", a arătat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu