Profesor de la un colegiu de top, interviu. Plan pentru învățământ

Profesor de ştiinţe socio – umaniste, doctor în filosofie cu specializarea “Epistemologia şi teoria ştiinţei”, director adjunct al Colegiului Naţional „B.P.Hasdeu” Buzău, fiul lui Emil Țepeluș, consilier juridic cu o carieră de invidiat la Primăria Rușetu, a acodat un interviu despre învățământul buzoian.

Domnule profesor, se pare că s-a transmis de la tatăl dumneavoastră partea de activitate obştească derulată pe lângă o unitate administrativ-teritorială.

Tatăl meu este un exemplu de devotament față de comunitatea care l-a adoptat din perioada adolescenței. Astăzi, la aproape 82 de ani continuă să se implice, în calitate de consilier personal al primarului, în luarea deciziilor privind respectarea dreptului de proprietate, în respectarea drepturilor cetățenești, în organizarea evenimentelor culturale de tradiție, în stabilirea priorităților uneia dintre cele mai importante comunități din județ, cea a rușețenilor. Atitudinea sa zilnică față de concetățeni și sfaturile pe care mi le-a transmis în timp, m-au determinat ca, acum, după ce am dobândit suficientă experiență profesională și de viață, să îmi asum responsabilitatea de a dedica o parte din cunoștințele acumulate și din timpul meu, abordând problemele comune tuturor buzoienilor.

Pe perioada mandatului care este pe sfârşite, CLM Buzău nu a avut în componentă niciun cadru didactic. Credeţi că această lipsă şi-a pus amprenta pe traiectoria învăţământului buzoian?

Cadrele didactice dețin, cred eu, atât calități empatice, morale, estetice, de comunicare, precum și decizionale, care le permit să marcheze prin personalitatea lor orice întâlnire decizională precum și soluțiile adoptate. Pe de altă parte, nu este necesar să fii profesor pentru a propune și adopta măsuri benefice pentru educație, ci este suficient să fii un om care a trecut prin școală cu adevărat, care a participat la formarea sa într-un mediu educativ, care a înțeles importanța profesorului și a mediului școlar, pentru a lua deciziile potrivite astfel încât și copiii săi să parcurgă același traseu, evitând capcanele inerente sistemelor inerțiale.

Dacă învățământul buzoian este acum, statistic, în jumătatea pozitivă printre celelalte municipii din țară, acest lucru se datorează și cadrelor didactice cu rol decizional de la nivelul CLM. Cu siguranţă veţi activa în "Comisia pentru învăţământ, sănătate, activităţi social-culturale, culte, familie şi protecţie copii". Cu ce proiecte de hotărâre veţi debuta în faţă buzoienilor?

Dacă dorești să ameliorezi o stare de rău sau o disfuncționalitate, trebuie ca mai întâi să știi cu ce te confrunți. În consecință este primordială evaluarea sistemului și inventarierea problemelor presante. De aceea, este necesară crearea unui Consiliu de Educație, format din educatori, învățători, profesori, părinți, specialiști din administrația locală și mediul de afaceri care să întocmească un plan de acțiuni pe termen mediu și lung privind ridicarea nivelului învățământului buzoian. Mai sunt necesare proiecte care să stimuleze competiția, să determine un nivel de aspirație cât mai înalt atât elevilor, cât și profesorilor acestora, fără de care progresul, plusvaloarea vor rămâne simple declarații în contexte electorale.

Luna viitoare veţi începe efectiv activitatea de consilier local alături de o echipa coordonată de inginerul Constantin Toma. De ce alături de Toma?

Pentru că, deși mulți, teoretic, se pricep să vorbească despre cum este să coordonezi colective, unii chiar o fac cu succes. Pentru că deși unii visează la soluții care să răspundă solicitărilor presante ale vieții economice, sociale sau politice, unii implementează activități și proiecte care aduc satisfacții imediate. Pentru că unii se lasă copleșiți de capcanele pe care viața le înșiră, pe când cei puternici reușesc să le depășească, să se ridice și să continue. Pentru că unii nu pot privi mai departe de lungul nasului, prinși fiind de propriul ego sau al anturajului lor, pe când alții au viziune, au echipă și curaj. Pentru că deși unii tratează adversarii cu ironie, răutate sau infatuare, alții îi consideră parteneri într-o competiție din a cărei abordare critică extrage valoarea propriilor idei și soluții. Constantin Toma este un om de afaceri de succes, cu o îndelungată experiență managerială, capabil să ia decizii importante, capabil să ofere venituri unui număr foarte mare de angajați, unul dintre puținii care reușesc să iasă din criza sistemică a economiei românești, un luptător care crede în puterea echipei pe care și-a creat-o, capabil să învețe din eșecuri și mai ales un om care așează educația și familia pe primul loc. Un om care prețuiește semenii, care are cuvânt și a cărui punctualitate este remarcabilă, nu poate fi decât un mare caracter.

[citeste si]

Cum vedeţi munca alături de ceilalţi membri ai echipei cu care plecaţi la un drum pe care-l veţi parcurge timp de patru ani ?

Îmi place să lucrez în echipă cu profesioniști. Înclin să cred că echipa este una clădită pe competență și pe valoare. Rămâne ca timpul să confirme sau nu așteptările mele. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel