Procurori UE, conduși de Laura Codruța Kövesi, au confiscat active în valoare de zeci milioane de euro într-o anchetă privind fraude TVA

Kovesi / Inquam Photos / Octav Ganea
Kovesi / Inquam Photos / Octav Ganea

Procurorii europeni au confiscat, săptămâna aceasta, active și conturi bancare în patru țări europene, inclusiv Luxemburg, ca parte a unei investigații privind o presupusă fraudă TVA de 60 de milioane de euro, a anunțat vineri Parchetul European (EPPO).

Peste 12,5 milioane de euro în active, conturi bancare și instrumente financiare, alături de documente, date și dispozitive de stocare, au fost confiscate marți în Luxemburg, Franța, Olanda și Regatul Unit, a precizat Parchetul European (EPPO) într-un comunicat de presă, relatează Luxembourg Times.

EPPO, cu sediul în Luxemburg, investighează fraudele la bugetul UE și este condus de Laura Codruța Kövesi. În prezent, acesta are 233 de angajați. În 2022, conform celor mai recente date disponibile, au fost în desfășurare peste 1.100 de investigații active privind fraude estimate la peste 14 miliarde de euro la bugetul UE.

De asemenea, EPPO a efectuat percheziții și a arestat patru suspecți în vestul Franței într-o anchetă referitoare la o presupusă fraudă TVA de aproximativ 60 de milioane de euro.

"Se presupune că suspecții au organizat o schemă de fraudă a TVA care implica exportul de bunuri din Franța către țări din afara UE. Suspecții ar fi creat documente și declarații false în numele unor companii-fantomă, pe care le-au înființat cu scopul unic de a beneficia de rambursări de TVA", se arată în comunicatul citat.

Potrivit probelor, documentele false au fost folosite pentru a da aparența exportului de bunuri, fără ca vreo tranzacție reală să aibă loc. Pentru a primi rambursarea de TVA, un furnizor de servicii s-a ocupat de formalitățile de rambursare și de transferul efectiv al banilor", a precizat EPPO.

Odată ce au primit plățile de rambursare, suspecții au trimis fondurile în conturi din străinătate, care au fost "probabil înființate sub identități false create de suspecți și în numele unor firme fictive înființate de aceștia", se menționează în comunicat.

Presupusele activități infracționale au început în 2020. Toate persoanele vizate sunt prezumate nevinovate până la dovedirea vinovăției în instanțele franceze.

Investigația EPPO se bazează pe un raport emis de Direcția Generală a Vămilor și Accizelor din Franța (DGDDI), care a raportat tranzacții suspecte ale unei companii cu sediul în vestul Franței.

Descoperirea presupusei fraude TVA franceze este a doua lovitură majoră a procurorilor UE, după ce au dejucat săptămâna trecută o presupusă fraudă de 600 de milioane de euro legată de ajutoarele acordate în perioada pandemiei în Italia.

Aceasta vine la o săptămână după ce EPPO a demascat un brutar sicilian pentru că ar fi deturnat fonduri UE în valoare de 320.000 de euro. Persoana în cauză este acuzată că a folosit banii pentru tranzacționare online în loc să coacă produse de panificație cu cereale siciliene străvechi, așa cum declarase.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel