Povestea Lupoaicei de pe Capitol la București

În 1959, la aniversarea a 500 de ani de la atestarea orașului București, statul italian a dăruit capitalei României o replică a statuii de mici dimensiuni, care se află astăzi în Colecția de sculptură a Muzeului Municipiului București.

Înfățișată în imaginea pe care o prezentăm, aceasta are o placă metalică pe care este trecut textul: ,,S.P.Q.R. ALLA CITTA DI BUCUREST NEL 500 DELLA FONDAZIONE 1959”.arată un comunicat MMB realizat de Dr. Nicoleta Bădilă, muzeograf, secția Istorie  a Muzeului. 

Povestea Lupoaicei de pe Capitol 

„Lupoaica de pe Capitol este una dintre cele mai cunoscute statui de factură etruscă. Exponent al artei târzii a etruscilor, sculptura portretizează unul dintre animale memorabile din istoria artei. Creată în mărime aproape naturală, între cca. 500 și 480 î.Hr., statuia este reprezentarea în bronz a lupoaicei legendare care a avut grijă de eroii fondatori ai Romei, Romulus și Remus, după ce aceștia au fost abandonați. Se redă animalul într-o postură concentrată, cu mușchii tensionați, capul întors spre stânga, trădând o vigilență pregătită să devină agresivitate, specifică acestor animale. Capul aplecat, urechile ridicate, gura întredeschisă în care se văd colți amenințători, picioarele întinse, gata de salt, trunchiul sfrijit cu coastele vizibile prin piele contribuie la intensitatea psihologică a animalului care protejează doi copii, într-o extensie a manifestării maternității cu care natura a înzestrat-o, în ciuda ferocității specifice. Naturalismul lucrării este suprimat parțial de modalitatea de a trata blana, care apare doar în zona gâtului și pe linia coloanei vertebrale, însă redarea comportamentului animalului trădează un studiu atent din partea artistului.

Unde se află lucrarea originală 

Sculptura a fost realizată într-un atelier etrusc, după unele păreri, chiar de un grec care lucra în această manieră, după ce romanii au înlocuit monarhia etruscilor cu republica, în 509 î.Hr. Astfel, sinteza dintre modalitatea de tratare etruscă și legenda romană a devenit un totem al noului stat roman, iar în timp, o emblemă a Romei. După toate probabilitățile, în Renaștere s-au adăugat statuile celor doi copii în miniatură, sub burta lupoaicei, surprinși în timp ce se hrăneau. Astăzi, lucrarea originală se află la Palazzo dei Conservatori din Roma, iar reproduceri ale ei se află în multe orașe din lume. În România, se află peste 20 de exemplare, inclusiv în București.” 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel