Ponta și Antonescu, prima confruntare. Liderul PNL, un nou ULTIMATUM. Premier: "M-am obișnuit de la domnul Băsescu"

În februarie 2011, Crin Antonescu și Victor Ponta anunțau, în emisiunea lui Victor Ciutacu, "Vorbe grele", constituirea USL. După  trei ani, tot la televizor, se așteaptă anunțarea divorțului. Duminică, de la ora 20,00, cei doi lideri ai Uniunii apar separat. Crin Antonescu va face declarații de la sediul PNL, unde are loc o ședință de criză, pentru a stabili evoluția politică în cele două zile în care președintele formațiunii pleacă în Austria. Victor Ponta apare, simultan, la emisiunea ”Punctul de întâlnire” a lui Radu Tudor, la Antena 3. DC News va transmite live text, simultan, ambele evenimente. Ponta a încercat să calmeze spiritele, dar nu a făcut concesii, Antonescu a ridicat tonul amenințărilor. Orice evoluție este posibilă.

Viitorul USL depinde de maturitatea politică care ar trebui să îi caracterizeze pe cei doi co-președinți, Crin Antonescu și Victor Ponta.

Premierul Victor Ponta răspunde atacurilor liderului PNLCrin Antonescu s-a exprimat în termeni foarte duri la adresa co-președintelui USL

- "Dacă mă iau după declarațiile publice făcute de Crin Antonescu nu va exista un miracol (pentru a continua) , dacă mă iau după ce cred, mâine, marți, vom găsi o soluție să continuăm împreună. După declarații furtunoase, pentru bunele guvernului și al României, categoric aleg continuarea alături de USL"

- "Cu domnul Băsescu nu am nimic în comun, cu domnul Antonescu am o relație de prietenie. Domnul Antonescu m-a sunat joi seară, când eram cu prim-ministrul Leancă. L-am sunat și nu a mai răspuns, era într-o emisiune. De atunci, n-am mai vorbit. Problema USL nu se poate  rezolva de două persoane, ci de mai multe, de cei care au înființat USL. Părinți fondatori am fost Crin Antonescu, Radu Stroe, Liviu Dragnea și cu mine"

- "A vrut să numesc cei patru oameni propuși pe funcțiile pe care PNL le are în Guvernul pe care împreună le-am votat. Domnul Antonescu spune că vrea o altă structură a Guvernului, dar mai e un detaliu, eu am aflat de la televizor că trebuie să schimb structura"

- "Cât e Traian Băsescu președinte nu-mi dau demisia orice ar fi pentru că următorul prim-ministru va fi numit de Traian Băsescu. Nu-i pun înapoi în mână o armă fundamentală. În 2009, când noi aveam majoritate, l-a pus de Negoiță, pe Croitoriu. Nu-i dau o armă pe care o va folosi împotriva USL, a mea și a alegătorilor. Dacă-și dă și domnul Băsescu demisia, mi-o dau și eu"

- “Am anunțat din  prima zi că mi-l doresc pe Klaus  Iohannis, am vorbit și separat cu el și domnul Antonescu știe. Klaus Iohannis a fost pus în balanţă cu Dan Voiculescu şi eu l-am asigurat pe domnul Antonescu că nu am de gând să fac această paralelă. Băsescian, s-a făcut paralela asta. Am spus: ‘Crin, stai liniștit, nu l-am propus pe domnul Voiculescu’. Realitatea este că nu se rupe USL de la domnul Iohannis. Dacă se va rupe, se va rupe din ideea că dacă vrei să câştigi prezidenţialele trebuie să vii din opoziţie. Eu nu sunt de acord cu aşa ceva"

- “Ideea este că dacă vrei să câștigi președinția este să vii din Opoziție. E o idee greșită și mai este una. În 2014, societatea românească va avea de ales între continuarea regimului Traian Băsescu și anti-Băsescu. Domnul Antonescu e în tabăra anti-Băsescu."

- "Eu, ca prim-ministru, nu pot să aflu din presă despre restructurare și ultimatum. Nu răspund la ultimatumuri, m-am obișnuit de la domnul Băsescu. Dacă vrei dialog, da, răspuns"

- "Nu sunt insensibil la atacuri personale. Nu-mi e uşor să suport atacurile lui Crin. Cele de la Traian Băsescu mă amuză, nu mă deranjează. Nu am voie, nu am luxul de a avea supărări personale. Am o obligaţie atât de importantă să conduc Guvernul, încât nu pot să las o supărare personală să prevaleze. Efectul pe termen mediu şi lung este totuşi legat de părerile oamenilor. Eu nu am voturile PSD în buzunar. Eu nu pot să le impun cum să voteze. Ei, ca şi toţi votanţii USL, au o antipatie faţă de scandal, faţă de stilul Băsescu, ori cred că această perioadă de declaraţii va lăsa urme"

- "Eu cred că în ultima perioadă domnul Antonescu a fost mai des decât mine la România Tv. Haideți să lăsăm partea cu presa. Noi avem o treabă serioasă, nu stăm să ne uităm la televizor. Sigur că primesc știri, că am un departament"

 - "M-a deranjat când domnul Antonescu a spus că Guvernul este prost, să vină domnul Iohannis"

- "Acest Guvern, cu liberali în el, a dat salariile înapoi. Apropo, bravo lui Daniel Constrantin, a atras pentru agricultură 3 milioane de euro din fonduri europene"  

- "M-a deranjat foarte mult că domnul Antonescu, care ştia despre acel act, m-a lăsat cumva doar pe mine responsabil. Au fost mai multe variante la care au lucrat Liviu Dragnea şi Radu Stroe. Politic, am făcut bine. Atunci, Traian Băsescu bloca numirea noului Guvern, vă daţi seama ce însemna un nou referendum de suspendare. Politic, a fost o decizie corectă, chiar dacă, pe bună dreptate, a adus foarte multe critici. Doar eu am luat acele critici, deşi ar fi trebuit să le luăm împreună."

- "Eu i-am mai luat din mână domnului Băsescu o armă importantă, cea cu bugetul, pe care a spus că nu vrea să-l promulge"

“E foate important ca noul președinte să aibă alt limbaj, dar și ca gândire politică, decât Traian Băsescu. Antonescu a spus, sunt convins că la supărare, că ajunge președinte și-l dă jos pe Ponta și-l pune pe Ioahnnis"

- "Dacă USL nu ajunge la o înțelegere, “va exista o perioadă în  care vom găsi o soluție. Voi merge cu un Guvern în Parlament. În ziua în care colegii liberali se vor decide să vină alături de noi, voi fi de acord. Nu voi revoca niciun ministru, niciun secretar de stat, pe criteriul e de la PNL, tot timpul voi lăsa o punte pe care, dacă vor să pășească, să vină înapoi”

- "Până la urmă, cam toţi am participa la o guvernare. Şi noi cu PDL, şi UDMR cu PDL. Doar USD, din câte ştiu eu, are majoritatea necesară, o majoritate extrem de fragilă, dar o are. Nu ştiu dacă va fi nevoie să avem o majoritate mai largă. Eu nu am ascuns faptul că, împreună cu domnul Antonescu, înainte de decembrie 2012, am semnat un acord prin care aduceam UDMR la guvernare. Şi nu m-am dezis de acest lucru. Nu a mai venit UDMR la guvernare, dar, ca să spun aşa, eu mi-am luat criticile de rigoare cu UDMR, nu am niciun fel de problemă de a le mai lua încă o dată. Este foarte important să mă ţin de cuvânt la o hârtie semnată. Strict pentru pacea socială din România, să ai o minoritate în structuri, este extrem de important. Pentru că dacă o laşi pe dinafară aceea minoritate se radicalizează"

- "Nu cred în povestea că o să-l voteze Dreapta pe domnul Antonescu, pentru că s-ar putea să candideze împotriva unui candidat de dreapta. Cred că președintele, așa cum l-am gândit împreună, va fi unul arbitru, nu unul jucător. Ăsta e stilul Băsescu"

- "Guvernul care se formează dacă pleacă PNL sau guvernul de acum va rămâne până în 2016, indifierent cine este președinte. Dl Iohannis poate deveni premier dacă îl pune majoritatea parlamentară".

- "Președinții nu se aleg într-un birou. Dați-l la o parte pe Arafat și sunt Mugur Isărescu, Sorin Oprescu, Tăriceanu, Antonescu, și MR Ungureanu. Și sigur, să nu se supere și dna Udrea"

-"Am o relație extrem de bună cu George Maior. Asupra lui George Maior și Isărescu ne înțelegem (Ponta si Antonescu - n.r.), avem o părere bună.

-"Este un eveniment de importanță istorică la scară europeană. Cred că este de salutat succesul forțelor democratice de până acum"

- "Pentru România există un interes major legat de ceea ce se întâmplă în Ucraina. Pentru România e un triplu interes atât ca țară vecină, cât și ca membru UE și ca membru al alianței euro-atlantice. Este esențial pentru noi și trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru ca în Ucraina să existe o unitate, o stabilitate și o evoluție demcoratică. Este un fapt care pare să intre pe făgașul său. Este esențial să aibă loc alegeri democratice. Sper că toate formele de violență să înceteze. Din acest episod istoric trebuie să înțelegem anumite lucruri. Lupta oamenilor pentru valorile democrației înseamnă un efort și o mână întinsă".

- "Nu întâmplător Polonia a jucat un rol acum ca și în 2004-2005, un rol de vârf în criza ucraineană".

- "Am dat toate semnele că în ciuda campaniei care s-a dezlanțuit și se întețește în anumite teritorii de presă, noi nu vrem să rupem USL și nici să rupem acest Guvern. Vrem ca acest Guvern să funcționeze normal"
- "Delegația permanentă va fi conovată marți seară când vom lua o decizie".
- "Victor Ponta nu m-a sunat. Dacă nu punem miniștri luni sau marți, noi nu suntem interesați de o prelungire a crizei. De ce sa stăm cu interimari?"
-"E foarte clar că nu există intenția convocării camerelor, pentru mâine cel puțin".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel