„Poeta decadenței” va fi evocată azi

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită azi, 13 aprilie, ora 17.00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, la o evocare a poetei Nina Cassian, personaj aparte în literatura română. 

Despre personalitatea și opera Ninei Cassian vor vorbi Marina Spalas, Eva Sârbu, Alice Năstase Buciuta, actrița Rodica Mandache, Nicolae Bârna și Dragoș Cojocaru.

Despre Nina Cassian

Poetă, traducătoare şi eseistă, Nina Cassian s-a născut la 27 noiembrie 1924. La naştere, se numea Renée-Annie Cassian-Mătăsaru. În 1940, Tudor Arghezi îi spunea sentențios: „Talent incontestabil!", după ce îi citise un caiet de versuri. Prima sa poezie publicată în ziarul „România liberă" în 1945, care a şcocat prin stil, are un titlu teribilist pentru o poezie de debut: „Am fost un poet decadent". Primul volum, „La scara 1/1", apărut în anul 1948, a fost atacat vehement de către criticii de partid, fiind considerat un exemplu de „poezie decadentă". A început să publice versuri realist-socialiste, dând dovadă de o neașteptată obediență, iar apoi s-a izolat într-o fermecătoare literatură pentru copii. De la sfârșitul deceniului șapte, perioadă marcată de o oarecare liberalizare a ideilor, s-a relansat ca poetă a decadenței.

În 1985, Nina Cassian este invitată în America ca „visiting professor", în cadrul unei burse Soros, pentru a susține un curs la New York University. După numai o lună, ea află de arestarea și uciderea în închisoare a lui Gheorghe Ursu, unul dintre prietenii apropiați. Gheorghe Ursu, care a fost arestat de Securitate, ținea un jurnal ce conținea câteva poezii scrise de Nina Cassian, în care aceasta satiriza regimul comunist. Securitatea a considerat aceste poeme ca fiind „subversive". Cassian a rămas în America în timp ce în România Securitatea a confiscat toate bunurile ce-i aparțineau, iar cărțile i-au fost interzise și retrase din biblioteci, până la căderea regimului comunist. Nina Cassian a fost „muza lui Ion Barbu", dar și iubită de mulți scriitori, printre care și Marin Preda.

[citeste si]

Într-un interviu acordat revistei Tango – Marea dragoste, Nina Cassian spunea: „Nu mă plâng. Am iubit și am fost iubită. Am creat non-stop. M-am bucurat de recunoaștere, uneori, și am avut parte de marginalizări, frecvent, chiar și în zilele noastre. Dar toate astea aparțin echilibrului vieții!" Poeta a murit la 14 aprilie 2014.

Intrarea este liberă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel