Pensiile profesorilor. Acad. Ioan-Aurel Pop: Ar trebui să avem grijă de oamenii aceștia bătrâni. Trebuie prețuiți câtă vreme Dumnezeu nu îi cheamă la el

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Istoricul Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, a vorbit despre situația economică a academicienilor și pensiile profesorilor din România.

"Avem un coleg care e neurolog și care face cercetări - e academician, la o vârstă venerabilă: are 90 de ani - și care se plânge că nu are bani de cercetări. Păi de unde să ia? Iertați-mă! Noi ar trebui să avem un pic de grijă de oamenii aceștia bătrâni, că, vorba aceea, dacă nu ai bătrâni, să îți cumperi. Blaga are o poezie foarte frumoasă, în care zice: "Copilul râde./ Înțelepciunea și iubirea mea e jocul./Tânărul cântă./ Jocul și înțelepciunea mea e iubirea./ Bătrânul tace./ Iubirea și jocul meu e înțelepciunea.” Blaga, în înțelepciunea lui majoră, ne transmite că e nevoie de toți în lumea aceasta. Și de bătrâni, și de tineri, și de copii.

Iar bătrânii au făcut ceva, acum nu mai pot face, dar, dacă au făcut ceva în viața lor, trebuie prețuiți atâta vreme cât Dumnezeu nu îi cheamă la el și îi ține pe acest pământ. Iar prețuirea aceasta costă așa de puțin! Gândiți-vă cât câștigă în România un director manager, cum se spune acum, de regie autonomă a statului, și un academician primește acum o indemnizație - sigur, are și o pensie, că a muncit - are o pensie de profesor.

Acum, vă rog să îmi spuneți câți profesori au pensii speciale în România? Sau câți profesori au pensii foarte mari? Nu au. Nici profesorii universitari nu au, dar eu îmi calc pe grijă și aș spune că trebuie actualizate lucrurile acestea. Ele ar trebui să meargă de la sine", spune Ioan-Aurel Pop, în podcastul Avangarda.

Despre Ioan-Aurel Pop

Invitatul e un intelectual pe care fostul ministru al Culturii, Ionuț Vulpescu, îl prețuiește foarte mult și care atunci când a deschis acest proiect, a avut încredere și bucurie să fie prima voce care răsună de la microfonul podcastului.

Invitatul ediției aniversare și speciale de Crăciun e profesor, părinte și prieten, și a educat generații întregi știind că istoria s-a scris și se scrie pe măsură ce o trăim. Nu e alergic la politică, dar pentru domnia sa, politica înseamnă lupta pentru putere, or marea sa pasiune a fost lupta pentru cunoaștere. Nu se supără că unii asumă că ar fi naționalist și conservator, câtă vreme a fi naționalist înseamnă a iubi țara, și a fi conservator presupune a proteja tradițiile.

Specialist în Evul Mediu, și totuși, unul dintre cei mai buni moderniști pe care îi cunoaștem. Nimeni nu unește în povești lumea veche și lumea nouă mai bine decât o face Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române. Iar duminică, în ajun de Crăciun, la aniversarea a doi ani ai podcastului Avangarda, publicul va asculta un dialog despre manierele, credințele și istoria unei Românii declinată prin toate timpurile istoriei: trecut, prezent și viitor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel