Președintele Partidului Național Țărănesc Creștin Democrat, Aurelian Pavelescu, salută înregistrarea Mișcării Populare în registrul partidelor, adaugând că vor urma negocieri pe partea dreaptă a eșicherului politic. Deocamdată, discuțiile pe marginea unei alianțe nu iau în calcul PDL-ul, care a refuzat sistematic o coaliție cu PNȚCD, PMP și Forța Civică pentru alegerile europarlamentare și prezidențiale, a precizat Pavelescu, în cadrul unui mini-interviu acordat DC News. Liderul PNȚCD a atenționat că o alianță a partidelor de dreapta poate avea șanse doar dacă este realizată înainte de euroalegerile din mai.
Cum comentați înregistrarea Partidului Mișcarea Populară?
Era de așteptat ca PMP să câștige procesul și să fie înregistrat în registrul partidelor. Eu salut această apariție pe scena politică în mod oficial a PMP și cred că avem un obiectiv comun: acela de a face tot ce este posibil și ține de noi pentru înlăturarea USL-ului de la Guvernare pentru 2016.
Cum se poate concretiza acest obiectiv comun?
Urmează să avem negocieri în perioada imediat următoare. Vom vedea dacă mai este timp pentru a face o alianță pentru 2014, este o decizie care trebuie luată în forurile partidelor. Situația este destul de dificilă pentru că timpul până la alegerile europarlamentare este scurt. Or alianțele, pentru a fi viabile, pentru a fi cunoscute de populație, ar trebui să se înregistreze cu mult timp înainte de data alegerilor, de principiu. Am avut experiența ARD (Alianța România Dreaptă), care a fost o alianță înregistrată cu foarte puțin timp înainte de alegeri. În afară de aceste discuții, colaborarea dintre cele două partide este una obligatorie pentru că avem aceleași obiective politice.
Mișcarea Populară s-a angajat să-l susțină pe Mihai Răzvan Ungureanu la prezidențiale. A luat și PNȚCD o decizie similară?
Nu. PNȚCD nu a luat o decizie cu privire la susținerea unui candidat la prezidențiale. Chiar și această discuție va face obiectul negocierilor și discuțiilor.
Vorbim aici doar de PMP, PNȚCD și FC?
Da. Acestea sunt cele trei partide. Dar este o decizie care urmează să fie luată în forurile partidului. Deocamdată nu s-a luat o asemenea decizie, noi am fi dorit o coaliție largă pentru alegerile care vor avea loc în 2014, în jurul a două obiective: alegerile europarlamentare și prezidențiale. Din păcate, cred că pentru europarlamentare este dificil de impus pe piață o nouă formulă politică, din cauza timpului scurt care ne-a rămas la dispoziție. Dar urmează să ne consultăm.
După Consiliul Național de Conducere, de la Poiana Brașov, spuneați că o alianță mai largă este împiedicată, printre altele, de "tentația compromisului cu actuala putere".
Acea observație s-a referit mai degrabă la PDL, care a refuzat în mod constant orice fel de alianță pentru alegerile europarlamentare și implicit pentru alegerile prezidențiale. Adică PNȚCD a considerat tot timpul că cele două alegeri sunt legate. E greu ca după europarlamentare, dacă mergem pe liste separate, să găsim o formă de colaborare pentru un candidat unic la președinție, tot din cauza timpului foarte scurt. Sunt trei-patru luni de zile în care cu greu se poate face o coaliție în jurul unui candidat comun din motive chiar tehnice și lipsa de interes a partidelor care merg singure la europarlamentare, vorbesc aici de PNȚCD, să sprijine candidatul altui partid politic. De principiu. Repet, în condițiile în care s-ar fi realizat o coaliție și pentru alegerile europarlamentare, coaliție care să fie cunoscută de public, lansată pe piață, o coaliție care să se fi realizat deja din punct de vedere tehnic, în teritoriu. Lipsa unei asemenea construcții, care nu se poate face de pe o zi pe alta, cu susținerea unui candidat unic este greu de presupus. Vom vedea însă cum vor decurge negocierile în perioada următoare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News