Oana Stănciulescu: România nu va mai avea un astfel de lider politic

Oana Stănciulescu
Oana Stănciulescu

Jurnalista Oana Stănciulescu îl evocă, pe blogul ei, pe Corneliu Coposu, primul președinte PNTCD de după Revoluția din 1989, născut pe 20 mai 1914, o zi care nu ar trebui dată uitării. Corneliu Coposu a fost un politician vizionar care vorbea despre integrarea României în Europa încă din 1990. Seniorul, așa cum i se spunea liderului țărănist a făcut 17 ani de temniță grea, din care 8 ani la izolare. La ieșirea din inchisoare a fost nevoit să învețe să vorbească, la fel ca un copil.

 

"Nu îndrăznesc să întreb câți mai știu că pe 20 mai s-a născut Corneliu Coposu, un lider politic cum România nu va mai avea niciodată.

Aud însă din ce în ce mai des întrebarea – “Dar Corneliu Coposu ce-ar fi făcut în această situație, ce-ar fi spus de chestiunea aceasta?” Lăsând să se înțeleagă că poate și marele Coposu ar fi făcut un mic compromis pe ici pe colo sau ar fi nuanțat unele chestiuni. Ca și când dacă nu le-a făcut în 17 ani de temniță grea poate s-ar fi înmuiat acum.

Oameni buni, e foarte simplu. Credeam că răspunsurile Seniorului sunt în mintea, în conștiința noastră. Ele nu se pot schimba în funcție de guvernare, de interese. Sunt aceleași, ni le-a spus până pe 11 noiembrie 1995 când ne-a lăsat pradă impostorilor.

Îmi amintesc de discursul istoric și vizionar ţinut de Corneliu Coposu în 1990 la Congresul Partidului Conservator britanic. Comunism, democrație, libertate, sacrificii și integrarea în Europa. Limpede ca lumina zilei.

”Partidul Naţional Creştin Democrat din România, cu vechime de 142 de ani, a luptat în toată istoria lui împotriva comunismului. Acum luptăm din opoziţie, împotriva neocomunismului şi a socialismului. Vrem să integrăm biata noastră ţară în Europa. Mulţumesc organizatorilor acestui Congres că ne-au dat ocazia să respirăm aerul liber al democraţiei şi libertăţii. Am fost desfiinţaţi de armata de ocupaţie sovietică şi ne-am renăscut în decembrie 1989 prin sacrificiile a mii de tineri. Revoluţia noastră anti-comunistă a fost câştigată de generaţia tânără care este din nou persecutată. Aduc urările noastre de bine şi a întregului nostru popor român care este împotriva comunismului, dar care nu se poate pronunţa, salutul călduros pentru Partidul Conservator şi îi urăm properitate pentru binele Angliei şi al Europei. Omagiile mele şi ale României doamnei Margaret Thatcher, prima personalitate politică a continentului de la care România şi ţările din Est aşteaptă salvarea spre o nouă democraţie”.
„Vrem să integrăm biata noastră ţară în Europa“. Aceasta era dorința vizionară a Seniorului exprimată în fața lui Margaret Thatcher, șefa Partidului Conservator din Marea Britanie, la congresul acestuia din 11 octombrie 1990, în uralele celor prezenți în sală. Când conducerea FSN-istă de atunci vorbea cu Moscova, Corneliu Coposu trasa drumul României în Europa.

Corneliu Coposu a fost pentru noi, ceilalți, girantul că România nu va derapa.

Astăzi, nici măcar manualele nu au loc pentru lecția lui. Oare de ce această istorie nu se învață la școală nici după 27 de ani? Sigur că știm cu toții răspunsul.

Domnule Coposu, să ne ierţi că am fost prea tineri, prea inocenți, şi prea proşti să te înţelegem."

Sursa- www.oanastanciulescu.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel