"Mediul de afaceri are o contribuţie importantă la economia românească şi la crearea de locuri de muncă. Am avut prilejul ca zilele trecute să văd exemple de firme româneşti de succes în cadrul Galei Financial Intelligence, unde au fost premiate persoane şi companii care au contribuit la economia românească prin rezultatele excepţionale pe care le-au avut chiar şi în această perioadă grea generată de pandemie", precizează deputatul PSD de Neamț, Oana Bulai.
"Rolul statului, în toată această discuţie, este acela de a sprijini sectorul IMM prin politici publice care să vizeze o reglementare inteligentă, o consultare sistematică cu organizaţiile reprezentative, creşterea accesului la finanţare, simplificarea procedurilor şi debirocratizarea pentru micii întreprinzători.
Încrederea este esenţială în relaţia dintre partenerii de afaceri, dar mai ales în relaţia dintre stat şi cetăţean, tocmai de aceea consider că din partea autorităţilor statului trebuie să vină un mesaj de susţinere, de deschidere către dialog cu reprezentanţii mediului de afaceri. Consider că obiectivul nostru este ca împreună să contribuim la reconstruirea încrederii investitorilor, dar mai ales a întreprinzătorilor în mediul de afaceri românesc.
Competitivitatea este un pilon principal al performanţei economice. România are, din acest punct de vedere, nevoie de un model de dezvoltare bazat pe competitivitate şi inovare, pe creştere economică inteligentă şi sustenabilă. Avem nevoie de o creştere economică sănătoasă, de tip calitativ, nu doar cantitativ.
Capitalul autohton trebuie să devină o prioritate a preocupărilor noastre zilnice. Prin societăţile româneşti ne dorim să creăm coloana vertebrală a economiei, pe care, în perioadă de criză, să ne putem baza.
Capitalul românesc, prin natura sa, reprezintă un element de stabilitate şi un câştig sigur în beneficiul dezvoltării economice naţionale. Ne interesează să sprijinim capitalul românesc şi investitorii români. Viitorul României nu este să fim ţară de consum, ci trebuie să punem accentul pe ceea ce înseamnă industrie şi producţie, aşa cum se întâmplă cu naţiunile cele mai prospere.
Fără societăţi comerciale puternice, fără ajutorarea capitalului românesc nu văd un viitor bun pentru generaţia care vine după noi. Acestea sunt lucrurile pe care trebuie să ne dorim să le îmbunătăţim şi vă garantez că, aşa cum am făcut-o în trecut o vom face şi în continuare. Nu există creştere economică sustenabilă fără investiţii. Sprijinirea capitalului autohton este esenţială pentru ca România să poată să progreseze, să păstrăm în ţară profiturile, taxele să fie vărsate la bugetul de stat, care să permite bineînţeles investiţii în zona de infrastructură de transport, în învăţământ, în sănătate, în alte domenii care sporesc calitatea vieţii cetăţenilor. Dar aici trebuie o atitudine politică în primul rând, de sprijinire a capitalului autohton şi cred că lucrul acesta începe deja să fie înţeles.
Sunt conştientă de faptul că nu deţinem puterea firmelor din afară, că nu avem know-how–ul şi experienţa pe care acestea o au în spate, dar sunt convinsă că prin documentare, investiţie în oameni, inovaţie şi tehnologie putem să reducem acest decalaj. Dar pentru ca acest lucru să se întâmple avem nevoie ca statul să îşi întoarcă privirea şi către firmele autohtone.
Îmi doresc ca tot mai mulţi întreprinzători români să îndrăznească să aplice cât mai mult la programele pe care Guvernul României le va derula, PSD propunând în cadrul programului de guvernare mai multe asemenea măsuri de sprijin. Consider că peste toate neajunsurile, în ţara noastră există premisele necesare pentru ca spiritul antreprenorial să răzbească. De ce spun asta? Pentru că văd antreprenori care sunt lideri în domeniile lor, iar ei pot sta la baza dezvoltării capitalului românesc fără îndoială.
Ştiu că mai sunt încă multe probleme de rezolvat. Şi, de aceea, trebuie să purtăm acest dialog cu reprezentanţii mediului de afaceri, pentru a vedea cum putem cel mai bine să le rezolvăm. Sprijinirea mediului de afaceri reprezintă o prioritate atât la nivel local, cât şi la nivel naţional, deoarece această categorie reprezintă motorul oricărei economii moderne.
Este important să ne concentrăm atenţia asupra recâştigării încrederii, din partea mediului de afaceri, în politicile economice ale Guvernului. Calitatea guvernării se bazează în primul rând, pe seriozitate şi responsabilitate pentru viitor, pe transparenţa actului guvernamental şi dialogul deschis cu mediul de afaceri.
Consider că trebuie promovată o altă atitudine în ceea ce priveşte relaţia noastră cu cetăţeanul, relaţia noastră cu contribuabilul, relaţia noastră cu mediul de afaceri. Îmi doresc să existe mai mult respect pentru cetăţeni din partea instituţiilor statului. Instituţiile trebuie să înţeleagă faptul că ele sunt create pentru a servi cetăţeanul, nu pentru a-l asupri, nu pentru a-l oprima, nu pentru a-l umili.
Şi, bineînţeles, în privinţa domeniului economic, cred că trebuie să începem să spunem foarte clar că mai presus decât orice este interesul capitalului românesc şi interesul României", a scris Oana Bulai pe Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News