Oamenii de știință au stabilit momentul exact în care câinii au devenit cei mai buni prieteni ai omului

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @standret
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @standret

Oamenii au domesticit câinii cu mii de ani mai devreme decât se credea inițial.

Oamenii au domesticit câinii cu mii de ani mai devreme decât se credea inițial, conform unor cercetări recente. Analizele oaselor de câine descoperite în Alaska sugerează că omul și câinele trăiau împreună încă din jurul anului 10.000 î.Hr.

Oasele conțineau urme de proteine de somon, ceea ce indică faptul că acești câini consumau pește capturat de oameni – un indiciu clar al domesticirii.

Indigenii din Alaska au format relații cu câinii cu aproximativ 2.000 de ani mai devreme decât au indicat studiile anterioare

Cercetătorii de la Universitatea din Arizona au descoperit un os de tibie vechi de 12.000 de ani, aparținând unui canin adult de dimensiunea unui lup, la un sit arheologic numit Swan Point, situat la aproximativ 90 de km sud-est de Fairbanks.

Swan Point este unul dintre numeroasele situri din zonă care conțin unele dintre cele mai vechi dovezi ale locuirii umane în statul Alaska.

Acest câine antic a trăit spre sfârșitul ultimei ere glaciare, sugerând că indigenii din Alaska au format relații cu câinii cu aproximativ 2.000 de ani mai devreme decât au indicat studiile anterioare.

Cercetătorii cred că acest os de picior descoperit ajută la stabilirea celor mai timpurii relații cunoscute dintre oameni și câini în Americi.

De asemenea, echipa a găsit un os de mandibulă canină vechi de 8.100 de ani la situl arheologic Hollembaek Hill, aflat la sud de Delta Junction, oferind dovezi ale prezenței continue a câinilor domestici în așezările umane.

„Persoane ca mine, interesate de popularea Americilor, sunt foarte curioase să afle dacă primii americani au venit cu câini”, a declarat François Lanoë, autorul principal al studiului și profesor asistent de cercetare în antropologie la Universitatea din Arizona.

„Până când găsim acele animale în situri arheologice, putem doar specula despre acest lucru, dar este dificil să dovedim ceva în vreun fel.”

Studiul condus de Lanoë și colegii săi a descoperit în sfârșit aceste dovezi lipsă.

„Acum avem dovezi că canidele și oamenii au avut relații strânse mai devreme decât credeam în Americi”, a spus Lanoë.

Analizele chimice au arătat că oasele conțineau proteine de somon, indicând faptul că animalele consumau în mod regulat pește.

Aceasta este o surpriză, deoarece canidele din acea zonă și perioadă vânau doar animale terestre.

Prin urmare, cea mai logică explicație este că acel câine a fost hrănit cu pește prins de oameni, au concluzionat cercetătorii.

„Aceasta este dovada clară, deoarece nu mergeau de fapt după somon în sălbăticie”, a declarat Ben Potter, coautor al studiului și arheolog la Universitatea din Alaska Fairbanks.

Atât Lanoë, cât și Potter au subliniat că aceste dovezi, deși sunt indicatori puternici privind momentul în care câinii au fost domesticiti pentru prima dată, sunt încă departe de a stabili o cronologie solidă.

„Aceasta ridică întrebarea existențială: ce este un câine?” a spus Potter.

Aceste canide prietenoase care mâncau somon, a explicat Lanoë, ar putea fi totuși mai apropiate de lupi îmblânziți decât de un exemplu timpuriu de câini cu adevărat domesticiți și crescuți pentru trăsături specifice, așa cum îi recunoaștem astăzi.

„Comportamental, par să fie ca niște câini,” a spus Lanoë, „dar din punct de vedere genetic, nu sunt înrudiți cu nimic din ceea ce știm”, potrivit Daily Mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel