O noapte furtunoasă, piesa pentru care I.L. Caragiale era să fie bătut

Umor clasic românesc, într-o interpretare nouă și savuroasă, asta promite regizorul Gelu Colceag și o mână de actori de excepție ai teatrului românesc celor care  își doresc să aplaude la scenă deschisă, la 135 de ani de la premieră, piesa "O noapte furtunoasă", pentru care I.L. Caragiale era să fie bătut măr.

Sâmbătă, 1 februarie, de la ora 19.00, la Grand Cinema & More din Baneasa Shopping City, la sala Epika, actorii Doru Ana, Mircea Rusu, George Ivașcu, Vlad Corbeanu, Vlad Logican, Ioan Gyuri Pascu, Andrei Mateiu, Magda Catone și Daniela Nane, sub directa îndrumare a regizorului Gelu Colceag, readuc pe scenă, după mai bine de un secol, comicul unei nopți de neuitat, dar furtunoase, de la sfârşit de secol XIX.

Biletele sunt disponibile online pe www.grandcinemaandmore.ro sau la biroul Concierge din cadrul cinematografului Grand Cinema & More din Baneasa Shopping City.

Telefon rezervări: 0742 654 321.

O noapte furtunoasă, 135 de ani de la premieră

Pe 18 ianuarie 1879 are loc premiera piesei "O noapte furtunoasă", pe scena Teatrului Național din București, într-o distribuție din care făceau parte cele mai importante nume ale teatrului românesc din acele timpuri: Grigore Manolescu, Anicuța Popescu, Aristizza Romanescu.

Premiera a avut mare succes, dar autorul Ion Luca Caragiale, ieșit pe scenă ca să primească aplauzele furtunoase dezlănțuite chiar după primul act, s-a auzit fluierat și huiduit de grupuri organizate la galerie. Despre ceea ce se întâmplase mărturisea chiar Caragiale:

"Se răspândise vestea că piesa lovea în instituția Gărzii Cetățenești. Iar la a doua reprezentație, din 21 februarie, am fost iar fluierat, huiduit și amenințat, de o droaie de patrioți din Garda Civică, cu bătaia în piața Teatrului. Niște tineri ofițeri m-au scăpat de furia lor".

Acesta a fost motivul care a determinat conducerea Teatrului Național să scoată piesa din program. Protestul fusese organizat de un grup de pretinși moraliști, pentru acordarea unei satisfacții micii burghezii "ultragiate" de conținutul piesei.

Cu toate acestea, momentul a marcat începutul gloriei lui Caragiale, toate piesele pe care le-a prezentat mai târziu constituind cele mai mari succese ale teatrului românesc de acum două secole.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel