EXCLUSIV  Nehammer vrea să-i caute pe imigranți la ADN. Tomac: O măsură disperată

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Prim-ministrul austriac Karl Nehammer a anunțat planurile de a implementa teste ADN pentru rudele persoanelor cu statut de refugiat, cu scopul de a verifica relațiile de rudenie și de a reduce numărul de imigranți care intră în țară. 

În afara acestora, procesul de reunificare familială va fi, de asemenea, strict, prin verificări minuțioase, potrivit prim-ministrului, care a discutat despre acest subiect cu agenția de știri austriacă APA.

Acest lucru înseamnă că, atunci când membrii familiei unui refugiat austriac solicită să se alăture rudelor lor în Austria, autoritățile vor efectua investigații amănunțite pentru a se asigura că solicitanții sunt într-adevăr rudenii refugiaților.

Cu toate acestea, prim-ministrul nu a specificat cât de mult fraudă a fost descoperită în procedurile de reunificare familială până acum. Astfel, am discutat cu europarlamentarul Eugen Tomac despre eficiența acestor politici disperate dar și despre creșterea discursului de extremă dreapta din România.

Mihai Preda: Ce părere aveți despre această propunere a cancelarului austriac, este ea viabilă?

Eugen Tomac: ”Eu cred că acest personaj trebuie privit ca un clown care vrea să iasă în evidență, din disperare, cu orice măsură năstrușnică propusă. Pe lângă umilința pe care ne-a adus-o pe 8 decembrie 2022 când a blocat consiliul JAI și România nu a intrat în Spațiul Shenghen, el încearcă să rămână în atenția opiniei publice a electoratului de extremă dreaptă din Austria prin tot felul de măsuri, una mai ”tâmpită” decât alta. 

În momentul actual, există o legislație europeană destul de clară, inclusiv în Austria, în ceea ce privește prevenția și combaterea migrației ilegale, inclusiv directiva privind returnarea care reprezintă un mecanism prin care statele se pot proteja. Sunt câteva state care nu respectă această directivă și care au fost somate de către Consiliul Uniunii Europene, astfel încât să aibă un control mult mai eficient și riguros în ceea ce privește imigrația ilegală și aplicând directiva privind returnarea. Austria este una dintre aceste țări care nu avea legislația adaptată reglementărilor europene și de aici izvorăște întregul pachet de probleme cu care se confruntă Austria.

Deci nici România, nici Comisia Europeană nu sunt de vină pentru modul defectuos în care Austria își gestionează imigranții ilegali. Înainte de a fi cancelar, Nehammer a fost ministru de interne al Austriei, deci știe foarte bine teoretic despre ce discută. Această este o măsură disperată, cu iz electoral pe care o va deconta pe 9 iunie.”

Mihai Preda: Dar această lege nu ar intra în conflict cu drepturile omului în anumite scenarii?

Eugen Tomac: ”Nu poți priva de anumite drepturi persoane care se află sub reglementări internaționale. De exemplu, migranții care intră în apele teritoriale ale statelor membre UE nu mai pot fi returnați. Mai mult decât atât, în procesul de reîntregire a familiilor, vizele pentru a ajunge în Austria le oferă autoritățile austriece. Să nu subestimăm funcționarii implicați în procedurile acestea. 

Repet, această abordare este una absolut disperată și demagogică și nu rezolva nicio problemă legată de imigrația ilegală, ci din contră arată cât de depășit de situație este actualul cancelar. ”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel