Mutarea prin care Antonescu riscă să piardă 7,4 milioane de votanți

Informații pe surse apărute în presă în ultima perioadă dau ca iminent transferul PNL-ului din grupul ALDE în cel al popularilor europeni. Crin Antonescu dezminte palid zvonurile și refuză să excludă posibilitatea intrării liberalilor în familia europeană pe care USL-ul a demonizat-o în timpul referendumului pentru suspendarea președintelui din 2012.

La o zi de la plecarea liderului ALDE din România, Guy Verhofstadt, Antonescu a fost întrebat din nou, de data asta în timpul unui interviu acordat Hotnews, dacă PNL va trece la PPE după europarlamentare. Liberalul a dezmințit, dar nuanța declarațiilor a alimentat noi suspiciuni că PNL stă în ograda ALDE, dar cu privirea spre populari.

”Suntem în ALDE, dar nu putem să nu fim interesați de faptul că marile decizii se iau cu o greutate politică specială pentru marile familii. Oricum, între PPE și socialiști suntem categoric alături de primii”, a spus Antonescu.

Sorin Frunzăverde a declarat deja că negociază personal cu șeful PPE, Joseph Daul, trecerea PNL la PPE.

La rândul său, Radu Stroe a spus că Antonescu își dorește ca PNL să schimbe familia europeană. Fostul ministru de Interne a fost exclus din partid după trei zile.

PNL este parte a ALDE, Alianţa Liberalilor şi Democraţilor din Europa, care a fost fără excepţie loială formaţiunii din Bld. Aviatorilor. Un moment important a fost cel al suspendării preşedintelui României, în vara anului 2012, când ALDE a susţinut demersul co-iniţiat de liberali, în special prin vocea lui Graham Watson, în timp ce PSD era criticat de Martin Schulz, unul dintre liderii Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Europa.
 

Citește și: Ce spune Verhofstadt despre zvonul ”PNL în PPE”

Necunoscute până la momentul referendumului din 2012 pentru publicul român, familiile europene din care fac parte partidelor românești și-au atras simpatii și antipatii prin prisma poziționării lor în chestiunea plebiscitului de demitere a lui Traian Băsescu.

PPE l-a susținut necondiționat pe Traian Băsescu. Membri marcanți ai PPE, precum Angela Merkel sau Jose Manuel Barroso,  au criticat suspendarea președintelui, USL răspunzând cu un val de atacuri, plecate din tunurile liderilor USL sau a oamenilor din eșalonul secund. Nemulțumirea și chiar furia simțite de milioane de români pentru Băsescu s-au transferat la vectorii europeni care l-au susținut pe președintele căzut în dizgrație, popularii fiind, de altfel, și artizanii programului de austeritate.

În măsura în care anti-băsismul mai este o temă de campanie în 2014 (unii analiști zic că nu), Antonescu riscă să-și ”pună în cap” alegătorii care au votat pentru demiterea lui Băsescu în urmă cu aproape doi ani.

ÎNtr-o declarație din vara anului 2012, Crin Antonescu susținea - ”Nu are nicio obligaţie România să fie rezervaţia în care se poate întâmpla orice, pentru că aşa le convine unora care nu trăiesc în România, care nu plătesc impozite în România, care nu suferă abuzurile pe care românii le suferă începând cu batjocorirea acestui vot. Să-l ia în Germania doamna Merkel, Germania este o ţară mare, prosperă, să-i dea o bucăţică de pământ acolo lui Băsescu şi PDL-ului să se joace acolo de-a Băsescu, în România nu!”

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel