Ministrul care l-a demis pe Marincea explică motivele deciziei

Ștefan-Marincea
Ștefan-Marincea

Mihnea Costoiu, ministrul Cercetării, își asumă responsabilitatea pentru demiterea directorului Institutului Geologic al României (IGR), decizie pe care spune că a luat-o pentru că Ștefan Marincea a dat publicității rapoarte specifice deși nu îi era permis și pentru că și-a pierdut certificatul ORNISS (Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat).

”În momentul declanșării sperieturii cutremurelor din Galati, Institutul pentru Fizica Pământului ne-a solicitat experți din mai multe domenii. Am constituit o comisie cu mulți specialiști și am solicitat și geologi. La vremea respectivă, dl. Marincea ne-a spus că n-are timp să trimită și am insistat și forțat trimiterea experților la fața locului. Am spus că raportul final se va prezenta sub formă agregată. Prima întâlnire a fost pe 8 octombrie, sub coordonarea secretarului de stat din ministerul meu. Pe 15 (octombrie - n.r) trebuia să ne vedem din nou. Pe 14, dl. Marincea iese cu un raport pe care eu îl comandasem și îl prezintă la un alt post, cu 'imagini dezastruoase'. 'Se scufundă Izvoarele', cu imagini date pe ecran, încât în ziua respectivă am avut 30 de telefoane de la profesori din Galați”, a declarat Mihnea Costoiu, vineri, la emisiunea lui Răzvan Dumitrescu de la Antena 3, ”Subiectiv”.

Ministrul povestește că l-a întrebat pe Marincea ”de ce am ieșit și am vorbit altceva decât am decis aici?”

”Când am făcut comitetul pe 15 octombrie, dl. Marincea și comitetul au spus 'nu e nimic adevărat din ce-am zis'. Asta nu e o atitudine responsabilă”, a continuat ministrul Cercetării.

Mihnea Costoiu precizează că a existat și un alt doilea aspect care a condus la demiterea lui Ștefan Marincea din fruntea IGR: acesta și-a pierdut certificatul ORNISS, indispensabil funcției pe care o deține. Într-o declarație anterioară, Marincea spunea, pentru DeCe News, că fișa postului său nu-i impune deținerea unui asemenea certificat.

”În această perioadă a venit răspunsul oficial de la ORNISS  care spune clar că dl Marinea nu poate beneficia de informații ORNISS”, a explicat Costoiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel