Mesajul unui supraviețuitor de la Nagasaki pentru președintele rus Putin: Nu cred că s-a gândit la asta

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Terumi Tanaka, supraviețuitor de la Nagasaki, i-a transmis un mesaj lui Vladimir Putin, președintele Rusiei.

Președintele rus Vladimir Putin nu înțelege cu adevărat puterea distructivă a armelor nucleare, a declarat luni un supraviețuitor în vârstă de 92 de ani a bombardamentului atomic de la Nagasaki, înainte ca grupul din care face parte de supraviețuitori japonezi să primească Premiul Nobel pentru Pace.

Terumi Tanaka se referea la amenințările făcute de Putin și de alți înalți oficiali ruși de a utiliza arme nucleare dacă este necesar pentru a contracara ceea ce ei consideră a fi un Occident agresiv și ostil, în timp ce războiul din Ucraina se apropie de cea de-a treia aniversare a sa.

Luna trecută, Putin, a cărui țară deține cel mai mare arsenal nuclear din lume, a redus pragul pentru un atac nuclear ca răspuns la o gamă mai largă de atacuri convenționale.

Premiul Nobel pentru Pace din acest an a fost câștigat de Nihon Hidankyo, un grup de supraviețuitori acum în vârstă ai bombardamentelor atomice americane de la Hiroshima și Nagasaki din 1945, „pentru eforturile sale de a obține o lume fără arme nucleare”.

„Nu cred că președintele Putin înțelege cu adevărat ce reprezintă armele nucleare pentru ființele umane”, a declarat Tanaka, copreședinte al grupului, într-o conferință de presă, întrebat despre retorica liderului rus și decizia sa de a reduce pragul.

„Nu cred că s-a gândit la asta sau a înțeles asta... Ceea ce trebuie să facem este ca el (n.r. Putin) să înțeleagă cu adevărat ce sunt acestea. Am dori să spunem că armele nucleare sunt lucruri care nu trebuie folosite niciodată”, a spus Tanaka, adăugând că i-a trimis un astfel de mesaj liderului rus în numele grupului Nihon Hidankyo.

Foto: Agerpres / Terumi Tanaka

Delegație de supraviețuitori

Marți, Tanaka va ține un discurs în numele grupului Nihon Hidankyo în cadrul unei ceremonii la Primăria din Oslo. Vor fi prezenți și ceilalți doi copreședinți ai grupului, Shigemitsu Tanaka, 84 de ani, și Toshiyuki Mimaki, 82 de ani.

Grupul Nihon Hidankyo a trimis la ceremonie o delegație de 30 de „hibakusha” - supraviețuitori ai bombardamentelor atomice din Japonia - și copiii și nepoții acestora.

Pentru a-și permite această călătorie costisitoare, care a necesitat, de asemenea, ajutoare suplimentare, grupul Nihon Hidankyo a inițiat o campanie de strângere de fonduri, în speranța de a strânge 10 milioane de yeni (66278 de dolari) - un obiectiv depășit cu ușurință deoarece susținătorii au promis mai mult decât suma solicitată.

Cu toate acestea, apelul subliniază, de asemenea, vârsta înaintată a supraviețuitorilor și cicatricile vizibile și invizibile pe care le poartă încă la aproape 80 de ani de la exploziile care au pus capăt celui de-al Doilea Război Mondial.

Se estimează că 210000 de persoane au murit, fie imediat, fie în timp, ca urmare a bombelor lansate în 1945 asupra orașelor Hiroshima și Nagasaki, la 6, respectiv 9 august. Armele nucleare de astăzi sunt mult mai puternice decât cele folosite la acea vreme.

Până în luna martie a acestui an în Japonia mai erau înregistrați 106825 de supraviețuitori ai bombelor atomice, potrivit datelor Ministerului Sănătății din această țară, cu o vârstă medie de 85,6 ani, conform agenției de presă Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel