Leonardo Badea (BNR): Sectorul bancar românesc nu este expus direct riscurilor asociate conflictului din Ucraina

Leonardo Badea, presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF)
Leonardo Badea, presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF)

Sectorul bancar românesc nu este expus direct riscurilor asociate conflictului din Ucraina, iar depozitele atrase se ridică la o valoare modică pentru sistemul nostru, de 17,9 milioane de lei pentru Rusia şi 40,7 milioane de lei pentru Ucraina, a declarat, joi, Leonardo Badea, vicepreşedintele Băncii Naţionale a României.

"Sectorul bancar românesc nu este expus direct riscurilor asociate acestui conflict"

"Expunerile instituţiilor de credit sunt reduse în ceea ce priveşte contrapartidele având ţara de reşedinţă Rusia sau Ucraina, nu există credite şi avansuri în sold acordate, iar depozitele atrase se ridică la o valoare modică pentru sistemul nostru, de 17,9 milioane de lei pentru Rusia şi 40,7 milioane de lei pentru Ucraina, conform datelor existente în decembrie 2021.

Au fost identificate circa 300 de întreprinderi cu capital din Rusia, dar rolul acestor firme în ansamblul companiilor nefinanciare este redus, generează 0,1% din valoarea adăugată brută, produc 0,66% din cifra de afaceri, deţin 0,2% din activele totale ale companiilor nefinanciare şi angajează 0,08% din numărul total de salariaţi", a precizat Leonardo Badea, la Conferinţa Europeană a Serviciilor Financiare ECFS2022, organizată de Institutul de Studii Financiare.


Expunerile instituţiilor de credit faţă de companiile autohtone cu capital rusesc sunt foarte reduse


Potrivit acestuia, expunerile instituţiilor de credit din România faţă de companiile autohtone cu capital rusesc sunt foarte reduse, de 71 milioane de lei. Datoria privată pe termen lung către creditorii din Rusia a companiilor nefinanciare se situa la finalul anului 2020 la 145 milioane de euro.

El a făcut referire şi la impactul asupra sectorului energetic, menţionând că în perioada ianuarie - noiembrie 2021,  70% din gazul consumat în România a fost din producţia locală şi doar 10% din totalul consumat de România a fost furnizat de Rusia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel