Kovesi, surpriză privind candidatura la EPPO. Alex Coita: La Bruxelles bate vântul schimbării

Kovesi
Kovesi

Alex Coita a făcut o analiză a candidaţilor pentru funţia de procuror-șef al Parchetului European. Acesta susţine că dinamica este extrem de rapidă şi realităţile se schimbă de la o săptămână la alta.

"ȘAHUL 3D EUROPEAN ȘI LEBĂDA NEAGRĂ ROMÂNEASCĂ

La Bruxelles bate vântul schimbării și este în derulare un foarte complex joc de șah al negocierilor. Dinamica este extrem de rapidă și realitățile se schimbă de la o săptămână la alta. În momentul de față, toți ochii sunt pe Franța, care încă nu a mutat decisiv și așteaptă momentul potrivit. Sunt absolut convins că Jupiterianul Macron e încântat de posibilitatea unei poziții de kingmaker, mai ales că în plan intern și-a revenit în sondaje, ceea ce evident îi sporește legitimitatea și în plan european.

Așa că, să nu fim surprinși dacă jocurile pentru șefia viitoarei Comisii vor fi făcute la Paris. Un indiciu în acest sens este recentul interviu oferit de francezul Michel Barnier (PPE) unui post de radio, unde a adoptat recent o linie dură față de propria familie politică, lăudând în același timp viziunea președinteluI Macron pentru proiectul european. Domnul Barnier este un foarte experimentat jucător, pe care nu îl suspectez de declarații de dragoste gratuite. Să întrevadă domnia sa o oportunitate pentru resuscitarea candidaturii la șefia Comisiei, pe care aparent o abandonase în septembrie anul trecut? Dacă așa stau lucrurile, speranțele lui Barnier s-ar putea să fie îndreptățite. Am văzut de curând că agenția Reuters cita surse care indicau că Barnier ar fi asul din mânecă al lui Macron în vederea negocierilor pentru viitoarea Comisie.

Manfred Weber este candidatul oficial al PPE

În tot acest timp, evident Manfred Weber este candidatul oficial al PPE, susținut de Merkel dar cu un deficit de carismă și fler politic care nu-l ajută prea mult. De cealaltă parte, Barnier se bucură de un mare respect în mediile politice europene, cu alte cuvinte este mult mai „prezidențiabil" decât Weber.

Scriam acum o săptămână, în contextul negocierilor pentru postul pentru care candidează doamna Koveși, că Germania trebuie să ofere Franței și lui Macron un premiu care să-i satisfacă orgoliul și să-l confirme oficial în calitate de viitor Mr. Europe, în condițiile în care Angela Merkel este la apusul carierei sale politice și, după cum o demonstrează inclusiv cazul lui Weber, nu a reușit să identifice un succesor cu o gravitație și forță comparabile. Acest argument avea logică în contextul votului din COREPER care s-a îndreptat într-o proporție mare în favoarea candidatului francez la șefia EPPO. Însă evident Parchetul European nu poate fi „endgame-ul" unor interese atât de mari, ci doar o mutare dintr-un joc mult mai complex.

Prinde contur un scenariu în care Franța sacrifică un pion (EPPO) pentru a se apropia de regină (șeful Comisiei Europene). Însă cred că, dacă avem ceva de învățat din lecția ultimelor două săptămâni, este că trebuie să ne ferim de ecuații simpliste. Dinamica relațiilor franco-germane este extrem de complexă și include subiecte grele precum securitatea energetică (Nordstream), armata europeană sau bugetul zonei euro. Cred că evoluția dinamicii acestor dosare de negociere va determina în bună măsură configurația viitoare a Uniunii Europene.

Candidatura Laurei Codruţa Kovesi la EPPO, un subiect palpitant

Închei cu un epilog pentru a satisface setea celor care au consumat cu voracitate telenovela candidaturii doamnei Koveși la șefia EPPO, un subiect de altfel extrem de palpitant și care deschide câmpuri de luptă total noi în politica internă. Victoria de etapă de ieri nu trebuie subestimată. Ea aparține doamnei Koveși, care în prezent este incontestabil vectorul numărul unu al opoziției anti-PSD (rămâne memorabilă scena cu domnii Lazăr și Iohannis privind pe telefon știrea rezultatului votului, reduși la statutul de FANI ai doamnei Koveși), dar și PNL, care cel puțin aparent a avut o contribuție decisivă la votul din Comisia LIBE.

Paradoxul este că, din acest moment, pentru consumul intern nu mai contează atât de mult rezultatul final al negocierilor. Koveși este azi tot ce Iohannis nu a reușit să fie: efigia dreptei, urmașa lui Traian Băsescu, liderul providențial și salvatorul națiunii. Fervoarea cu care liberalii s-au aruncat în luptă pentru doamna Koveși ar trebui să-i pună mari semne de întrebare președintelui Iohannis, care până ieri a fost principalul beneficiar al dividendelor obținute în urma demonizării lui Liviu Dragnea.

Decizia privind șeful EPPO nu va depinde de România

În mod normal, ar fi absolut plauzibil un scenariu în care acest post este cedat Germaniei (deci doamnei Koveși) pentru a-i face pârtie lui Barnier. Rămâne de văzut însă dacă vulnerabilitățile doamnei Koveși nu o vor trage înapoi. În România, politica înseamnă wrestling în nămol. Greu de imaginat de ce UE și mai ales Macron ar fi dispuși să se mânjească.

Însă ce e mai important, procesul de desemnare se poate dovedi a fi lebăda neagră care va schimba jocul în anul electoral 2019. De luni bune, dreapta anti-PSD aștepta cu sufletul la gură să se întâmple ceva -- orice -- care să le ofere candidatul mesianic de care au nevoie ca de aer, pentru că acest segment de electorat se hrănește din idealuri și are pe noptieră basmul Albei-ca-zăpada. E posibil ca telenovela desemnării doamnei Koveși să fi oferit milioanelor de alegători ai dreptei ceea ce-și doreau.

Ghinion. Pentru cine? Asta e altă poveste".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel