Jocuri de culori şi forme

Evocare a pictorului Paul Gherasim. Muzeul Național de Artă al României lansează marți, 1 noiembrie, începând cu ora 18.00, programul Întâlnire la muzeu cu o evocare a pictorului Paul Gherasim. Invitați: Constantin Flondor, Ion Grigorescu, Matei Lăzărescu, Horea Paștina, Mihai Sârbulescu. Invitați speciali - Andrei Pleșu și părintele Iustin Marchiș.

Evocare a pictorului Paul Gherasim. Muzeul Național de Artă al României lansează marți, 1 noiembrie, începând cu ora 18.00, programul Întâlnire la muzeu cu o evocare a pictorului Paul Gherasim. Invitați: Constantin Flondor, Ion Grigorescu, Matei Lăzărescu, Horea Paștina, Mihai Sârbulescu. Invitați speciali - Andrei Pleșu și părintele Iustin Marchiș.

În cadrul acestei întâlniri va fi evocată personalitatea pictorului Paul Gherasim (1925-2016), unul din cei mai influenți artiști și curatori ai ultimelor decenii. Inițiator și organizator al unor expoziții de mare impact cultural - Studiul (Timișoara, 1978, 1981), Străvezimea satului românesc (Muzeul Țăranului Român, 2003) - Paul Gherasim nu a fost doar unul dintre fondatorii mișcării artistice Prolog, ci și mentorul acesteia până la trecerea sa în eternitate la 3 august 2016.

Întâlnirea, care va reuni colegi și discipoli ai artistului, persoane care l-au cunoscut și apreciat, este deschisă publicului și presei și face parte din activitățile de pregătire a unei expoziții retrospective dedicate grupării Prolog la Muzeul Național de Artă a României.

„În cadrul programului Întâlnire la muzeu vor avea loc o serie de conferințe, dezbateri, mese rotunde la care vor participa personalități din varii domenii ale artei, culturii, științei, spiritualității și media, publicul fiind invitat să participe cu propriile intervenții și chestionări”, a spus Călin Stegerean, directorul general al MNAR.

Evenimentul va avea loc în Sufrageria Regală.

O lume în pastel

Noua expoziţie de pictură a Marilenei Murariu, de la Elite Art Gallery, vă invită să redescoperiţi universul pastelurilor sale, o „tehnică”pe care şi-a însuşit-o încă din studenţie şi căreia i-a rămas fidelă pînă azi.

Pastelul a corespuns orientării afective a picturii sale şi, ca atare, artista a recurs la delicatul creion în peisajele sale, în cele de la Balcic mai ales, în care latura descriptivă cu fond liric, reveria s-au dorit precumpănitoare în faţa altor tipuri de abordare. Pe lîngă ambianţa inconfundabilă a Balcicului, Marilena ne dezvăluie lumea delicată şi variată a altor locuri pe care le-a surprins în arta sa: Veneţia, Bucovina, Viena, Thailanda...

Nu mai puţin, unele pisici din seria Câtz au fost realizate în pastel, fără îndoială pentru a sugera – dincolo de surprinderea materialităţii  lor catifelate – sentimentul oniric  pe care misterioasele creaturi ni-l trezesc.

Expoziţia va fi deschisă până în 11 noiembrie. 

 “Angels Go North”, la New York

Institutul Cultural Român din New York în parteneriat cu Gallery RIVAA, are plăcerea de a vă invita la Expoziția de Sculptură Angels Go North, de Mircea Lăcătuş, al cărei vernisaj este programat sâmbătă, 5 noiembrie, orele 18.00-21.00.

Cu acest prilej, publicul va putea audia un recital de violoncel susținut de Ariana Arcu.

Mircea Lăcătuș (pseudonimul artistic al lui Mircea Ghiocel Spătaru, n. 1962, Gherla, jud. Cluj) a absolvit Liceul de Artă din Arad (1981) și apoi Universitatea Națională de Arte din București (1989, clasa prof. Vladimir Predescu, specializarea sculptură-restaurare-pedagogie). Imediat după absolvire, în 1990, s-a stabilit în Austria, la Viena, unde a locuit și lucrat timp de 22 de ani. În 1993, a obținut o diplomă de master în artă de la Universitatea din Viena. În perioada vieneză a lucrat și ca artist independent pentru Opera din Viena. 

Din 1985 și până în prezent, a avut numeroase expoziții personale, mai ales în galerii particulare, precum și expoziții de grup, mai ales în muzee regionale, în Europa și SUA. De asemenea, a fost invitat să participe cu regularitate la prestigioase simpozione de sculptură și pictură în diferite țări (România, Ungaria, Croația, Austria, Israel, India, Japonia). În prezent, este stabilit în SUA, la Huntsville, AL. În ultimii trei ani, a fost artist invitat, ținând cursuri de artă, la University of Alabama, din Huntsville, și la Oakwood University. 

Glenn Dasher, sculptor și decan al Facultății de arte din cadrul UAH (University of Alabama in Huntsville), afirma: “Sculpturile lui Mircea Lăcătuș prezintă o mare varietate de tehnici. Nu numai că sunt excelent executate tehnic, dar au și un puternic substrat conceptual. Simple bucăți de piatră sunt transformate și servesc scopului său de a redescoperi și de a găsi expresie în sacralitatea vieții de zi cu zi. Sursele de inspirație ale artistului sunt legendele și marile mituri ale umanității. Lucrând în tradiția îndelung respectată a juxtapunerii suprarealiste a formelor disparate pentru a crea noi semnificații, Mircea Lăcătuș face efortul de a merge mai departe, combinând forme unice, istoric asociate cu diferite sisteme de credință, spre a crea frumoase și credibile declarații, de o claritate remarcabilă. (...) Conferă un aer atemporal sculpturilor sale, care par în același timp arhaice și futuriste”. 

Ariana Arcu (n. 1976, Cluj-Napoca) a început studiul violoncelului la vârsta de 7 ani, în orașul natal. A absolvit Conservatorul “George Enescu” din București, după care a obținut o diplomă de master și una de doctor la University of Alabama, din Huntsville, SUA.

Printre profesorii săi s-au numărat Gabriela Todor, Vasile Jucan, Marin Cazacu și Carlton McCreery. A evoluat în cadrul mai multor masterclasses pentru muzicieni de renume, precum Pieter Wispelwey, Radu Aldulescu, Andres Diaz, Franz Helmerson, Voces Quartet sau The Emerson Quartet. Ariana Arcu a susținut recitaluri în România, America de Nord, America de Sud, și a concertat de câteva ori ca solist, cu orchestre precum cea a Conservatorului București, The Huxford Symphony Orchestra of University of Alabama și The Shoals Symphony Orchestra. 
A obținut mai multe premii la competiții naționale de violoncel, între care: Premiul I, la Constanța (1994), Premiul II, la Timișoara (1993) și la Ploiești (1992). De asemenea, este câștigătoare a Elizabeth Hamner fellowship, în 2009. În 2000, a fost invitată ca "guestrecording artist" pentru albumul Acoustica al legendarei trupe de rock Scorpions, cu care a concertat în Coreea de Sud, Singapore, Thailanda și de-a lungul Europei. În prezent, deține funcția de "asistent principal" în cadrul Huntsville Symphony Orchestra, și este membră a Facultății de muzică de la University of Alabama, din Huntsville, și de la Oakwood University. Din 2010, este membră a cvartetului de coarde Arrhythmia, alături de membri ai Alabama Symphony, cu care a avut primul turneu internațional important în 2011, la Chișinău, Cluj-Napoca și Sibiu, și a înregistrat recent un CD cu câștigătorul Premiului Grammy, bandoneonistul Raul Jaurena

Expoziţia „25+1 Foto Cluj“ la Viena

Galeria FIVE PLUS Art din Viena şi Institutul Cultural Român de la Viena prezintă în perioada 5-14 noiembrie expoziția aniversară 25+1 Foto Cluj a departamentului de Fotografie-Video-Procesare Computerizată a Imaginii (înfiinţat în urmă cu 26 de ani) din cadrul Universității de Artă și Design de la Cluj-Napoca. Expoziţia este semnată de Feleki Karoly, Dorel Găină, Eugen Savinescu, Diana Drăgan Chirilă, Alexandru Rădulescu, Angela Kallo, Andrei Budescu, Laura Ghinea și Irina Dora Măgurean. Preview-ul expoziţiei are loc pe 2 noiembrie, de la ora 19.00, iar vernisajul expoziţiei, pe 4 noiembrie, de la ora 19.00, în prezenţa curatorului Irina Dora Măgurean.

Punctul tematic central al expoziției este criza omului în contemporaneitate, cu multiplele ei fațete: pierderea identității şi a valorilor, criza personală, stresul, deruta, accesul facil la informație, tehnică și comunicare, timpul a cărui trecere e percepută ca fiind mai rapidă – toate își lasă amprenta în personalitatea omului contemporan, iar noua generație este esențial diferită de cele anterioare.

Expoziția alătură munca întemeietorilor departamentului de Fotografie-Video-Procesare Computerizată a Imaginii cu cea a generațiilor mai tinere, artiști care le-au fost studenți și care acum sunt universitari la rândul lor. Pe de o parte, expoziția urmărește individualitatea fiecărui artist-profesor, iar pe de altă parte este punctată conviețuirea viziunilor diferitelor generații. Expozanții creează cu toții în domeniul fotografiei, însă au temperamente artistice diferite, respectiv explorează aspecte diferite ale fotografiei, au interese, teme și tehnici diverse, astfel că evenimentul va reprezenta și o radiografie a școlii de fotografie de la Cluj-Napoca.

Profesorii care au fondat departamentul Fotografie-Video-Procesare Computerizată a Imaginii sunt Feleki Karoly, Dorel Găină și Eugen Moritz.

Irina Dora Măgurean este artist vizual, membră a Federației Galeriilor și Artiștilor din Fabrica de Pensule Cluj-Napoca, unde are un artist run space – Atelier Irina M – în care organizează diferite evenimente artistice.

Expoziţia poate fi vizitată la galeria FIVE PLUS Art în perioada 5-14 noiembrie.

Salonul de pictură foarte mare

Departamentul Pictură al Universității Naționale de Arte din București prezintă, în foaierul Rotondă al Sălii Mici a TNB, o expoziție de grup a 9 artiști - profesori, intitulată S.P.F.M. 2016 - adică Salonul de Pictură Foarte Mare, expoziție care va fi vernisată  joi, 3 noiembrie 2016, la ora 18.00, cu un cuvânt de deschidere al Prof. Dr. Ruxandra Demetrescu

Curatorul expoziției, Prof. Marcel Bunea, definește acest demers al artiștilor-profesori drept o nouă provocare, aceea de ”a ieși din propriile preocupări”:

Dimensiunile mari ale ”obiectelor estetice” constituie de această dată scop în sine, dar și porți de ieșire spre infinitele preocupări ale picturii contemporane. Cu siguranță, dincolo de prejudecăți estetice, pictura este un mediu de expresie extrem de actual, de prezent în marea majoritate a expozițiilor internaționale de anvergură.

Considerăm că nu doar noile media se inserează în marele concert al artei contemporane, ci și că pictura este departe de a-și fi atins limitele, mai ales în această parte a Europei.

Expoziția, organizată în parteneriat cu Teatrul Național ”I.L. Caragiale”, în cadrul programului TNB-Parateatral - Arte vizuale, va prezenta lucrări semnate de Ion Anghel, Cezar Atodiresei, Cătălin Bălescu, Traian Boldea, Marcel Bunea, Petru Lucaci, George Moscal, Alexandru Rădvan, Mihai Sârbulescu - toți profesori ai catedrei de pictura de la UNARTE și va fi deschisă până la sfârșitul lunii noiembrie. 

Jurnal al gravurii slave

Galeria Visual Kontakt din Cluj vă invită la expoziţia de gravură contemporană slavă din Polonia, Bulgaria, Cehia, Slovacia, Belarus, Ucraina.

De ce totuși acest tip de artă? Pentru că gravura contemporană slavă este realmente un fenomen. O dovedește faptul că expoziția prezintă un imaginar coerent fantastic, care reunește, altfel, lumi foarte personale și unice,  adesea pline de umor și de poezie. Un element aparte în interiorul acestui tip de gravură îl reprezintă interesul pentru insolit și bizar, de multe ori însoțit de o notă de narativitate.(...)

Deși gravorii apelează la tehnici tradiționale (în cazul expoziției de față: intaglio și litografie) și cu toate că fac trimitere la mituri, la literatură sau la opera vechilor maeștri (uneori prin parafrazări), arta aceasta este ancorată puternic în contemporaneitate. Ea nu poate aparține decât timpului nostru prin libertatea ei de concepție, prin temele la care recurge, prin umorul de care dă dovadă. (...)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel