Istoria românilor ar putea fi rescrisă. "Nu este normal să spui un astfel de lucru"

În istoria României s-a pus foarte mult accentul pe latinizare. Lingviștii spun că avem o moștenire de la daci de aproximativ 100-150 de cuvinte și că cele mai multe dintre cuvintele din limba română sunt din fondul latin. Se pare că această teorie este greșită, lucru care se poate demonstra.

Simona Crețu, consilier general al Consililui General al Municipiului București (CGMB), a vorbit pentru DC News despre plăcuțele de la Sinaia. Acestea din urmă au fost adunate de autorul Dan Romalo care a scos în 2003 lucrarea "Cronica getă apocrifă pe plăci de plumb?". Simona Crețu lucrează în prezent la o strategie – "Latinitate contestată", fiind vorba despre necesitatea studierii plăcuțelor în școli.

Legătura cu Carol I

Aceste plăci se pare că au fost găsite de regele Carol I atunci când a construit Castelul Peleș. Mulți spun că ar fi fost de aur plăcile și că regele le-ar fi topit și ar fi folosit banii, probabil, fie pentru construcția Castelului Peleș, fie pentru Războiul de Independență.

"Lumea vorbește, dar nu iese fum fără foc. Plăcuțele trebuie analizate cu atenție. Sunt doi istorici care susțin că plăcuțele sunt falsuri. Eu le-am explicat că nu este normal să spui un astfel de lucru. Poate în urmă cu o sută de ani era normal să susții aceste lucruri, dar acum NU este normal să zici așa ceva. Și alții din Europa au zis că au fost latinizați, au găsit scrieri vechi și apoi au rescris istoria. Nu trebuie să ne împietrim în afirmații", ne-a spus Simona Crețu.

De ce există atâtea controverse legate de plăcuțele de la Sinaia

După apariția lucrării lui Dan Romalo în 2003, cercetătorii de la Institutul de Arheologie Vasile Pârvan din București au fost acuzați că ar fi avut mai multe astfel de plăci și acum au scos cam 30. Totuși, cei de la Institutul Vasile Pârvan spun că aceste plăci sunt falsuri. Probleme au apărut pentru că varianta oficială a istoriei este pe linia istoricului Vasile Pârvan.

"Nu trebuie să ținem morțiș că plăcuțele de la Sinaia sunt falsuri. Vasile Pârvan a spus că am fost latinizați și este mult mai ușor să îți bați capul cu 2000 de ani de istorie... Trebuie să analizăm mai multe detalii, dar în cazul acesta a fost inerția. Dacă așa a spus Vasile Pârvan, așa a rămas – că am fost latinizați. Trebuie să fie studiate plăcuțele în școli cu foarte multă seriozitate. Munca în echipă ne va ajuta să descoperim mai multe lucruri", ne-a spus Simona Crețu.

Care este importanța plăcuțelor de la Sinaia

"Este foarte important să studiem aceste plăcuțe pentru că, în mod oficial, susținem că avem 100-150 de cuvinte de la daci, când de fapt avem 700 de cuvinte. Părerea mea este că plăcuțele trebuie introduse în școli și studiate. Oamenii trebuie să cunoască istoria", a conchis Simona Crețu.

Românii trebuie să știe că strămoșii noștri vorbeau o limbă foarte evoluată și că există dovezi foarte clare pe care susținătorii latinității le-au negat de 100 de ani. Așadar, plăcuțele de la Sinaia trebuie să fie popularizate în sistemul educațional. Etapa cu latinitatea în istoria noastră nu trebuie să fie luată drept o rea intenție. La momentul respectiv poate a fost justificată acea teorie.

Simona Crețu consideră că  această carte a lui Dan Romalo ar trebui să fie introdusă lectură obligatorie la licee pentru materii ca: istoria, limba română și limbi clasice. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel