Klaus Iohannis este așteptat, mâine, în fața plenului, unde parlamentarii vor vota pentru referendumul de pe 26 mai. Analistul politic Bogdan Chirieac a lansat o ipoteză în ceea ce privește decizia președintelui de a merge sau nu în Parlament.
"Are de ales preşedintele. Cred că se va hotărî mâine de dimineaţă dacă se duce, în funcţie şi de ora la care se trezeşte. Dacă au pus şedinţa de dimineaţă, nu va merge. Dacă au pus-o la o oră rezonabilă, s-ar putea să vină în Parlament. Principala preocupare a preşedintelui este să împingă USR-ul şi pe Dacian Ciolos şi să câştige un nou mandat de preşedinte, în iarnă.
Dacă principala preocupare a preşedintelui era statul de drept, nu mai era Lazăr în funcţie, iar referendumul pe justiţie nu se desfăşura o dată cu europarlamentarele. Din această cauză cred, cu putere, că preocuparea domniei sale este al doilea mandat de preşedinte, nu starea deplorabilă a justiţiei din România. Mâine, în Parlament, nu mă aștept să aibă nicio dificultate. PSD-ul şi-a anunţat politica, deci nu se vor opune. Sigur, consideră, ca toată lumea, că nu e oportun. Sunt voci în PNL care susţin acelaşi lucru. Preşedintele a fost sfătuit în felul acesta şi aşa va proceda. Va merge până la capăt!", a spus analistul politic Bogdan Chirieac, la Antena 3.
Vezi și: Parlamentarii votează pentru referendumul propus de Iohannis
"Nu are nicio strategie în favoarea sa. Cineva din jurul său îl tot sfătuieşte în aşa fel încât să iasă de pe eșicherul politic. Ultima gafă majoră este cauţionarea procurorului general Augustin Lazăr. Faţă de ce este acolo, nu ai cum, ca om politic, să-l cauţionezi pe şeful procurorilor români. Nu ai cum să faci asta!", a mai spus analistul politic.
"Cineva sacrifică credibilitatea unor instituţii, altminteri care au o caracteristică: sunt vechi deja, desfăcute imediat după Revoluţie. Societatea Timişoara şi GDS. Din momentul în care GDS îi dă un premiu lui Augustin Lazăr, s-a încheiat cu lupta împotriva comunismului, cu condamnarea comunismului. Nu ai cum să îi dai premiu lui Augustin Lazăr tu, GDS. Asta rămâne în istorie!
Acum sunt nişte şefi la GDS, dar peste cinci ani nu vor mai fi aceiaşi. Va veni momentul când îşi vor turna cenuşă în cap, când vor spune "nu trebuia, statul subteran". Credibilitatea unor astfel de ONG-uri dispare din momentul respectiv. Când vor avea o problemă controversată, se va striga după ei: "Tu, care i-ai dat premiul lui Augustin Lazăr!". Şi nu vei avea ce să răspunzi", a spus Bogdan Chirieac.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu